Siófok  19.9  •  5.9 kn       

Keszthely  19.9  •  12 kn       

Balatonfüred  19.6  •  6.1 kn       

Balatonboglár  20.1  •  8.7 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  18.5  •  5.7 kn       

Tiszafüred  16.3  •  5.9 kn       

Mályi-tó  17.9  •  3.3 kn       

2024. április 27., szombat

Nem engednek le több vizet a Balatonból

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Optimalizálódott a Balaton vízszintje, ezért lezárják a Sió-zsilipet, mivel az előrejelzések szerint átlagos csapadékú tavasz, valamint száraz nyár várható – közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Csütörtökön a Balaton átlag vízállása 109 centiméter volt.

Nem engednek le több vizet a Balatonból

Ez az érték a maximális felső és az optimális szabályozási szint között található. Az Országos Meteorológiai Szolgálat féléves csapadék előrejelzése alapján a tavasz átlagosnak, a nyár az átlagosnál szárazabbnak ígérkezik, ezért döntött az igazgatóság a zsilip lassított ütemű zárása mellett - mondta Csonki István.

Beszámolója szerint a Balaton vízállása az elmúlt évben szinte minden nap meghaladta a vízmércék szerinti 110 centiméteres optimális felső határt, ezért egyes partszakaszokon már kiöntött a víz. A vízügy egy évvel ezelőtt, 2010 március 4-én, 112 centiméteres balatoni vízállásnál nyitotta meg a siófoki vízleeresztő műtárgyat, a Sió-zsilipet, amit a sok csapadék miatt a nyári szezonban is csak rövid időszakokra zártak be. Az igazgatóság a vízeresztés intenzitását a mindenkori hidrometeorológiai viszonyok és a térségi vízkormányzás szempontjainak figyelembe vételével változtatta.

A Balatonon a legmagasabb, 129 centiméteres vízmérce szerinti vízszintet 2010 december 21-én mérték. Az elmúlt egy év alatt a tavat összesen 705 millió köbméternyi, a szabályozási sáv maximuma felett képződött víztömeg terhelésétől mentesítették a vízeresztéssel. A leengedett vízmennyiség 1,2 méternyi vízoszlopnak felel meg a Balatonban, ami a tó számított térfogatához, a 2130 millió köbméterhez és a 3,36 méteres átlagos vízmélységéhez képest közel egyharmadnyi tómennyiség.

Yardstick Trophy 2011 Előző

Yardstick Trophy 2011

Modellvitorlás vegyesfelvágott Következő

Modellvitorlás vegyesfelvágott