Siófok  18.9  •  3.5 kn       

Keszthely  16.9  •  5 kn       

Balatonfüred  18.5  •  1.7 kn       

Balatonboglár  18.9  •  5 kn       

Orfű  17  •  3 kn       

Velencei-tó  18.8  •  3.7 kn       

Tiszafüred  21.1  •  9.2 kn       

Mályi-tó  19.4  •  10 kn       

2022. augusztus 09., kedd

REGINA REGATTA DRAGONOKKAL: KIS SZÉL, NAGY LELKESEDÉS

REGINA REGATTA DRAGONOKKAL: KIS SZÉL, NAGY LELKESEDÉS

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A versenyt ezúttal – a pályafutamokon – Dragonok részvétele is színesítette

Az elmúlt hétvégén a TVSK rendezésében került sor az évtizedes hagyományokra visszapillantó Regina Regattára, amely idén egy váltóverseny révén új színfolttal gazdagodott. A versenyt ezúttal – a  pályafutamokon – Dragonok részvétele is színesítette. A győztesek: a Regina-mezőnyben a Nymeria (Büki Gábor kormányzásával) és a Nemecsek (Tóth Zsolt) a Dragonok között.

A Regina Regatta tradíciója, hogy kombinálja a túra- és a pályafutamokat. Nem volt ez másképp most sem: a túrafutamra szombaton a Tramontana-Sennebogen Kupán került sor. Itt a gyenge széllel párosuló hőség alaposan próbára tette a versenyzőket, de végül minden Reginának sikerült befutnia az érvényes limitidőn belül – igaz, egy rövidített, Füred-Alsóörs-Siófok pályán. Az első helyet a Nymeria szerezte meg, második a Holczhauser András kormányozta Amitié lett.

A meteorológia nem sok jót jósolt vasárnapra sem: gyenge, változó irányú szél. Náray Vilmos versenyrendező ennek ellenére bizakodó volt: Tihanyhoz közel jelölte ki a pályát, arra számítva, hogy a „reggeli keleti” – a félsziget keleti lejtőin felmelegedő levegő „szívásában” – kitart néhány futam erejéig.

A vasárnapi első futam újfajta formátumban zajlott – a túrafutam eredményei alapján két hajóból álló csapatokat alkottak a szervezők (az első hajó az utolsóval került párba, a második az utolsó előttivel és így tovább), majd a két körös up-and-down pályát a csapatok két hajója egymást váltva teljesítette. Vagyis amikor az első csapattag célba ért a  rendezőhajó bal oldalán, akkor indulhatott a jobb oldalon a csapattárs. A végén egymásért lehetett izgulni – az izgalmakból a Nymeria (amelynek sebességi fölénye az egész verseny során egyértelmű volt) és a Zephyros (Kóla Dániel) csapata került ki győztesen.

Az időjárás igazolta a rendezők reményeit: a váltófutam alatt 6-7 csomós szél fújt, amely az ezt követő pályafutamokra 3-4 csomóra gyengült, és kitartott. Végül – miközben a Balaton más részein alig volt szél – a Tihany előtti folton sikerült megrendezni mind a három további pályafutamot, sőt a végén a szél még vissza is erősödött 5-6 csomóra.

10 órakor a mezőnyhöz a Dragonok is csatlakoztak, akik szintén nagy csatát vívtak a helyezésekért. Két futamgyőzelemmel végül a Nemecsek bizonyult a legügyesebb gyengeszeles hajónak.  Második a Tiamat (Homola László), harmadik a Triton (Lukács István) lett.

A Reginák között a Nymeria végül azt is megengedhette magának, hogy az utolsó futamban korai rajtos legyen, a kieső futam révén így is biztosan, négy futamgyőzelemmel nyerte a Reginák csatáját. Második Jakab László Szirákója, harmadik a Sunset, Bánrévi Lili kormányzásával. 

Remélhetőleg jövőre kicsit bőkezűbb lesz szélisten a csapattal, de a TVSK mindkét osztályt várja egy év múlva is.

Erdemények itt:
Regina Regatta
TVSK Dragon Kupa

Fotó: (c) Mag Andrea

Magasabb fokozatra kapcsol a Balatoni Boat Show Előző

Magasabb fokozatra kapcsol a Balatoni Boat Show

F.W. Raiffeisen Private Banking OD Kupa: Hat futam parádés szélben Következő

F.W. Raiffeisen Private Banking OD Kupa: Hat futam parádés szélben