Siófok  15.5  •  7.7 kn       

Keszthely  14.9  •  4 kn       

Balatonfüred  15.2  •  7 kn       

Balatonboglár  15.3  •  7 kn       

Orfű  15  •  8 kn       

Velencei-tó  15.5  •  7.5 kn       

Tiszafüred  11.6  •  3.6 kn       

Mályi-tó  12.3  •  2.6 kn       

2024. május 02., csütörtök

Milyen lesz az MVSZ új alapszabálya?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Magyar Vitorlás Szövetség alapszabály-módosítást előkészítő bizottsága februárra elkészítette tervezetét, melyet az elnökség a közgyűlés elé kíván terjeszteni.

Milyen lesz az MVSZ új alapszabálya?

Február végére a Szövetség vitafórumot hívott össze, melynek célja lett volna megvitatni az új alapszabály tervezet rendelkezéseit. A vitafórum majdhogynem az érdeklődés hiányába fulladt, a távolmaradt tagság miatt. A fórumon, a Szövetség részéről bemutatták és értelmezték az új okirat tervezetet. Az elfogadásra javasolt alapszabály, a hatályos jogszabályi környezethez lett igazítva, elmondható róla, hogy jogilag és formailag megfelel a kor követelményeinek. A tartalmi kérdések tekintetében kialakult némi vita már a vitafórum alkalmával is, ami persze nem baj, hiszen ez volt a célja a megbeszélésnek. Nyilvánvaló, hogy szinte lehetetlen olyan okiratot készíteni, amely minden tag igényeit maximálisan kielégíti, ezért arra kell törekedni, hogy a többség érdekeit szem előtt tartó tervezet készüljön.
Az alapszabály-módosítást előkészítő bizottság tervezete, két jelentős tartalmi módosítást vezetne be, egyrészt a közgyűlési képviselet módját reformálná meg. Ennek értelmében minden tagnak annyi – természetes személy – képviselővel kell megjelennie a közgyűlésen, ahány szavazata van. A képviselőnek a tagszervezet tagjának kell lennie. A másik változtatás, hogy egy határozatképes közgyűlés alkalmával, a megjelentek 25%-ának indítványára határozati javaslat vehető fel a közgyűlés napirendjére azonnal és így akár rögtönzött tisztújításra is sor kerülhet.
Tudomásunk szerint az alapszabály tervezettel kapcsolatos módosító javaslatot, határidőben a Pannon Yacht Club és a Lellei Vitorlás Egylet nyújtott be a Magyar Vitorlás Szövetség titkárságára. A két javaslat azonos kritikát fogalmaz meg, mindkét klub elsősorban a tagszervek aránytalan közgyűlési szavazati jogát vitatja. Ugyanakkor a megoldást különbözőképpen látja a két egyesület, míg a Pannon Yacht Club az egy tagszerv, egy szavazat bevezetését javasolta, addig a Lelleiek a többletképviselet arányossá tételében és a többletképviseletet eredményező feltételek bővítésében látják a megoldást.
A Pannon Yacht Club, ISAF mintára a közgyűlési szavazatokat a tagszervenként azonos, egy szavazat egyesületenként szintre helyezné és elvetné a többletszavazatok rendszerét. Ennek a javaslatnak nagy előnye az egyszerűség és az átláthatóság, nem is beszélve a nemzetközi gyakorlat követéséről.
A Lellei javaslat ennél bonyolultabb, az LVE nem vetné el a közgyűlési többletképviselet rendszerét, de csak arányos és több szempontot is alapul vevő többletszavazati rendszer bevezetését tartja kívánatosnak.
A jelenleg hatályos szabályozás és az alapszabály-módosítást előkészítő bizottság javaslata, kizárólag az élsportban elért eredményeket premizálja többletszavazatokkal, mindezt korlátok nélkül. Így adódhat olyan helyzet, hogy két közel azonos taglétszámú tagszerv mandátumai között 4-6 szoros eltérés mutatkozik. Nagyon könnyen kialakulhat olyan helyzet, hogy 3-5 tagszerv irányítása alá vonja a Szövetség működését, holott jelenleg több mint 120 tagszerv alkotja az MVSZ közgyűlését.
Az LVE javaslat lényege, hogy korlátozza a többletszavazatok mértékét és a többletszavazat megszerzését nem csak az élsportban elért eredményhez köti.

Indul a viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tónál Előző

Indul a viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tónál

Soling évkezdés Következő

Soling évkezdés