Siófok  24.4  •  10.8 kn       

Keszthely  26.9  •  16 kn       

Balatonfüred  24.1  •  1.7 kn       

Balatonboglár  24.4  •  9 kn       

Orfű  29  •  14 kn       

Velencei-tó  25.2  •  14 kn       

Tiszafüred  23.3  •  7.2 kn       

Mályi-tó  24  •  9.6 kn       

2024. augusztus 21., szerda

Megerősödött a magyar vitorlázók helye a világ élvonalában a párizsi olimpián

Megerősödött a magyar vitorlázók helye a világ élvonalában a párizsi olimpián

Telt házas közönség várta Balatonfüreden, a Kékszalag Port kikötőben Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, akik stílszerűen a magyar vitorlázás jelképes központjában, a Balaton partján számoltak be élményeikről és fogadták a hazai vitorlás közösség köszöntését.

Ünnepélyes köszöntéssel fogadták Balatonfüreden az olimpiáról hazatérő vitorlázó válogatottat, a  korábbi világbajnok Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, aki történelmi sikert ért el azzal, hogy 4. lett az ILCA7 hajóosztályban az olimpián.

Telt házas közönség várta Balatonfüreden, a Kékszalag Port kikötőben Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, akik stílszerűen a magyar vitorlázás jelképes központjában, a Balaton partján számoltak be élményeikről és fogadták a hazai vitorlás közösség köszöntését.

Vadnai Jonatán 4. helyezése történelmi siker a magyar vitorlázás számára, hiszen korábban még az első tíznek rendezett éremfutamba sem sikerült bejutnia az ILCA7,  korábban Laser hajóosztályba magyar versenyzőnek.

„Senkit sem támogattak úgy a honfitársaik, mint minket, magyarokat. Az, hogy ennyire tudunk örülni egy 4. helyezésnek, hihetetlen nagy erőt ad és szeretném ezt megköszönni a közönségnek.” – mondta Vadnai Jonatán.

Érdi Mária, aki aranyéremre esélyesként, 2023-as világbajnokként, idei Európa -bajnokként érkezett az olimpiára, sérülés miatt komoly fájdalmakkal kezdte meg a versenyeket Marseille -ben, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén. Később két futamgyőzelemmel mutatta meg, hogy továbbra is ott van a csúcson.

„Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, mert egy nagyon jól sikerült felkészülés után aranyérmes reményekkel érkeztem a párizsi olimpiára, de egy gerincsérv megakadályott abban, hogy teljesüljön az álmom. Amióta elkezdtem vitorlázni,  hiszek benne, hogy én tudok olyan jó lenni, hogy ha minden összeáll, senki sem tud legyőzni. Ebben hiszek ma is és ebben a hitben folytatom a versenyzést és készülök a Los Angeles-i olimpiára és a következő 4 év nemzetközi versenyeire.” – mondta Érdi Mária, aki végül 14. helyen zárta az olimpiát.

„Gratulálok az olimpikonoknak és a teljes stábnak, azt gondolom, hogy sikeres olimpián vagyunk túl. Megmutattuk, hogy ott van a helyünk vitorlázásban a világ élvonalában. Ha nem is teljesült minden álmunk, nagyot léptünk előre a céljaink felé” – mondta Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Berecz Zsombor Tokióban ezüstérmes lett, idén pedig szövetségi kapitányként vett részt a párizsi olimpián.

„A mezőny aranyérmet várt Máritól és dobogóra várta Jonit is, ami azt jelenti, hogy ennyire magas szinten van jelenleg a magyar vitorlázás innen, a Balaton partjáról. Sokan nem is tudják, milyen nehéz kijutni az olimpiára vitorlázóként. Biztos vagyok benne, hogy 4 év múlva teljesül minden álmunk.” – mondta Berecz Zsombor.

„Büszkék vagyunk rá, hogy eredményes és egyre sikeresebb az a program, amit 10 éve indított el a Magyar Vitorlás Szövetség a MOB és a Sportért Felelős Államtitkárság támogatásával azzal a céllal, hogy ott legyen a magyar vitorlázás az olimpián is az élvonalban. Párizs már a második, ahol magyar versenyző ott tudott lenni az élmezőnyben és látva Érdi Mári és Vadnai Joni tudását és teljesítményét, kijelenthetjük, hogy éremért mennek a magyar vitorlás válogatott tagjai Los Angelesbe.” – tette hozzá Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Érdi Máriát, Márit a World Sailing sportolói bizottsága tagjának választották Előző

Érdi Máriát, Márit a World Sailing sportolói bizottsága tagjának választották