Siófok  12.2  •  6 kn       

Keszthely  9.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  11.8  •  1.9 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  14.4  •  8 kn       

Tiszafüred  12.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  10.7  •  2.7 kn       

2024. április 25., csütörtök

Ki lesz az év vitorlázója 2022 - ben? - Elindult a szavazás

Ki lesz az év vitorlázója 2022 - ben? - Elindult a szavazás

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az Év Vitorlázója címet és az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat a tagszervezetek javaslatai és a versenyengedéllyel rendelkező sportolók szavazatai alapján az MVSZ elnöksége adományozza.

Szavazás az Év Vitorlázója címre és az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjra 2022

Az Év Vitorlázója címet és az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat a tagszervezetek javaslatai és a versenyengedéllyel rendelkező sportolók szavazatai alapján az MVSZ elnöksége adományozza.

Az Év Vitorlázója cím naptári évenként legfeljebb 2 (kettő) adományozható, egy női és egy férfi sportoló részére.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíj naptári évenként legfeljebb 2 (kettő) adományozható, egy lány és egy fiú sportoló részére, akik az adott évben 8-18. életévüket betöltötték.

Kérjük, hogy adjátok le szavazataitokat a jelöltekre! A szavazásra a 2022. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolók jogosultak. Mindenki csak egyszer szavazhat érvényesen!

Az űrlapokat 2022. december 7. éjfélig várjuk!

Az Év Vitorlázója és az Év Ifjúsági Vitorlázója jelölések 4 kategóriában névsorban:

Az Év Vitorlázója férfi kategória:

Gömbös Lóránd (HYC):

Dragonban országos bajnok, a sanremói Európa-bajnokságon a mezőny első felében végeztek Bartos Zoltánnal és Horgos Tamással.

Majthényi Szabolcs és Domokos András (SVE):

A Repülő hollandi mezőny állócsillagai, eddig tizennégy világbajnoki címmel a tarsolyukban. Az idei mérlegük egy világbajnoki bronz, ezüstérem a német FD bajnokságon és a magyar bajnoki arany. Majthényi „Olcsi” Assoban is versenyez, idén a magyar bajnokságon csapatával második lett.

Németh Domonkos (THE-YKA):

Róla mindenkinek az jut eszébe, hogy de kár, hogy a Finn dingi kikerült az olimpia programjából. Alkata, tudása, küzdeni akarása az olimpián is szépen kamatozott volna. Így azonban „csak” a világ egyik legnagyszerűbb, legnépszerűbb hajóosztályának a fényesen ragyogó fiatal csillaga: a világbajnokságon, a Gold Cup-on abszolútban bronzérmes lett, korosztályában, U23-ban pedig első. És persze a magyar bajnokságot is megnyerte.

Vadnai Jonatán (BYC): 

Már eddig is eredményes pályafutásának az eddigi legsikeresebb éve. Töretlenül fejlődik, gyakorlatilag folyamatosan edz, dolgozik – a cél a 2024-es olimpia az ILCA 7, korábbi nevén a Laser Standard hajóosztályban. Idén egy világbajnoki kilencedik és egy Európa-bajnoki negyedik hely a két legfontosabb eredménye – ezeket több mint kétszáz hajót számláló, nagyon erős mezőnyökben érte el. Ebben a hajóosztályban előtte más magyar versenyző ilyen sikereket még nem ért el.

Varjas Sándor Endre (BYC):

Kormányosként Solingban és Kalózban is nagyot ment az idén: Solingban az Attersee-n, az Európa-bajnokságon második lett (Kovácsi Lászlóval és Meretei Gáborral), a csopaki Kalóz országos bajnokságot pedig megnyerte (Bartos Zoltánnal).

Az Év Vitorlázója női kategória:

Érdi Mária (MVM SE):

A női olimpiai Laser osztályban, az ILCA 6-ban folyamatosan hozza a sikereket hosszú évek óta. Ott van abban a szűk világ-élmezőnyben, ahol gyakorlatilag bárki nyerhet – akár olimpiát is. Idei legfontosabb eredményei a világbajnoki ötödik és az Európa-bajnoki nyolcadik hely – több mint száz fős mezőnyökben. Célja a minél jobb olimpiai szereplés, és ezért mindent meg is tesz. Ebben a hajóosztályban előtte más magyar versenyző ilyen sikereket még nem ért el.

Sabján Annamária-Pálinkás Róza (Penge VSE):

Az idei tihanyi 470-es Masters Cup versenyen a 21- helyen végeztek, Masters Cup Apprentice kategóriában harmadikok lettek.

Virág Flóra Anna (YCTBJ):

Csapatával a Nagyhajós Országos Bajnokságon Elliott 770 hajóosztályban bajnoki bronzérmet szerzett.

Flóra,  a Team-Kaáli katamarán női kormányosaként a 2022-es szezonban 6 versenyt megnyert, az 54. Raiffeisen Kékszalag Nagydíjon abszolút 2. helyezést ért el csapatával.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója fiú kategória:

Bite Pál Előd (Balatoni YC):

A népes és nagyon erős Optimist osztály ez évi bajnoka. A 2022-es Garda Optimist Meetingen, a hajóosztály egyik legnagyobb presztízsű versenyén 928 induló közül lett 11.! Minden idei nemzetközi versenyén a mezőny első tíz százalékában végzett.

Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel (Kereked):

A 29er szkiff osztály nagyon tehetséges fiataljai, még beférnek az U17 kategóriába is. Idei legjobb eredményeik: világbajnoki aranyérem U17 kategóriában, az Európa-kupa sorozat abszolút hatodik helye és a magyar bajnoki bronzérem.

Litkey Sámson – Egervári Marcell (Pöff SE):

Nagyon fiatal páros! Az idei Nacra 15 katamarán világbajnokságon, a Garda tavon U16-ban a harmadik helyen végeztek. Abszolútban a 21. helyen végeztek, bőven a mezőny első felében. A Franciaországban megrendezett Európa-bajnokságon ők voltak a legeredményesebb U16-os páros, és az összes magyar pályaversenyt megnyerték.

Sigmond Soma (BYC):

A 2022. év mérföldkő volt Soma ILCA 6 hajóosztályban teljesített versenyzésében. Egész évben, kiváló egyenletes teljesítményt nyújtott. A hazai ranglista versenyeket egy kivételével megnyerte, így az éves Ranglistán 73 pontos előnnyel végzett az 1. helyen. Magyar Bajnok lett az ILCA 6 osztályban. Nemzetközi szinten pedig a kategória Európa Bajnokságán a 26. helyezést szerezte meg a 284 indulóból (35 ország), míg az World Sailing Olimpiai rendszerű Világbajnokságán (Youth Worlds) a 61 nemzet, 61 indulójából a 14. helyezést szerezte meg.

Szűcs Benedek-Csizmazia Bence (THE-YKA):

A legjobb hazai 420-as páros. Magyar bajnokok, és a hajóosztály világbajnokságán 111 hajó közül a 15. helyen végeztek.

Tóth Attila-Borda Levente (SVE):

Eredményeik mutatják meg, hogy a 29er szkiff osztály milyen erős idehaza. A két legfontosabb idei eredményük az Európa-kupa sorozat összetett abszolút ötödik helye és a magyar bajnoki elsőség. Sokat utaznak külföldre, minden külhoni versenyen bőven a mezőny első harmadában végeztek.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategória:

​​​​​​

Fehér Boróka-Fehér Szonja (Kereked):

Fehér Boróka és Fehér Szonja 2022-ben hajóosztály váltás után újoncként a Világbajnokságon női U17-ben bronzérmesként álltak fel a dobogóra. Európa Kupa versenysorozatban női U17-ben első helyezettek lettek. A Magyar Bajnokságon elsők lettek U17-ben a fiúk között, amivel Boróka a nyolcadik, Szonja pedig az első Magyar Bajnoki címét szerezte meg! 

Juhász Emília – Lacza Boróka (Kereked):

29er osztályban abszolútban magyar bajnoki ezüstérmesek. A hajóosztály Európa-kupa sorozatában, 328 páros eredményeinek összesítése után az abszolút 8. helyen, női kategóriában 1. helyen végeztek. A magyar bajnokságon, az Eurocup sorozaton, és a világbajnokságon is egyaránt a legjobb magyar női eredményt érték el.

Lackó Sára (BYC):

Az idény elején a nemzetközi Optimist versenyek mammut-mezőnyeiben rendre az első tíz százalék környékén végzett (csak egy példa: Garda Meeting, 928 induló, 10 százalékos eredmény...), majd hajóosztályt váltott, és az ILCA 4 mezőnyben, U16 kategóriában rögvest egy bajnoki aranyéremmel mutatkozott be.

Vida Róza (BYC):

Róza évek óta meghatározója a hazai, nemzetközi Laser/ILCA mezőnynek. Eddig ILCA 4 osztályban szerepelt, de koránál fogva váltott ILCA 6 osztályra. Legnagyobb sikerét 2021 decemberében érte el, amikor a Youth Worlds versenyen 9. helyen végzett a 46 nemzetet felvonultató mezőnyben. 2022-ben a hazai ranglista versenyeken összetettben kiemelkedő helyezéseket ért el, és a női mezőnyben pedig nem talált legyőzőre egyszer sem. Nemzetközi mezőnyben a hajóosztály EB-án Thessalonikiben a 106 lány versenyző között az előkelő 35. pozícióban végzett. 2022-ben is kvalifikálta magát a Youth Worlds versenyre, ahol 54 nemzet között a 31. fejezte be a versenyt. 2022-ben a hajóosztály váltás nagy kihívások elé állította. Küzdeni akarását, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ilyen eredményeket elérve sikerült ezt meglépnie.

A Magyar Vitorlás Szövetség gratulál a sportolóknak a jelöléshez, sok sikert kívánunk!

2022. november 28.

A Vitorlás sport értékei - nagymúltú tradicionális balatoni vitorlás klubok – Vízügyi Sport Club Előző

A Vitorlás sport értékei - nagymúltú tradicionális balatoni vitorlás klubok – Vízügyi Sport Club

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöki közleménye Következő

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöki közleménye