Siófok  11.6  •  12.5 kn       

Keszthely  11.9  •  14 kn       

Balatonfüred  11.3  •  8.7 kn       

Balatonboglár  12  •  11.5 kn       

Orfű  12  •  11 kn       

Velencei-tó  14.3  •  13.5 kn       

Tiszafüred  13.1  •  7.6 kn       

Mályi-tó  12  •  10.1 kn       

2024. április 18., csütörtök

Infiniti Nautic fesztivál a jubileumok jegyében

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Idén június 27. és július 2. között a jól megszokott balatonkenesei helyszínen áll rajthoz a Nautic flotta, hogy megküzdjenek a 2014. évi bajnoki címért. Ez a bajnokság azonban picit más lesz, mint a korábbiak.

Infiniti Nautic fesztivál  a jubileumok jegyében

Az idei bajnokság rangját számos évforduló, jubileum emeli, így a szervezők úgy döntöttek, hogy bajnokságukat – a Kenese Marina Porttól megszokott magas színvonalú vízi rendezés mellett - ezúttal „Nautic fesztivállal” is összekötik, minden nap alkalmat adva az ünneplésre, amire 2014-ben bőven van oka az osztálynak.

„Az idei évi bajnokság a könnyen megjegyezhető, jubileumi számok jegyében zajlik; ez lesz az tízedik - azon belül pedig az ötödik önálló - Nautic Bajnokság, és az osztály megalapítása óta is éppen tíz év telt el. Az osztály „atyja”, Sopi idén töltötte be a hatvanat, aminek apropóján egy kis meglepetést is tervezünk, és a kerek számok sorából nem hagyhatjuk ki, hogy a héten került vízre a 40. Nautic a Balatonon!” – tájékoztat gyorsan a legfontosabb információkról Szendrői Dávid, az osztály titkára.

A negyven darab Nautic már önmagában is figyelemre méltó szám, de a „Sopi-művektől” kikerülő típusok nem véletlenül váltak ennyire népszerűvé. A hajótípus felszereltségének és rendkívül jó menettulajdonságainak köszönhetően még tíz év elteltével is korszerűnek számít, de legalább ugyanekkora szerepe van a sikerben Soponyai Géza személyének is.

Sopi 1972-ben végezte el tanulmányait az Eötvös Lóránd Gépipari Technikumban, majd öt éven keresztül a Csepeli Motorkerékpár Gyár kísérleti üzemében tehette próbára tudását. A következő tíz évben már a sportszerek javítása, szörfök tervezése és készítése kötötte le figyelmét, de a tervezés mellett már oktatásra is egyre nagyobb figyelmet szentelt szörfiskolájával. Gyerekkorától kezdve „vízi ember”, általános iskolásként még az evezéssel kacérkodott, nem is sikertelenül, összesen nyolc alkalommal nyert bajnokságot, de később szörfdeszkán sem adta alább a bajnoki címnél. 1989 óta dolgozik a Nautic Boatnál, ahol előbb az 50-es cirkáló osztályt élesztette újjá, majd a minden túlzás nélkül korszakváltónak számító Nautic típus kialakításában vállalt főszerepet. Sikereket nem csak a gyárban, a vízen is bőven aratott eddig pályafutása során, több magyar bajnoki cím, kupagyőzelmek és két Kékszalag második helyezés is áll a neve mellett. Sopi az elmúlt 25 évben emblematikus figurájává vált a honi vitorláséletnek, aminek hatása a Nautic osztályon is érezhető. Szendrői Dávid szerint az osztály sikerének kulcsa emellett a "test és lélek" egyensúlyában keresendő:
„Az osztály tíz év elteltével is kiemelkedően versenyképesnek és korszerűnek számít, Sopi segítő, támogató szemlélete pedig sokat segített a jó közösség kialakításában. A „Nausok” közössége egészen biztosan nem jutott volna el idáig, ha az osztályunk nem lett volna az elejétől kezdve barátságok bölcsője, és nem fejlődtünk volna a rendszeres versenyzés révén évről-évre.  Egy csipetnyi elfogultsággal talán elmondhatjuk magunkról, hogy az elmúlt tíz évben hazánk legstabilabb bázissal rendelkező nagyhajós osztályává fejlődtünk.” – foglalja össze röviden az osztály sikerének titkát.

Idén a bajnokságon induló hajók száma a várakozások szerint átlépi a 20 hajós egységet, amihez idén csatlakozik a „nagy testvér”, 370-es osztály is, amelyik külön pályán, 7 hajóval idén első alkalommal áll rajthoz saját bajnokságon. 

