Siófok  5.5  •  14.9 kn       

Keszthely  14.9  •  11 kn       

Balatonfüred  5.2  •  15.6 kn       

Balatonboglár  5.5  •  16.1 kn       

Orfű  14  •  9 kn       

Velencei-tó  9.3  •  19.9 kn       

Tiszafüred  11.1  •  17.3 kn       

Mályi-tó  10.2  •  12.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Különleges tortával köszöntötte a BAHART az idén 130 éves HELKA nosztalgiahajót

Különleges tortával köszöntötte a BAHART az idén 130 éves HELKA nosztalgiahajót

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Június 25-én, a balatoni hajózás 175. jubileumi évében a BAHART Road Show programsorozat keretében köszöntötték a 130 éves hajót.

Megújult belső térrel, séta- és programhajózási lehetőségekkel várja az idei hajózási szezonban a vendégeket a születésnapos Helka hajó Keszthelyen. Június 25-én, a balatoni hajózás 175. jubileumi évében a BAHART Road Show programsorozat keretében köszöntötték a 130 éves hajót

Az eseményen Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója mellett Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. A Tradíció és Modernizáció jegyében szervezett rendezvénysorozaton egész nap gyermekfoglalkozások, logikai játékok, kvízjáték és értékes nyeremények várták a keszthelyi kikötőbe látogatókat, akik sétahajózás közben is megcsodálhatták a 130 éves Helka hajót és a Balaton nyugati medencéjét.

Az utasok biztonságára a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) is figyelt, hiszen a BAHART és VMSZ már 22 éve közösen dolgozik azért, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. A BAHART a keszthelyi kikötőben biztosít helyet a szakszolgálat hajóinak munkájuk minél hatékonyabb ellátásához. A hajós szolgálat több bázissal, összesen tizenegy hajóval és magasan képzett szakszemélyzettel van jelen a Balatonon.

2021. július 3-án veszi kezdetét a BAHART 2021-es hajózási főidénye. Július 3. és augusztus 30 között, 8 héten keresztül a kedvelt programhajók – bulihajók 9 kikötőből heti 19 alkalommal, varázshajók 8 kikötőből heti 8 alkalommal – is elérhetők lesznek. Sétahajó szolgáltatást 15 kikötőből heti 268 alkalommal kínál a jubiláló BAHART. A települések között közlekedő menetrendi hajójáratok 16 kikötőből várják a kirándulni vágyókat. Az év minden napján elérhető kompszolgáltatás június 11. és augusztus 29. között 6.40 és 23.40 között üzemel a két part között.

A BAHART az idei évben változatlan díjszabással, megújított hajóparkkal, SZÉP Kártya elfogadással, és ismételten KAJLA kedvezményekkel várja az utazóközönséget.

A jubileumi eseménysorozat keretében továbbra is megtekinthetők az állandó kiállítások 3 kikötőben, Siófokon, Balatonfüreden és Badacsonyban, és augusztus 13-ig várják a pályaműveket az országos művészeti pályázatra is.

Az élményhez hajó visz: a BAHART mindenkit szeretettel vár a fedélzetre 2021-ben is!

TUDTA-E? HELKA nosztalgiahajó

  • Az először csavargőzösként üzembe állított hajó megépítésére 1890-ben kapott megbízást az újpesti schoenichen-féle hajógyár.
  • A Budapestről alkatrészenként Siófokra szállított és ott összeszerelt hajót 1891. június 28-án bocsátották vízre.
  • A Helka és testvérhajója a Kelén, Fáy András „Sió” című tündérmeséjének szerelmespárjáról kapták a nevüket.
  • 1945. március 23-án a nosztalgiahajó nem kerülhette el sorsát, a visszavonuló német csapatok a többi balatoni hajóval együtt Balatonfüreden robbantással elsüllyesztették
  • Még ebben ez évben kiemelték a vízből és Balatonfüreden, a BHRT Hajóépítő Üzemében újra üzemképessé tették. A balatoni hajózás megindulásának 100 éves évfordulójára 1946. szeptember 22.-én már a Helka nosztalgiahajó szállította a hajógyár munkásait a siófoki ünnepségre.
  • 1980-ban kivonták a forgalomból és 1992-ig a szárazföldre kiemelve presszóként üzemelt Balatonfüreden.
  • 1980-ban kivonták a forgalomból és 1992-ig a szárazföldre kiemelve presszóként üzemelt Balatonfüreden.
  • A reformkori hangulatot idéző hajó szerepelt a Bujtor István rendezésében és főszereplésével készült Pogány Madonna című filmben. 
  • Jelenleg az egyik legrégebbi működőképes hajó, 35,22 méter hosszú és 5,28 méter széles, 120 fő befogadására alkalmas
F.W. Raiffeisen Private Banking OD Kupa: Hat futam parádés szélben Előző

F.W. Raiffeisen Private Banking OD Kupa: Hat futam parádés szélben

Három hét múlva kiderül, hogy megdőlhet e a Kékszalag rekordja! Következő

Három hét múlva kiderül, hogy megdőlhet e a Kékszalag rekordja!