Siófok  13.3  •  4 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  13  •  3.5 kn       

Balatonboglár  13.1  •  5 kn       

Orfű  12  •  0 kn       

Velencei-tó  10.4  •  5 kn       

Tiszafüred  9.1  •  4.5 kn       

Mályi-tó  11.2  •  2.6 kn       

2024. április 26., péntek

A Vitorlás sport értékei - nagymúltú tradicionális balatoni vitorlás klubok – Vízügyi Sport Club

A Vitorlás sport értékei - nagymúltú tradicionális balatoni vitorlás klubok – Vízügyi Sport Club

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ahhoz, hogy szeretett sportágunknak, a vitorlázásnak legyen jövője, nem csak a jelent kell formálnunk, de a múltat is ismerni, tisztelni és legfőképpen megőrizni kell

Ahhoz, hogy szeretett sportágunknak, a vitorlázásnak legyen jövője, nem csak a jelent kell formálnunk, de a múltat is ismerni, tisztelni és legfőképpen megőrizni kell. Így van ez a klubokkal is, amik a fejlődés motorjai.

Következő filmünk a Vízügyi Sport Club életének egy szeletét mutatja be.

1955-ben alakult meg az egyesület vitorlás szakosztálya Siófokon, a vízügyi dolgozóknak biztosítva sportolási lehetőséget, és azóta töretlenül működik. Ebben a 67 évben, már a harmadik generációt sikerült „beoltani” , a Balaton, és a vitorlázás  szeretetével, egy nagy családként működünk, legjobb tudásunk szerint vigyázzuk az „ősöktől” ránk maradt értékeket.

A versenyzés terén, a hagyományos balatoni osztályok közül a kalóz osztályban több évtizede eredményesen versenyeznek  sportolóink, mind utánpótlás, mind felnőtt kategóriában.

Egy másik klasszikus balatoni osztály a 15-ös jolle. Itt nem csak a versenyzés, de a  hajóépítés területén is sokat adott a klub a balatoni vitorlás közösségnek, hiszen a jelenlegi flotta nagy része a VSC műhelyében, siófoki hajóépítők keze alól került ki. Eme tradicionális balatoni hajó osztály fennmaradása is annak köszönhető, hogy a flotta nagy része a klubban versenyez, ahol az osztályt szívügyünknek tekintjük.

Szintén klubtagunk nevéhez fűződik egy háború előtt népes, de a Balatonról már kihalt osztály feltámasztása is. A 22 - es Binnenjolle típus a háború előtt kétszer is tudott Kékszalagon nyerni, de a háború után az osztály itthon kihalt. 2020-ban került vízre az 1938-as Kékszalag győztes Kincsem VI. replikája, ami most is VSC színekben versenyez és siófoki hajóépítő készítette. Emellett egy másik 1935-ben épült hajó felújítása is folyamatban van, ami valószínű 2023 nyarán kerül majd vízre....

A hagyományok tisztelete nem csak a versenyzésben, de a versenyrendezésben is megmaradt az évek során, hiszen a Club rendezi minden ősszel a Beszédes J. Emlékversenyt, ami egyik még a régi hagyományos Balatoni nagyhajós versenyeknek.

A VSC – ben még rengeteg tradicionális vitorlás érték rejlik, amit szeretnénk megőrizni gyermekeink és az utókor számára….

Az MVSZ rendkívüli tisztújító közgyűlés jelölő bizottságának tájékoztatása Előző

Az MVSZ rendkívüli tisztújító közgyűlés jelölő bizottságának tájékoztatása

Ki lesz az év vitorlázója 2022 - ben? - Elindult a szavazás Következő

Ki lesz az év vitorlázója 2022 - ben? - Elindult a szavazás