Siófok  34.4  •  3.4 kn       

Keszthely  32.9  •  6 kn       

Balatonfüred  34.1  •  1.7 kn       

Balatonboglár  35.3  •  3 kn       

Orfű  37  •  4 kn       

Velencei-tó  38.1  •  6.8 kn       

Tiszafüred  36  •  6.6 kn       

Mályi-tó  32.9  •  5.1 kn       

2024. augusztus 14., szerda

Ilyen volt a Füred Kupa – One Design Balaton Tour negyedik forduló

Ilyen volt a Füred Kupa – One Design Balaton Tour negyedik forduló

Az idei évben a Füred Kupával tiszteleg a BYC a Balatonfüredi Sport Club alapításának 100 éves jubileum előtt.

Augusztus első hétvégéjén, 3-án és 4-én rendezte a Balatonfüredi Yacht Club a One Design hajók hagyományos pályaversenyét. 

Az idei évben a Füred Kupával tiszteleg a BYC a Balatonfüredi Sport Club alapításának 100 éves jubileum előtt. A BSC-t pontosan 100 évvel ezelőtt, 1924-ben alapították, melynek 1990 és 1998 között a jelenlegi BYC az egyik szakosztálya volt. Az idei évben minden egykori BSC szakosztály egy sporteseménnyel tiszteleg az alapítók előtt, mi a Füred Kupával csatlakozunk ehhez a kerek kezdeményezéshez. 

A versenybeszámoló helyett álljon itt a versenyvezető Szemes Bence összefoglalója: „Két pályán nyolc hajóosztály 54 hajója versenyzett. A kétnapos regattán öt futamot terveztünk, ebből azonban a rendkívül nehéz időjárás miatt négyet (Scholtz 22, J24), a Sudár Regattáknak hármat, illetve kettőt (Sudár Regatta, X-35), míg az Elliott 770, Flaar 18, J/70, Nau 370 Run osztályoknak csak egyet sikerült. Az első nap egy markáns északi front érkezett, ezért mindkét pályán csak egy-egy futamot tudtunk rendezni. Kivéve a Flaar 18-as osztályt, nekik Igali Csilla az A-pálya rendezője törölte a futamot. Az eleinte megvitorlázható 20-22 csomós szél tovább erősödött, a rajthajón ekkor 30-32 csomós széllökéseket mértek, ezért parti halasztás következett. Délután ismét próbálkoztunk, az A-pályán, Tihany alatt sikerrel, de a B-pályán nem, mert a Kerekedi-öbölben továbbra is túl erős volt a szél. Vasárnap viszont abszolút szélcsendre ébredtünk, ezért ismét parti halasztással kezdtünk. 11 óra körül kezdett a Balaton fodrozódni, amikor a gyenge szél stabilizálódni látszott, azonnal kimentünk a vízre. Az A-pályán minden hajóosztálynak sikerült két futamot rendezni, ugyanakkor a B-pályán csak egyet, az Ellitott 770 és a J/70 osztálynak egyet sem, mert egy durva, 60 fokos szélforduló véget vetett a versenyüknek. A Bakony felett rövidesen megjelentek a tipikus viharfelhők, ezért a meteorológiával egyeztetve, a biztonság érdekében partra küldtük a versenyzőket. Így zárult a 2024-es Füred Kupa.” 

A nevezési ajándékokat a balatonfüredi Gyukli Pince, a 18 év alatti versenyzőknek pedig a Balatonfüredi Yacht Club biztosította a résztvevők számára. A pódium ajándékokat a Tigris Reggeliző és Étterem, a Fehérvári Optika, és az EQ Love Hungary ajánlotta fel. 

Rauschenberger Miklós (J/70, Rosszcsont): „Ez volt a most szerveződő J/70-es osztály első Füred Kupája, melyen nyolc ilyen hajó indult. Jó verseny volt, annak ellenére, hogy mi csak egy érvényes futamot teljesítettünk. A rendezők megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni az időjárási körülményekből. Sajnos most ennyi sikerült. Ezt a versenyt felkészülésnek szántuk a nem egész két hét múlva kezdődő Flottabajnokságra, amelyen előreláthatóan 11, jó esetben 12 hajó indul.” 

Hercsel Erik (Django, J24): „Remek verseny volt, végre fújt a szél, az első nap időnként talán kicsit több is, mint amit az ember élvezne. A második nap pedig kifejezetten gyenge szélben készülhettünk a szeptemberi magyar bajnokságra. Erre Keszthelyen kerül sor.” 

Gratulálunk minden versenyzőnek! Köszönjük, hogy ennyien részt vettetek regattánkon! 

EREDMÉNYEK

GALÉRIA

Változatos szelekben futott a szövetség Optimist ranglistaversenye Előző

Változatos szelekben futott a szövetség Optimist ranglistaversenye

Elkezdődött a Nacra 15 Európa kupa Balatonföldváron Következő

Elkezdődött a Nacra 15 Európa kupa Balatonföldváron