Siófok  21.9  •  13 kn       

Keszthely  23.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.5  •  12.2 kn       

Balatonboglár  21.9  •  13 kn       

Orfű  23  •  13 kn       

Velencei-tó  20.4  •  9.9 kn       

Tiszafüred  21.7  •  12.3 kn       

Mályi-tó  17.9  •  3.3 kn       

2024. április 15., hétfő

Életmentés Fonyódon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy 12 éves fiút kellett újraéleszteni, miután hirtelen elmerült a Balatonban.

12 óra 45 perckor kért segítséget rádión a Fonyód-Sándortelepen szolgálatot teljesítő vízimentő azzal, hogy egy fiatal fiú újraélesztésébe kezdett. Janoch Orsolya, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentője volt szolgálatban a strandon. Elmondta, hogy egy nevelő otthonos csoport fürdőzött. A fiú eltűnt, de eleinte a csoportot kísérő nevelők maguk próbálták keresni, s nem szóltak az ott dolgozó vízimentőnek sem.

A fiúra véletlenül a strand lépcsője mellett a fürdőzők találtak - mesélte Orsolya -, akik azonnal kivitték a 12 éves gyereket. Ekkor már se keringése, se légzése nem volt. A nevelő csak ekkor kért segítséget a VMSZ vízimentőjétől, aki rádión értesítette a Szakszolgálat Zánkai Központját, ahonnan azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálatot. 

Míg a mentőautó megérkezett egy ott strandoló orvossal közösen végezték a fiú újraélesztését, akinek ezúton is köszönetet mondunk. Az Országos Mentőszolgálat mentőjének megérkezését követően a VMSZ vízimentője az időközben riasztott mentőhelikopternek segített megfelelő leszálló helyet biztosítani, majd a helikopter orvosának utasításai alapján tovább segédkezett a fiú újraélesztésében. 

A fiú testhőmérséklete 35 fok körülire hűlt, ebből arra lehet következtetni, hogy 10-15 percet lehetett a víz alatt. Nagyjából 40 perc után a fiúnak stabillá vált a vérkeringése, de önállóan továbbra sem lélegzett, ezért folyamatos lélegeztetés mellett, de stabil állapotban vitte a helikopter a Veszprémi Kórházba.

Janoch Orsolya 22 éves, a Corvinus Egyetem Kertészmérnök hallgatója, idén a második szezonját tölti a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentőjeként.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezúton s felhívja a strandolók, elsősorban a kisgyereket kísérő, vagy diákcsoporttal érkező nevelők figyelmét, hogy amennyiben valakiről nem tudják, hogy hol tartózkodik, akkor ne próbálják önállóan megkeresni, hanem azonnal értesítsék a strand vízimentőjét, aki tudja, hogy ilyen esetekben mit kell hatékonyan tenni annak érdekében, hogy a pillanatnyilag eltűnt személyt mihamarabb megtalálják.

Tar Mihály, szóvivő
Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata
+3630 3830 100

II. UNIQA Gépjármű Regatta Előző

II. UNIQA Gépjármű Regatta

Unalmas túraverseny helyett, többfutamos pályaverseny Fonyódon Következő

Unalmas túraverseny helyett, többfutamos pályaverseny Fonyódon