Siófok  20.7  •  8.4 kn       

Keszthely  22.7  •  9 kn       

Balatonfüred  20.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  20.1  •  7.8 kn       

Orfű  22  •  4 kn       

Velencei-tó  20.6  •  11.4 kn       

Tiszafüred  22.3  •  7.4 kn       

Mályi-tó  22.9  •  6.3 kn       

2024. május 02., csütörtök

Indul a viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tónál

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A viharjelzési szezon április elsejétől október 31-ig tart.

Indul a viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tónál

Április elsején indul a viharjelzési szezon a Balatonnál és a Velencei-tónál. A jelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumából adják ki mindkét tóra, a vízen tartózkodókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fényjelző rendszere tájékoztatja a közelgő viharokról, a viharos erejű szélről.

Az OMSZ, az OKF és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a viharjelzési szezon október 31-ig tart.
Az OMSZ meteorológiai szolgáltatásai - a helyi időjárás pillanatnyi állapotáról, a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás előrejelzése, a riasztások kiadása két fokozatban fél-másfél órával az időjárási esemény bekövetkezése előtt - elérhetőek a szolgálat honlapján, a www.met.hu címen, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

A Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban folyó előrejelzői és viharjelzői munka hatékonyságát automata meteorológiai állomáshálózat, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatok, nagyteljesítményű számítógépek segítik. A Balaton körül tíz, a Velencei-tónál egy, part menti mérőállomás rögzíti az időjárási elemek változását. Siófokon egész évben üzemel éjjel-nappal egy földfelszíni időjárás-megfigyelő főállomás, ahol kutató-fejlesztő munka is folyik.

A viharjelzést a Balaton körül 29 stabil, a kiemelt strandokon 17 mobil fényjelző, míg a Velencei-tónál 2 stabil és 1 mobil lámpaegység végzi, éjszakánként 40 százalékkal kisebb fényerővel. Az idei szezonban az OKF szűkös forrásai ellenére növelte a balatoni viharjelzők számát, Örvényes és Siófok (Szabadi-Sóstó) térségében két újabb lámpát telepítve.

Az OMSZ vihar-előrejelző szolgálata a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, az OKF fődiszpécserének és a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesületnek, valamint a Zánka központú vízimentő-bázisnak is rendszeres meteorológiai tájékoztatást ad a vízi balesetek megelőzése érdekében.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 24 órás ügyeletet tart fenn, ez a 1817, illetve a 06-84-310712 számon hívható. A vízi mentőket a rádiós segélyhívó diszpécserközponton keresztül, a 06-87-568-599 számon lehet elérni - áll a közleményben.
 

Készül a szezonra a Balatoni Vízirendészet Előző

Készül a szezonra a Balatoni Vízirendészet

Milyen lesz az MVSZ új alapszabálya? Következő

Milyen lesz az MVSZ új alapszabálya?