Siófok  37.1  •  7.3 kn       

Keszthely  34.9  •  2 kn       

Balatonfüred  36.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  35.1  •  4.8 kn       

Orfű  35  •  9 kn       

Velencei-tó  33.3  •  10.3 kn       

Tiszafüred  41.1  •  7.1 kn       

Mályi-tó  35.7  •  3.3 kn       

2024. július 16., kedd

St. Esther megvédte bajnoki címét

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szeptember 20-23 között a Balatonlellei Yacht Club adott otthont ismét az egyik legnépszerűbb hajóosztály, a Bavaria 32 Országos Bajnokságnak.

St. Esther megvédte bajnoki címét

Az osztály az elmúlt évben újabb tagokkal bövült, így várhatóan 10-12 egységre számíthattak a rendezők, akik idén is remekül vizsgáztak szervezésből.

Az első futamok eredménye alapján simának induló verseny, soha korábban nem látott izgalmakat és csatározást hozott. A bajnoki cím az utolsó futamban dölt csak el.

Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz,  csütörtökön a nevezés és a megnyitó mellett, futam rendezésre alkalmas szél nem volt. A csapatok parti halasztásban várhatták a nap végét.

Pénteken gyenge szélviszonyok mellett sikerült 2 eredményes futamot is rendezni. Úgy tünt a 2017.-évi bajnokság eredményei ismétlik magukat. Az első és  második futamot is  rajt-cél gyözelemmel ,fölényesen nyerte a St. Esther

dr.  Fábián Péter kormányzásával,  a Té Sailing Team és a  Favonius előtt.

Az előrejelzésnek megfelelő viharos idő meg is érkezett szombaton, így nem a szél hiánya, hanem viharos ereje okozta a parti halasztást. Azonban végül sikerült ismét 2 futamot teljesíteni.

A 3. futam meghozta a verseny  első igazi szép taktikai és technikai mozzanatát és egyben  nagyon sportszerű pillanatát. Az első bójavételre jobb pozicióban érkező Té Sailing Team szépen zárta a szöget a St. Esther előtt, azonban minimális technikai hibá vétett a genakker felhúzásánál és sebeséget vesztett . Ezt a hibát észrevette a St. Esther taktikusa és kormányosa, a hajót megejtve szél alatt,  lendületből előzték a versenytársukat, aki  felismerve hibáját, roppant sportszerűen fel is élesedett és elengedte a másik hajót. Ezt követően a

St. Esther nem engedte ki a kezéből a vezetést és megnyerte a 3. futamot, az időközben 2. helyre érkező Favonius előtt.

A Té Sailing Team a 3. helyre érkezett be.

A közben folyamatosan változó írányú és erejű szélben került indításra a 4. futam, ahol a 3-4 fős élmezőny szinte teljesen együtt haladt. A 2. bójavétel a Té Sailing Teamnek sikerült jobban és a mezőny élére állt, azonban a kreuz szakaszban a St. Esther ledolgozta a hátrányát és hol egyik, hol másik hajó került hajszálakkal jobb pozicióba az utolsó bója előtt, jellemzően a folyamatosan forgó szél függvényében. A 2 csapat párharcához ezúttal a Viapan csapata zárkozott fel.

A Rendezőség a folyamatosan változó szélírány miatt rövidítésről döntött, az így kialakításra kerülő befutó a Té Sailing Team számára bizonyult kedvezőbbnek, akik  fél hajóhosszal így megnyerték a  futamot, és megszerezték 1. gyözelmüket.

Szombaton további futam megrendezésére nem volt már lehetőség.

Vasárnap végre meghozta az ideális időjárást a csapatok számára, a versenykiírásnak megfelelően rajtolt is az 5. futam.

A csapatok ott folytatták ahol  pénteken befejezték. Szorosan de biztosan nyert a St. Esther, a Té Sailing Team és a Favonius előtt.

Ez azt jelentette, hogy amennyiben a 6. futamban a St. Esther jobb eredményt ér el, mint a Té Sailing Team, akkor már Ő az idei bajnok. Ez kiélezte a 2 csapat közti küzdelmet és a feszültséget, s talán talán a versenyzők idegeit is.

A rajt előtt már az 5 perces jelzéstől kezdve a rajt pozicióért vívott harc match race szintű taktikai csatározásba csapott át.

Czégai Péter taktikus szerette volna már a rajtpozicionál kiszorítani vetélytársukat , s ebben a futamban eldönteni a bajnoki cím sorsát.

Azonban nem értették meg egymást kormányosával, így a pozicióharcból a

Té Sailing Team jött ki jobban, s meghatározóan jobb rajtott vett.

Ez némi szóváltást eredményezett a St. Esther csapatán belül, akik  úgy tünt elfáradtak, szétestek. Ezt látszott erősíteni, hogy  hibáztak a bójavételnél és 360-as fordulót kellett tenniük, ami tovább növelte a Té Sailing Team előnyét, akik végül magabiztosan nyerték a futamot a St. Esther és a Favonius előtt.

