Siófok  16.1  •  4.6 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.8  •  3.5 kn       

Balatonboglár  16.1  •  3.5 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  14.1  •  4.8 kn       

Tiszafüred  13.2  •  2.5 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.4 kn       

2024. május 23., csütörtök

Osztálybeszámolók 2020: Sudár Regatta

Osztálybeszámolók 2020: Sudár Regatta

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Osztálybeszámolók 2020: Sudár Regatta

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a Sudár Regatta osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Békés Miklósnak (Öreg).

Ismét lendületben!

Mint szinte minden One Design osztály, 2019-ben a Sudár Regatta is azzal küzdött, hogy megfelelő létszámú flotta jöjjön össze egy-egy versenyre. Köszönhetően az osztályon belüli jobb információáramlásnak és tudatosabb szervezésnek 2020-ban átütő sikert értünk el ezen a területen. 

Az osztályszövetség ranglistaversenyei közül hét esetben jelentős létszámú, átlagosan mintegy 12 hajót felvonultató mezőnyben izgalmas versenyeket vívtunk. Könnyű nekünk, hiszen a hajóosztály nagy előnye, hogy háromfős legénységgel minden egyszerűen megoldható, de tulajdonképpen két ember elegendő, ha pedig úgy alakul, akár négyen is elférnek egy-egy versenyen a hajón.

Az osztályt kiegyensúlyozott erőviszonyok jellemzik, sok a nyerőesélyes csapat. Ranglistaversenyeinken öt hajó (Gé., Főszél, Százszorszép, Öreg, Pontilla) legénysége állhatott a dobog legmagasabb fokára. És még egy jó hír: összesen 24 különböző egység indult az osztályszövetség ranglistaversenyeinek valamelyikén! A hajóosztály jövője szempontjából kiemelten fontos volt, hogy a népszerű túraversenyeken kívül a pályaversenyekre is megfelelő létszám jöjjön össze. Idén ebben is nagy lépést tettünk, hiszen a bajnokságon túl két olyan pályaversenyt teljesítettünk, ahol 8 illetve 9 hajó képviseltette magát. Hagyományosan a Kékszalagon a legnagyobb a mezőny Sudár Regattában is, erre idén 18 hajó nevezett, de a Félszigetkerülőn (14) és a Fehérszalagon (12) is komoly mezőny jött össze. 

A Kékszalagot 2020-ban nagyon taktikus vitorlázással a Százszorszép nyerte (kormányos Szörényi Gábor), az abszolút befutási sorrendben is előkelő 108. helyen érkezve célba (YS korrigált 32. helyen), megelőzve a Pál Gaszton kormányozta Gé. és az Öreg csapatát. 

A Magyar Bajnokságon 12 hajó állt rajthoz. Külön öröm számunkra, hogy olyanok is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, akik alapvetően más hajóosztályban versenyeznek. 

Magyar Bajnok lett a Pontilla Vígh (András) Acsi kormányzásával, szoros versenyben megelőzve a Gömbös Lóránd által kormányzott Josephine-t, míg az Öreg Toronyi Bence kormányzásával a harmadik helyet szerezte meg.  Bajnokságunk kilenc futamában hat különböző egység nyert futamot. Hajóosztályunkban 2020-tól a bajnokság utolsó futamának győztese elnyeri a Belo emlékdíjat, amivel Beliczay Péterre emlékezünk. Belo osztályunk meghatározó tagjaként már csak az égi vizekről követi versenyeinket. A gyönyörű Ajka Kristály vándordíjat az idei évben Gömbi és csapata nyerte.

A szeptemberi Félszigetkerülő hagyományosan népszerű a SR mezőnyben. A versenyt Lovas Sándor csapata, a Főszél nyerte, második lett az Öreg, harmadik a Blue Jay. És szezonvégi meglepetésként a COVID miatt őszre halasztott Pünkösdi Regattán is összejött kilenc hajó! Szoros versenyben a Gé. után mindkét futamban másodikként futott be a Blue Jay Draskóczi Katalinnal a kormánynál, míg harmadik helyen az Osváth Márton (Pigi) kormányozta Pontilla fejezte be a versenyt. 

Az osztályszövetségi ranglistát 2020-ban kiegyensúlyozott szerepléssel, Fehérszalag és One Design Trophy győzelmekkel az Öreg nyerte, míg a második és harmadik helyért végig komoly harc volt. Végül a második helyet a Gé., a harmadik helyet pedig a Főszél szerezte meg.

Bízunk benne, hogy a Sudár Regattában vitorlázó egységek lelkesedése 2021-ben is kitart! Látva a 2020-as eredményeket, jövőre ismét izgalmas csaták várhatók. 

Békés Miklós (Béka) - SR156/Öreg

Osztálybeszámolók 2020: 30 - as cirkáló Előző

Osztálybeszámolók 2020: 30 - as cirkáló

Összeállt a csapat - Évzáró elnöki interjú Gerendy Zoltánnal Következő

Összeállt a csapat - Évzáró elnöki interjú Gerendy Zoltánnal