Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  4.9  •  4 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.1  •  7.1 kn       

Orfű  •  2 kn       

Velencei-tó  6.3  •  5.6 kn       

Tiszafüred  3.4  •  5.4 kn       

Mályi-tó  6.4  •  3.5 kn       

2024. április 20., szombat

Ha nincs szél, nincs bajnok sem

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az idei Klubok Bajnokságát az elmúlt hétvégén rendezte meg a Musto Magyarország Balatonföldváron.

Ha nincs szél, nincs bajnok sem

Bár korábban 8mod hajók fedélzetén zajlott a verseny, idén a rendezők és a versenyt támogató Nacra Magyarország haladva a korral két főnyi legénységet igénylő Formula 18-as Nacra Infusion típusú katamaránokat biztosított a résztvevőknek. A partközeli futamok és a sportegyesületek által benevezett neves vitorlázók küzdelme nagy látványosságnak ígérkezett.

Az időjárás nem volt kegyes: a gyenge szeles pénteki edzésnap után a szombaton megérkező hidegfront olyan erősségű szelet hozott, amely még a tapasztalat katamaránosoknak is kihívást jelentett volna. A rendezőség a versenyzők testi épségének megóvása érdekében, és egyben a vízirendőrség kifejezett kérésére egész napos parti halasztást rendelt el. 

Jól jött volna, ha a szelet befőttes üvegbe lehetne zárni, mert eltehettünk volna belőle valamit vasárnapra: délelőtt ugyan elrajtolt egy futam, de a teljesen leálló szélben nem sikerült befejezni. Annyi viszont kiderült, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség szövetségi kapitánya, Litkey Árpád nem tagadhatja le múltját a Tornado hajóosztályban, amely az olimpiai katamarán volt korábban, hiszen a laseres Érdi Máriával együtt remekül vitorlázott az élen.

Délután 2-kor szél hiányában a rendezőség lefújta a versenyt, de a pár perccel később frissülő szél lehetővé tette, hogy a parton megjelent nézősereg, és a pálya körül lehorgonyzott nagyhajók kedvéért látványfutamokat rendezzenek.

A verseny helyett kialakult örömvitorlázás 3-4 futam alatt kisebb katamaránünneppé nőtt. A laser hajóosztályban európa- és világbajnok Vadnai testvérek, Benjamin és Jonatán együttműködése kiválónak bizonyult, szinte mindig elől vitorláztak. Hasonlóképpen működött Virág Flóra és Gecse Balázs kettőse, az utánpótlásnak tehát remek alkalom volt ez arra, hogy megismerkedjen az F18-as katamaránokkal.

Mivel a Klubok Bajnoksága ezúttal eredmény nélkül zárult, így a támogatók által felajánlott értékes nyeremények sem találhattak gazdára. A rendező Katamarán SE vezetése úgy döntött, hogy ismét megrendezi a versenyt. Az ismétlésre időpontot találni az őszi bajnokságok miatt nem könnyű, talán október második hétvégéje megfelelőnek ígérkezik.

„Szélcsendben még a katamarán sem megy, és a Balatonon nagy melegben gyakran előfordulnak szélcsendes napok. Ősszel több szerencsénk lehet, de sajnos akkor már kevesebb nézőre számíthatunk.” – nyilatkozta Székely András, a Katamarán SE alelnöke.

Elnöki hírlevél 2.0 Előző

Elnöki hírlevél 2.0

3. Kelet-Nyugat Kupa 2013. Következő

3. Kelet-Nyugat Kupa 2013.