Siófok  12.7  •  15.6 kn       

Keszthely  14.9  •  12 kn       

Balatonfüred  12.4  •  13.3 kn       

Balatonboglár  12.7  •  17 kn       

Orfű  17  •  10 kn       

Velencei-tó  15.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  17.2  •  12.9 kn       

Mályi-tó  15.5  •  11.8 kn       

2024. március 28., csütörtök

MOB Fair Play Díjat vehetett át Varga Lajos, a BYC elnöke

MOB Fair Play Díjat vehetett át Varga Lajos, a BYC elnöke

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Magyar Vitorlás Szövetség szívből gratulál mindhárom díjazottnak!

Ismét jelentős elismerésben részesült a magyar vitorlás sport, ugyanis Varga Lajos, a Balatonfüredi Yacht Club elnöke 2022. december 20-án este a Magyar Olimpiai Bizottság által rendezett 55. Fair Play gálán „Fair Play a sport szolgálatában” díjat kapott a sport területén tanúsított példamutató tevékenységének elismeréseként.

A BYC elnöke mellett két másik vitorlázó, Semperger Szabolcs (THE-YKA) és Vajay Gyula (BESE) is átvehette a „Fair Play cselekedet” díjat. Ők a 2021-es Szüreti Regattán tanúsított sportszerű magatartásukért részesültek elismerésben.

A Magyar Vitorlás Szövetség szívből gratulál mindhárom díjazottnak!

Varga Lajos 24 éve, 33 éves korában kezdett vitorlázni, előtte kajakozott a VVSI-ben. Vitorlázni finn dinghyben kezdett, ami az egykori egyszemélyes olimpiai osztály, sok gyakorlást, kitartást és tudást igényel. Versenyző társai, sportbarátai elmondása alapján már itt kitűnt sportszerű viselkedésével.

A nagyhajós versenyzését J/24 osztályban kezdte a BYC-ben. A negyedik évben magyar bajnok lett csapatával, majd utána is még két évben dobogón végeztek.

2001-ben indult a Fa Nándor keltette életre tókerülő szólóvitorlázás. A verseny az innovációról szól és minden évben a versenyen elindulva 2011-ben megszületett az elhatározás a saját hajó, építéséről. 2014-ben a technika és a gyakorlás meghozta az eredményt sikerült a Nagydíjat megnyerni, ami csak sarkalta a további innovációra.

Következett a teljesen új hajó, amelynek létrehozásában már a tervezéskor részt vett. Ez lett a Flaar 26RR-t. Hajóját tudatosan az egyszemélyes vitorlázásra fejlesztette és elérte, hogy ebben a kategóriában saját fejlesztési eredményeit is felhasználva az egyik legjobb hajóval és legjobb eredményekkel rendelkezik. Hosszú ideje az úgynevezett egyszemélyes versenyeken nyújt kiemelkedő teljesítményt, több ízben megnyerte az évente megrendezésre kerülő egyszemélyes tőkerülő versenyt.

Saját bevallása szerint mindig túlvállalta magát azért, hogy megismerje a mindenkori hajót, de nem feszegette a határokat, hanem kereste.

Miután ezen a területen mindent megnyert, amit lehetett – Keszthely-Kenese gyorsasági, Tókerülő, négykezes, 2018-ban pályarekorddal kerülte meg a Balatont.

Varga Lajos rendszeresen kölcsönadja hajóját és teljes felszerelését a versenyeken egy ifjabb feltörekvő versenyzőnek, tapasztalatát önzetlenül átadva segíti őket ezzel lehetőséget biztosítva. Segítettjei rendszerint kiváló eredményeket érnek el, pl. 2019-ben és 2020-ban Lillik Ákos, legutóbb a tókerülő versenyt 2021. év őszén Scharf Máté nyerte Varga Lajos hajójával. Ugyanezeken a versenyen Varga Lajos a régi, gyengébb, jóval kevésbé felkészített hajójával ugyancsak elindult a versenyen sarkalva patronáltját. A versenyekre történő felkészülés során további „ellenfelek” részére is tanácsokat, esetlegesen felszerelést ad át bármikor, bárkinek.

Semperger Szabolcs és Vajay Gyula - Fair Play csekedet díj

2021-ben balesetet szenvedett és elsüllyedt egy hajó a Szüreti Regatta szombati versenynapján. A rendezőség több motoros egysége, kiegészülve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Ruppert mentőegységével azonnal a helyszínre sietett, és kimentette a vízbe esett vitorlázókat. A mentésben két versenyben lévő egység is aktívan részt vett, a balesetet észlelve azonnal lehúzták vitorláikat és a bajbakerültek segítésére siettek. A Semperger Szabolcs kormányozta Orca és Vajay Gyula vezette Hobby hajók hatalmas segítséget jelentettek az amúgy személyi sérüléssel nem járó mentésben.

Szöveg: Böröcz Berta/BYC, MOB

Kint a vízből– Hajókról másképpen Előző

Kint a vízből– Hajókról másképpen

Mi történt a hajóosztályokkal? - Regina osztálybeszámoló Következő

Mi történt a hajóosztályokkal? - Regina osztálybeszámoló