Siófok  17.7  •  3.1 kn       

Keszthely  14.9  •  7 kn       

Balatonfüred  17.4  •  1.7 kn       

Balatonboglár  17.2  •  3 kn       

Orfű  15  •  0 kn       

Velencei-tó  16.9  •  2.5 kn       

Tiszafüred  16.7  •  4.4 kn       

Mályi-tó  14.7  •  3.6 kn       

2023. június 10., szombat

Unalmas túraverseny helyett, többfutamos pályaverseny Fonyódon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Mozgalmas júniusi versenyhétvégén vagyunk túl. Legalább hat nagyhajós verseny volt a Balatonon.

Unalmas túraverseny helyett, többfutamos pályaverseny Fonyódon

Érdekes módon a nagyhajós versenyrendszer keletről nyugat felé haladva a Fonyód – Szigliget vonalnál véget ér, leszámítva azt az évi két alkalmat, amikor a mezőny elmegy Keszthelyig. A Fonyódi Kormoránok az egyik ilyen végvár elszánt őrzői, akik az évi hat fonyódi versenyből hármat rendeznek. Az idei Kormorán Kupa is része volt a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozatnak, annak harmadik fordulójaként.

Némi aggodalomra adhatna okot a számtalan hétvégi regatta, már ami a résztvevőszámot illeti, de alsó Balaton legaktívabb vitorlázó közössége erre általában fittyet szokott hányni. Történhet akármi a nagyhajós versenyvilágban – persze azért ne a Kékszalaggal ütközzön a verseny – Fonyódon a leg vérzivatarosabb időkben is van 30-40 hajó az aktuális regattán.

Szombaton stabil 3-as északi szél és fodrozódó hullámok fogadták a Kormorán Kupa versenyzőit. Az előrejelzések ismeretében csodának tűnt a látvány és félő volt, hogy csupán átmeneti.

A kikötőből kifelé haladva, két nagyobb „haderő” különíthető el, az egyik a helyi Bahart kikötőből, a másik a Port Lacajból közelít a „csatatérre”. Vannak persze lézengő ritterek Boglár, Ábrahám, Szigliget és Mária irányából, de a kemény mag mégiscsak fonyódi. Néhány éve még jogos aggodalommal tölthette el a versenyzőket, vajon sikerül e a vízen szakszerű versenyt rendezni a fonyódi kluboknak. Egy-két kínos múltbéli kritika után, ezen a területen fejlődtek a legnagyobbat a fonyódiak. Látható a fegyelem és a precizitás, az elmúlt két hétvége fonyódi versenyrendezése jelesre vizsgázott.

A három futamra kiírt pályaversenyhez krajc-raum-raum pályát tűztek ki a két kör teljesítése után a raum végi befutóval. A gyorsabb hajók 50-60 míg a lassabbak 70-80 perc alatt teljesítettek egy futamot. A szél csupán két futamot engedélyezett, mivel délnyugatiba fordulva szinte teljesen elcsendesült. Panaszkodni így sem kell, nagyon izgalmas két futamot futottak a résztvevők.

Yardstick I-ben az élen mindkét futamon azonos sorrendben értek célba a hajók és ez lett a dobogós helyezések sorrendje is. A győzelmet, a Márta Mária nevű Melges 24-es szerezte meg, második a Triász lett, megelőzve a Tomahawk nevű Asso 99-es egységet.

Yardstick II osztályban az élen nagyon szoros meccs alakult ki, az első futamban a krajc-bójánál vezetést szerzett a Vivace nevű Regina és a közelben ugyan, de a befutóig maga mögött tartotta az Imi Jé nevű J24-est. Az első futamban a harmadik helyen a Hobo jött be. A második futamban is minimális előnyt szerzett a Regina a krajc végére, de a raum-bójánál már csupán centik választották el a J24-estől. A Vivace és az Imi Jé között a második raum döntött, de most a J24-es javára, a célban nem egészen két méterrel. A második futam harmadikja a Marlin lett. A végeredmény Imi Jé, Vivace, Hobo sorrendben alakult ki.

Yardstick III-ban is azonos szereplők osztoztak az 1-3 helyeken, először Concerto, Patience, Sellő, másodszor Patience, Sellő, Concerto sorrendben. A balatonmáriafürdői Vagabundus III. mindkét futamban 4. helyen végzett. Az összesítésben szoros pontszámok mellett Patience, Concerto, Sellő végeredmény született.

A következő YST verseny augusztus 3-án lesz Balatonbogláron a XVIII. International Kupa.

Eredmények és frissített pontverseny hamarosan a www.yardsticktrophy.hu oldalon.

Szepesi Gusztáv képei

Életmentés Fonyódon Előző

Életmentés Fonyódon

Felkerültek Szepesi Gusztáv képei a Kormorán Kupáról Következő

Felkerültek Szepesi Gusztáv képei a Kormorán Kupáról