Siófok  12.7  •  13 kn       

Keszthely  12.9  •  4 kn       

Balatonfüred  12.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  12.6  •  11.4 kn       

Orfű  14  •  8 kn       

Velencei-tó  12.3  •  11.8 kn       

Tiszafüred  10.6  •  5.9 kn       

Mályi-tó  14  •  12 kn       

2024. május 17., péntek

Viharos balatoni beruházás: már az ügyészség is vizsgálódik

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ügyészségi vizsgálat kezdődött a Zamárdiban tervezett kikötőberuházással kapcsolatban. A tóparti város lakossági fórumán Csákovics Gyula polgármester azt mondta: az önkormányzatnak nincsenek titkai a témában, s a személyi konzekvenciákat is levonták már a hatóság által vizsgált ügyben.

Viharos balatoni beruházás: már az ügyészség is vizsgálódik

Az ellenzők szóhasználatával élve mega vitorláskikötővé bővítenék a jelenlegi kicsiny zamárdi csónakkikötőt, de a beruházás elkezdése évek óta húzódik. A minapi lakossági fórum résztvevőit Lain Ferenc, a zamárdi önkormányzat megbízottja arról tájékoztatta: a leendő szárazföldi létesítmények részletes hatástanulmányának elkészülte várat már csak magára az engedélyek kiadásához. Amíg azonban a kikötő nem épül, a mögöttes területen a beruházó apartmanházakat húzott fel. Az ellenzői kör azt gyanítja: eleve ez volt a célja az értékes Balaton-parti területet az önkormányzattól megvásárló vevőnek, a kikötő csak „ürügy”. Az ügyészségi vizsgálat – természetesen feljelentés nyomán – éppen az apartmanház-építés kapcsán indult, hiszen az ingatlan olyan övezeti besorolású, melyen szálláshelyre nem lehetett volna építési engedélyt kiadni, ám ez mégis megtörtént a zamárdi önkormányzatnál.

– Az akkori jegyző és egy ügyintéző már nem dolgozik a városházán, egy másikkal szemben fegyelmi eljárás van folyamatban – utalt Csákovics Gyula polgármester az ügy következményeire. – A feljelentések nyomán egyébként az ügyészségi vizsgálat kiterjedt az önkormányzat és a befektető között a kikötőépítésre létrejött megállapodásra is.

A zamárdi polgármester arról is beszélt: szeretnének mihamarabb pontot tenni a kikötőügy végére. – Dőljön el, megépülhet-e a tervezett nagy vitorláskikötő (ami véleményem szerint jelentős lépés volna a minőségi turizmus érdekében) vagy sem – így Csákovics Gyula. – A képviselő-testület kezdeményezte a szerződésmódosítást úgy, hogy kerüljenek bele végre határidők és az önkormányzat kapjon több garanciát.

A számos ellenkezés és feljelentés nyomán régóta húzódó beruházásra egyébként korábban az építtető százmillió forintos pályázati támogatást is nyert, ami azonban elúszott azzal, hogy nem tudott belevágni a kikötőépítésbe.

Az önkormányzat áll nyerésre
Jogerősen is megnyerte a korábbi jegyző elleni munkaügyi pert a zamárdi önkormányzat. A hivatalvezetőt a képviselő-testület élve egy akkor új törvény adta jogával, indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztette. A Zamárdi Hírmondó című önkormányzati újság arról is tájékoztat: az önkormányzat által indított kártérítési perben első fokon 3,5 millió forint megfizetésére kötelezte a bíróság az exjegyzőt.

Elindultak a hajók a Balatonon Előző

Elindultak a hajók a Balatonon

Érezhető a válság hatása Következő

Érezhető a válság hatása