„2010-ben tettük vízre a NAU370 prototípust a „Sleepwalker I.”-et. Azóta osztállyá alakultunk és idén már az MVSZ Magyar Bajnoki címéért küzdhetünk Kenesén. Osztálykapitányként és barátként is folyamatosan együtt tevékenykedünk Sopival az osztályunk fejlődéséért, így közvetlen közelről tapasztalhattam meg Sopi hihetetlen szakmai alázatát és empatikus hozzáállását a Nautic hajótulajdonosok, vitorlázó barátai iránt. Ebben Ő verhetetlen! Nem véletlenül rendelkezik most már a két legaktívabb nagyhajós osztállyal a NAU330 és NAU370 vitorlásokkal a Balatonon. Sopi az üzlet mellett „tényleg” szeret vitorlázni, szívesen vesz részt bármelyik általa épített hajón a különböző versenyeken. Fanatikusan építi a „Nautic baráti kör” népszerűségét.” – ezt már Temesfői Zénó, a Nau 370-es osztálykapitány teszi hozzá.

Az idei bajnokság nem csak a bővülés miatt lesz másabb, mint a korábbiak, a résztvevők meglepetés futammal is készülnek Sopi tiszteletére. Idén a rendezvény fénypontja a „SOPI 60” elnevezésű túrafutam, amelyre június 28-án 11 órától kerül majd sor. A versenyre a Balatoni Ötvenesek és a Nautic művek által gyártott hajók mellett a szervezők mindenkit várnak a versenyre, akik ismerik, kedvelik, tisztelik Sopit, függetlenül attól, hogy milyen hajóval vitorláznak. A nyílt futamra külön nevezési díj nincs, az estét pedig színvonalas party zárja majd az Infiniti jóvoltából. A futamon illetve az esti fogadáson való részvételt a sopi60tura@gmail.com címen lehet jelezni előzetesen a szervezőknek, vagy a verseny napján, a helyszínen.

Idén harmadik esztendeje támogatja a hajóosztály bajnokságát az Infiniti, amely 2010 óta fonódik össze szorosan a Nauticokkal.
„Jól emlékszem, egy kenesei hajókiállításon találkoztunk először, ahol a Géza a frissen elkészült 370 RUN-t mutatta be a szélesebb közönségnek 2010-ben a tőle megszokott habitussal.” – idézi fel az együttműködés kezdeteit Kovács Ákos, az Infiniti Center vezetője.  „Ezt követően többször is találkoztunk és ötleteltünk, végül egy különleges kezdeményezéssel, a később INFINITI szárnyként elhíresült innovációval indult az együttműködésünk. Ez ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, viszont számunkra olyan sikereket hozott 2011-ben, amire még én sem számítottam. A hír még a tengeren túlra is eljutott! Persze így nem volt kérdés a folytatás. Az évek során egyre szorosabbra fűztük az együttműködésünket, több hajón is feltűnt az Infiniti, és több közös akciót dolgoztunk ki. A bajnokság támogatása azért is vált szimpatikussá számunkra, mert évről-évre szépszámú nagyhajó gyűlik össze és jó látni, hogy a verseny hevében előforduló kisebb súrlódások ellenére a Nautic mezőny egy nagy család.”

A márka szerepvállalásából látszik, hogy a folyamatos és hosszú távú együttműködésben érdekelt. Céljuk, hogy az idei verseny minden szempontból emlékezetes és változatos legyen a résztvevők számára, a parti programok alkalmával pedig azokat is szeretnék megszólítani, akik eddig még kevésbé ismerték meg a márkát: „Szinte a teljes modell család megtekinthető lesz a versenyen, sőt a korábbiakkal ellentétben nem csak statikus bemutatóval készülünk, hanem szélcsendes időben tesztvezetéssel segítjük színesebbé tenni a várakozást. És ha ez még nem lenne elég, akkor egy különleges meglepetéssel is készülünk, amiért már önmagában érdemes felkeresni a kikötőt azon a hétvégén!”

A Nautic osztály tagjai és a szervezők idén mindent elkövetnek tehát, hogy egy valóban egyedi, a külső érdeklődő számára is izgalmas és emlékezetes bajnokságot rendezzenek, amelyről a tervek szerint a Compass Magazin helyszíni, élő tudósítással is jelentkezik majd.

III. Eurakvilo Jótékonysági Regatta - idén is Bogláron Előző

III. Eurakvilo Jótékonysági Regatta - idén is Bogláron

Orvos Kupa ismét nyugaton Következő

Orvos Kupa ismét nyugaton