Ezzel a gyözelemmel a Té Sailing Team bajnoki esélyei életben maradtak, hiszen ha a további 2 futamot is megnyeri akkor Ő a bajnok.

A 7. futam előtt folytatódott a folyamatos taktikai pozicióharc az első és  második helyen lévő csapat között, amely kivülálló számára látványos sportélményt eredményezett, ami jellemzően inkább csak versenyhajó osztályokban szokásos.

A rajtot ismét a Té Sailing Team kapta el jobban, jobb tack-ot is választott, mint üldözője és a St. Esther több technikai és kormányzási hibája is arra utalt, a csapat teljesen szétesett. Magabiztosan nyert a Té Sailing Team, harmadik helyre a Saliana érkezett meg.

Roppant izgalmasnak igérkező 8., mindent eldöntő futam előtt egyértelmű volt, nem tud más csapat beleszólni a bajnoki címbe. A kérdés az volt, tud-e zsinorban egy harmadik futamot is nyerni az euforikus állapotban versenyző

Té Sailing Team vagy képes-e magára találni a St. Esther csapata ?

A rajt előtti harc már a 10perces jelzésnél elkezdődött, s a csapatok teljes koncentráció mellett igyekeztek a másikat kiszorítani a jobb pozicióból.

A rajtra haladásnál a St. Esther próbálta pozicióból kitolni a Té Salinget, a szemből érkező többi versenyző tömegében, majd egy gyors fordulással levált vetálytársától és íránytváltoztatva rajt írányába  indult, szinte cm-re haladva a rajtvonaltól, másik oldalról beékelve a Vici fölé.

A Té Sailing nem tudta követni , kénytelen volt lentebbről  rajtolni, jelentősen gyengébb pozicióban.

St. Esther tökéletesen rajtolt , tökéletes vitorlázással jelentősre növelte előnyét az első bója előtt. Az ott  felpörgő szél a versenytársak számára némileg előnyösebb volt, de a kreuz-ban szerzett tetemes előny alig csökkent. Meghatározó előnnyel vette a St. Esther a bóját a Favonius előtt.  

A hátszeles szakaszban a D-DNY-i szél leterjedése segítette a Favoniust és az időközben 3. helyre feljött Té Sailinget, akik tetemes hátrányukból elkezdtek ledolgozni. A következő kreuz szakaszban a St. Esther megmutatta, hogy nem lehet elvenni tőle a bajnoki címet, pontosan és hibátlanul vitorlázott, ismét nővelve előnyét fordult rá a befutóra. 

Az utolsó hátszeles szakaszon üldözői némileg feljöttek rá, de magabiztosan nyerte meg a 8. futamot, s a bajnokságot a Té Sailing Team és a Favonius előtt. 

St Esther:

dr. Fábián Péter-kormányos, Czégai Péter, Weores Szabolcs,

Gonda Zsolt, Bazsó Gábor, Balatoni József.

Czégai Péter-St.Esther taktikusa-:

Nagyon örülök ennek a bajnoki címnek. Iszonyú nehéz volt. Nagyon-nagyon sokat erősödött a mezőny 1 év alatt, minden tekintetben. Élvezetes és kemény csaták voltak. Felkészült csapatok és jól felkészített hajók. Le a kalappal a szervezés előtt, kitünő versenyt rendeztek, nehéz időjárási körülmények között.

Nagyon sajnálom azt az incidenst a 6. futamban, elnézést kérek mindenkitől,  iszonyúan fáradtak és feszültek voltunk. A csapat végül nagyon össze tudott állni, ahogy tartja a mondás:" teher alatt nő a pálma".

dr. Fábián Péter-St. Esther kormányosa-:

Leírhatatlanul boldog vagyok. Első bajnoki címem kormányosként, első teljes versenyszezonom. Borzalmasan sok versenyen voltunk idén, fáradtan érkeztünk, nem is tudtunk együtt készülni. Sajnos nem is a szokásos összeállításban tudott a csapat rajthoz állni. Jól indult nagyon,  aztán elfáradtunk nagyon, de a végére mindenki nagyon felszívta magát és tényleg nem volt kérdés, éreztük, hogy meg tudjuk csinálni. Fantasztikus csapattársaimnak köszönöm és nevükben is köszönöm a szervezőknek és az osztálynak a kitünő versenyt és gratulálok minden résztvevőnek!

Berecz Zsombor nyerte a Finn OB - t Előző

Berecz Zsombor nyerte a Finn OB - t

Hétvégén Johan Anker Kupa és a Folkboat OB Balatonfenyvesen Következő

Hétvégén Johan Anker Kupa és a Folkboat OB Balatonfenyvesen