Siófok  12.2  •  2.7 kn       

Keszthely  12.9  •  7 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  12  •  3.7 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  11.8  •  7.3 kn       

Tiszafüred  11.7  •  4.3 kn       

Mályi-tó  10.1  •  5.2 kn       

2024. április 19., péntek

Felhízlalta a Balatont a sok hó

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Három hét alatt tíz centit nőtt a Balaton vízszintje a sok csapadék miatt. 10-12 centivel még mindig kevesebb víz van benne, mint kellene.

Felhízlalta a Balatont a sok hó

A csapadékos időjárás hatására elindult a Balaton vízszintjének intenzív emelkedése: az elmúlt három hét alatt összesen tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje - mondta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn. Csonki István tájékoztatása szerint a hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, amely a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg.

Csak a januári hónapban 9 centiméterrel nőtt a vízszint, a vízállás jelenleg 57 centiméter, amely az ilyenkor szokásos szabályozási szinttől mindössze 10-12 centiméterrel marad el. 

Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a normál szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé - mondta, hozzátéve, hogy egy átlagos évben télen a Balaton vízszintje 30-35 centimétert emelkedik.

A szakember szerint az évközi vízszint-ingadozás a Balatonon 40 centiméterre "lett beszorítva", miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni és a Genfi tavakat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki - jegyezte meg Csonki István.

Hízik a Balaton Előző

Hízik a Balaton

Megválasztották az új főtitkárt Következő

Megválasztották az új főtitkárt