Siófok  12.2  •  4.7 kn       

Keszthely  13.9  •  9 kn       

Balatonfüred  11.9  •  9.6 kn       

Balatonboglár  12.2  •  2.5 kn       

Orfű  13  •  5 kn       

Velencei-tó  12.3  •  9 kn       

Tiszafüred  15.6  •  5.2 kn       

Mályi-tó  11.2  •  8 kn       

2024. április 19., péntek

Mi történt a hajóosztályokkal? - Regina osztálybeszámoló

Mi történt a hajóosztályokkal? - Regina osztálybeszámoló

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szenzációs volt látni és átélni, hogy új csapatok és rég nem látott egységek is rendszeresen felsorakoztak a rajtvonalon. (Például: Alcone, Dominique, Moby Dick, Jómadár)

Sikeres szezont zárt a Regina osztály 2022- ben is! - mondhatnánk… de az örömbe idén némi üröm is került.

Szenzációs volt látni és átélni, hogy új csapatok és rég nem látott egységek is rendszeresen felsorakoztak a rajtvonalon. (Például: Alcone, Dominique, Moby Dick, Jómadár)

A megszokott hajókkal kiegészülve így az Évadnyitón 11, a Regina Regattán 13 és a többi év eleji versenyen is szép számmal képviseltette magát az osztály.

Különösen izgalmas és jó hangulatú versenyt hozott a Pünkösdi Regatta, ezúton is köszönet a TVSK-nak a kiváló rendezésért!

A szezonkezdeti lendületet aztán elfújta a szél.

A Nagyhajós Országos Bajnokságon csak 7 egység tudott megjelenni, így nem tudtunk Magyar Bajnokot, csak flottabajnokot hirdetni. Szerencsére ez a versenyzés színvonalán nem látszott, korrekt kisszeles futamokat vívtunk egymással.

Ennek okai a Reginásokat is elérő globális mancsaft hiány és a pályaversenyzés népszerűsítésének hiánya közt keresendő. Pedig a mi osztályunkban igazán él a mondás, „nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”.

Azzal a ténnyel a Reginások, sem tudtak mit kezdeni, hogy az előző években még Reginában vitorlázó tapasztalt legénységet sokszor elszipkázzák a fizetős hajóosztályok.

A Regina nem tud és nem is akar ilyen osztály lenni. Nálunk a versenyzés szeretete, a versenytársak iránti tisztelet az elsődleges, így mindig is „amatőr” szemléletű osztály marad. Ez történelmi hagyományunk, örökségünk – olykor akár ólomba is öntve.

Számunkra a megoldást sok esetben a hölgyek s a fiatalok minél nagyobb számú bevonása jelentette és fogja jelenteni a jövőben is.

Bennük megvan a tisztelet, az alázat, a türelem jellemezte régi iskola értékrendje és erénye. Amely tisztelet a kivételnek, de sajnos sok férfitársunkból kiveszni látszik.

Mert, ha egy hajón jó a hangulat, ott az eredmény sem várat magára. Idén erre ékes példa volt a Moby Dick és a Nymeria.

Idén negyedik alkalommal rendeztük meg az augusztus végi Hegyi Dénes emléktúrát. Bár szélcsendes, de fantasztikus napot töltött az osztály együtt a vízen. Tizenhat (16!) összekötött hajó ritka látvány manapság… Az alsóörsi TVSK jóvoltából pedig kiváló hangulatú estével emlékeztünk meg az alapító Atyákról.

Az őszi versenyeken újra szép számmal, a Félszigetkerülőn 9, a Szüreti Regattán 12 hajó képviseltette magát, így az osztály aktivitására a túraversenyeken nem lehetett panasz. Természetesen az osztály, osztály 2023-ban is.

Szokásunkhoz híven még a Köd Kupán is tisztességes (6!) hajószámmal képviseltük magunkat.

A 2023-as évadot így bizakodva és komoly tervekkel várjuk, a hosszú téli estéken az elmúlt szezon fényképeit nézegetve és szép emlékeit felidézve.

Szöveg: Kola Dániel

Fotó: Szántó Áron

MOB Fair Play Díjat vehetett át Varga Lajos, a BYC elnöke Előző

MOB Fair Play Díjat vehetett át Varga Lajos, a BYC elnöke

Mi történt a hajóosztályokkal? - A NAU 370 RUN osztály évértékelője Következő

Mi történt a hajóosztályokkal? - A NAU 370 RUN osztály évértékelője