Siófok  6.1  •  6.3 kn       

Keszthely  4.9  •  6 kn       

Balatonfüred  5.8  •  9.6 kn       

Balatonboglár  5.8  •  8.5 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  5.8  •  5.3 kn       

Tiszafüred  6.7  •  6.4 kn       

Mályi-tó  •  3.1 kn       

2024. április 16., kedd

A balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Alacsony, mindössze 50 centiméter a Balaton vízszintje. Ez közel 20 centiméterrel alacsonyabb, mint amit tavaly ilyenkor mértek.

A balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet

Egyes szakemberek szerint a balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet, ha a következő hónapokban is az átlagosnál kevesebb lesz a csapadék. Az alacsony vízállás a vitorlás és az utasszállító hajók közlekedését is hátrányosan érintheti.

51 centimétert mutat a siófoki vízmérce. Ez 20 centiméterrel alacsonyabb a szabályozási szintnél. A vízügyi szakemberek szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

„A halak nem pusztulnak, a vízminőség tökéletes volt, tehát nincs rossz hír, van egy ilyen időjárási bizonytalanság, de hát a mezőgazdaság ugyanúgy megsínylette” – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vízügyi igazgató reményei szerint, ahogy 2004-ben másfél év alatt helyreállt az akkori aszályok miatt kialakult helyzet, úgy egy csapadékosabb időszakot követően most is magasabb lesz a Balaton vízmagassága. A tó történetével régóta foglalkozó szakértő is úgy véli, tavasszal javulhat a helyzet, de a turisztikai szezon kezdetére szerinte aggasztó lesz a Balaton állapota.

– Ezek a negatív vízháztartású évek szerintem igen jelentős torzulást, romlást hoznak a turizmus viszonylatában – mondja Fekete Péter független Balaton-szakértő. – Ha csak arra gondolunk, hogy az úgynevezett északi parti homokozott strandokon a víz nagyjából a homokról le fog vonulni, és a fürdőző fél térdig érő vízben már a dagonyás iszapban és a rajta növő tüskés hínárba fog begázolni, ha begázol, és nem fordul vissza – tette hozzá a szakember.

Az alacsony vízállás a hajóknak és a vitorlásoknak már az elmúlt szezonban is gondot okozott. A Balatoni Hajózási Zrt. ezért már március végén megkezdi a kikötők kotrását. Horváth Gyula vezérigazgató szerint a hajózási idényt zavarmentessé tudják majd tenni. A vezérigazgató azt mondta, ha a várt csapadékmennyiség elmarad, és a Balaton vízszintje májusra sem éri el a 75-78 centimétert, újabb mederkotrásokat végeznek majd.

Megújul a keszthelyi part Előző

Megújul a keszthelyi part

Hízik a Balaton Következő

Hízik a Balaton