Siófok  13.9  •  7.6 kn       

Keszthely  13.9  •  8 kn       

Balatonfüred  13.5  •  10.4 kn       

Balatonboglár  13.6  •  7.3 kn       

Orfű  14  •  3 kn       

Velencei-tó  14.9  •  6 kn       

Tiszafüred  12  •  10.2 kn       

Mályi-tó  12.9  •  8 kn       

2024. május 08., szerda

Brad Van Liew a végső győzelem kapujában

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár az öt kontinenst érintő VELUX 5 Oceans szóló vitorlásverseny negyedig etapjában a lengyel Zbigniew ’Gutek’ Gutkowski hagyta el elsőként Punta del Este kikötőjét, a verseny negyedik szakaszát, korábbi sikereit folytatva, az amerikai Brad Van Liew teljesítette győztesként.

Brad Van Liew a végső győzelem kapujában

Ha a végső megmérettetésben is elsőként sikerül behajóznia La Rochelle kikötőjébe, minden idők legsikeresebb VELUX 5 Oceans versenyzőjévé válik.

Véget ért a VELUX 5 Oceans egyéni vitorlásverseny negyedik szakasza Charleston Seabreeze kikötőjében.  A korábbi eredményekhez hasonlóan ez alkalommal is a 42 esztendős Brad Van Liew futott be győztesként Le Pingouin nevű ökovitorlásán. Az 5,900 tengeri mérföldet felölelő szakaszt 23 nap alatt 10,6 csomós átlagsebességgel sikerült teljesítenie.

A szakaszgyőzelem különösen fontos az amerikai vitorlázó számára, mert éppen szülővárosában ért véget: „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elsőként behajóznom Charlestone kikötőjébe. Ha választhattam volna, hogy melyik etapot szeretném megnyerni, biztosan emellett döntöttem volna. Itt születtem, s tagja vagyok a helyi tengerészeti közösségnek is, éppen ezért mindent megtettem annak érdekében, hogy megnyerjem ezt a szakaszt.” - mondta Brad Van Liew.

Brad Van Liew ez idáig a 30,000 tengeri mérföldet felölelő „nagy egyéni kihívás” (The Ultimate Solo Challenge) minden egyes etapját megnyerte. Ha a végső szakaszban is elsőként sikerül behajóznia La Rochelle kikötőjébe, ő lesz a 2010/2011-es futam abszolút győztese, valamint minden idők legsikeresebb VELUX 5 Oceans versenyzője. A hajóskapitány a vitorlásverseny történetében már veteránnak számít, hiszen 1998-ban valamint 2002-ben is indult a megmérettetésen, utóbbit ráadásul győzelemmel zárta. 

A szóló vitorlásverseny tavaly októberben indult La Rochelle-ből, utolsó etapja május 14-án kezdődik  Charlestone-ban és La Rochelle-ben zárul.

A VELUX 5 Oceans-ről

A 2010. október 17-én indult, 2010-2011-es VELUX 5 Oceans szólóvitorlás verseny a második, amelyet a VELUX Cégcsoport támogatásával rendeznek meg. Az első mezőny 1982-ben rajtolt el, ám gyökerei ennél is korábbra nyúlnak vissza: David White szólóvitorlázó 1979-ben vetette fel egy világkörüli verseny ötletét, s az első 17 hajó 1982 őszén hagyta el a kikötőt (Goat Island, Newport, Rhode Island). A BOC Challenge (British Oxygen Corporation) során négy főbb megállót érintettek a részt vevők, Fokvárost, Sydney-t, Rio de Janeiro-t, majd végül ismét Newport kikötőjét. 1998-tól a verseny „A világ körül egyedül” nevet vette fel (Around Alone), s 2006 óta viseli a VELUX 5 Oceans nevet.

A verseny embert próbáló, a fedélzeten naponta 7000 Kcal-ra van szüksége a kapitányoknak a magányos teljesítményhez, és mindössze 30 percet töltenek átlagosan egyhuzamban alvással. A rendezvény 28 éves történetében eddig két ember vesztette életét a nem mindennapi megmérettetésen, és hét hajó süllyedt el a tengeren. A legidősebb versenyző 67 évesen teljesítette a távot, s mindössze az indulók 65%-a, 73 kapitány ért célba a 28 év alatt.

Brad Van Liew-ről

Az amerikai versenyző, Brad Van Liew nevezése egyértelműen emeli a verseny fényét. Először 1998-ban állt a startvonalhoz, majd mikor újra elindult 2002-ben, meg is nyerte a versenyt. A 42 éves Brad magát csak 'adrenalin-junkie'-nak aposztrofálja: búvárkodik, krosszmotorozik, lovagol, vadászik. Ma, nyolc évvel a szóló-vitorlázást követően, Brad visszatért. Ezúttal, elismerve a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságát, a világon elsőként fosszilis üzemanyag használata nélkül kísérli meg körülvitorlázni a földet– csakúgy, mint Derek Hatfield.

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2010-ben a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

A szakmai regatták is költöznek Lelléről Előző

A szakmai regatták is költöznek Lelléről

Palkovics Krisztián vitorlázónak állt Következő

Palkovics Krisztián vitorlázónak állt