Siófok  5.5  •  11.5 kn       

Keszthely  6.9  •  21 kn       

Balatonfüred  5.2  •  9 kn       

Balatonboglár  5.5  •  11.1 kn       

Orfű  15  •  9 kn       

Velencei-tó  7.7  •  14.8 kn       

Tiszafüred  13.8  •  20.8 kn       

Mályi-tó  8.9  •  13 kn       

2024. március 28., csütörtök

Osztálybeszámolók 2020: 30 - as cirkáló

Osztálybeszámolók 2020: 30 - as cirkáló

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Osztálybeszámolók 2020: 30 - as cirkáló

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk első részében a 30-as Cirkáló osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Dr. Dulin György osztálykapitánynak.

A 2020-as versenyévad nagyon nehezen indult, a COVID-19 járvány miatt gyakorlatilag csak júniusban indultak el az első versenyek. Ehhez képest aktív szezont tudhatunk magunk mögött, ami az osztály egyre növekvő versenyzési kedvének és a szerencsés időjárásnak is köszönhető.

Miután a versenyek száma egyre nő, hangsúlyt fektetünk arra, hogy az osztály 21 tagú flottája ne aprózódjon szét a különböző regattákon való részvétel miatt. Ezért elektronikus versenynaptárat használunk, ahol előzetesen a hajók jelezhetik az egyes versenyeken való részvételi szándékukat.

Elsősorban az előző évben kiválasztott ranglista versenyeken való részvételt tartjuk fontosnak. Ezek a versenyek egyrészt a Klasszikus Flotta hajóosztályai számára kiírt versenyek (a Klasszikus Kupa a Kereked rendezésében, a MET Kupa a Spartacus rendezésében), másrészt az MVSZ által nagy népszerűségnek örvendő túraversenyek (Kékszalag, Fehér Szalag, Félsziget kerülő), harmadrészt a kizárólag a 30-as osztály számára kiírt Almádi Kupa (a Videoton rendezésében), végül a Magyar Bajnokság.

Az idei versenyszezonra visszanézve külön említést érdemel a 25. alkalommal megrendezésre került Almádi Kupa, melyet Dr. Szilbereky József (a Jómadár tulajdonosa) immáron két és fél évtizede fáradhatatlanul szervez. Ezen a versenyen mind pálya-, mind túra verseny is megrendezésre kerül. Ezúttal 4 napon keresztül zajlottak a versenyek, melyeket színvonalas parti események követtek.

Szintén kiemelendő a Magyar Bajnokság, melyet az Európa 30-as és az Elliot 770-es osztállyal együtt a Balatoni Yacht Club 1912 rendezett meg nagy sikerrel, szeptember közepén, Alsóörsön.

Tavaly indult el az a kezdeményezés, amely 30-as túra néven fut. Ebben az évben augusztusban már 8 hajó részvételével zajlott a túra, amelynek első állomása Balatonföldvár volt, ahol a Glückauf csapata vendégelte meg a résztvevőket, majd másnap Balatonfenyvesre vitorláztunk, ahol szintén közös vacsora várt ránk Wossala György szervezésében.

Említést érdemel, hogy idén első ízben összeállt 6 hajó az osztályban, és egyeztettük a jövő évre rendelendő vitorla igényeinket, majd ezeket összehangolva sikerült nagyobb mennyiségű vitorlát rendelni kedvezményesen az egyik jó nevű magyar vitorla készítő cégnél.

Az osztály kohézióját mutatja, a közös messenger csoport, amelyen keresztül szinte napi kapcsolatban vagyunk egymással. A gyors kommunikációnak köszönhető például, hogy az október közepén Balatonlellén megrendezett négykezes versenyre pár nap alatt 4 hajó részvételét egyeztettük, amellyel a legnépesebb klasszikus osztályt alkottuk. Ez egyébként általánosságban is elmondható, hogy a 30-as cirkáló osztály – talán a Dragon osztály kivételével – a legaktívabb klasszikus osztály jelenleg a Balatonon.

A vitorlás szezon lezárásával újabb tervek kerülnek elő. Egyrészt elkezdjük egyeztetni a jövő évi versenyeket. A 2021-es magyar bajnokság megrendezésére már 3 patinás klub is jelezte a rendezési szándékát. Ezen kívül – amennyiben a vírus helyzet megengedi – szeretném megszervezni az első 30-as sítúrát. Ezen tervek megvalósulásáról azonban majd a jövő évi beszámoló során ejtek szót.

Dr. Dulin György

Elindult a jegyvásárlás a Budapest Boat Show-ra Előző

Elindult a jegyvásárlás a Budapest Boat Show-ra

Osztálybeszámolók 2020: Sudár Regatta Következő

Osztálybeszámolók 2020: Sudár Regatta