Siófok  16.6  •  5.1 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  16.3  •  9.6 kn       

Balatonboglár  16.6  •  2.8 kn       

Orfű  15  •  8 kn       

Velencei-tó  14.5  •  4.6 kn       

Tiszafüred  12.2  •  3.4 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.7 kn       

2024. május 23., csütörtök

Hízik a Balaton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A csapadékos időjárás hatására végre elindult a Balaton vízszintjének emelkedése - adta hírül a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Jelenleg 55 centiméter a vízállás, további húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolnak a szakemberek. Jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon.

Még így is közel 20 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, mint amit tavaly ilyenkor mértek, de a már lehullott és a várható csapadékmennyiség bizakodásra ad okot. Egyre több szakember állítja, túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságán, aminek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont.
- Most végre elindult a telítődés, húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolunk, amihez nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába – közölte Csonki István a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Egy átlagos évben ősszel-télen a Balaton vízszintje átlag 30-35 centimétert emelkedik, de már 2011-ben is csak alig 15 centimétert mértek, és most is nagyon lassú az emelkedés, a vízszint január elején is csak 51 centiméter volt.
A tél a feltöltődés időszaka, ami általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak. Több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége, a halak nem pusztulnak, tehát nem rossz a helyzet, de van egyfajta időjárási bizonytalanság. Egy csapadékos tél és tavasz sokat segíthetne, de attól nem félek, hogy a 2003-as évhez hasonló állapotok alakulnak ki, hiszen ahhoz több egymást követő nagyon száraz év kell. Gondozni kell azokat a létesítményeket, amelyeket az ember mesterségesen telepített a tóhoz. Mi alkalmazkodjunk a Balatonhoz, ne pedig a tótól várjuk el, hogy alkalmazkodjon a mi igényeinkhez – fogalmazott a szakember.
A Balatoni Hajózási Zrt. közleménye szerint már március végén megkezdik a kikötők kotrását annak érdekében, hogy a hajózási idény zavartalanul elkezdődhessen. Ha a várt csapadékmennyiség elmarad, és a Balaton vízszintje májusra sem éri el a 75-78 centimétert, akkor újabb mederkotrásokat végeznek majd el
Jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, ami egyáltalán nem teherbíró.

A balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet Előző

A balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet

Felhízlalta a Balatont a sok hó Következő

Felhízlalta a Balatont a sok hó