Siófok  5.5  •  14.9 kn       

Keszthely  14.9  •  11 kn       

Balatonfüred  5.2  •  15.6 kn       

Balatonboglár  5.5  •  16.1 kn       

Orfű  14  •  9 kn       

Velencei-tó  9.3  •  19.9 kn       

Tiszafüred  11.1  •  17.3 kn       

Mályi-tó  11  •  11.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

WING Asso EB 3. nap

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kiegyenlített mezőny és éles küzdelem jellemezte a WING Asso Európa-bajnokság harmadik versenynapját Balatonfüreden.

WING Asso EB 3. nap

A mai napon megrendezett mindhárom futamon más-más egység diadalmaskodott. A negyedik futamot Tuss Miklós (HUN-93) Ou Sali, az ötödiket Vadnai Péter (HUN-134) BMW, a hatodikat pedig Detre Szabolcs (HUN-133) Erste nyerte. Az összetettben 9 ponttal vezet az egyenletes teljesítményt nyújtó Nyári, második Detre Szabolcs (HUN-133) Erste, a harmadik Németh Botond (HUN-126) az Equilorral. Holnap óriási küzdelem várható hiszen a másodiktól a hetedik helyig minimális – egy-két pont - különbség van a csapatok között.

A szombat reggeli szél bíztatóan lengedezett, így forgatókönyv szerint indult a nap. A 19 egység 10.00 órakor 3m/s-os keleti szélben rajtolt el. A negyedik futam első cirkáló szakaszának végén a bójához elsőként érkezett Németh Botond (HUN-126) az Equilorral. Másodikként a Tuss Miklós (HUN-93), a harmadik pedig Nyári Zsolt (HUN-142) lett. A futam második körének kreutz bójájánál azonban már Tuss került az élre mögötte Németh Botond, majd Nyári Zsolt. Ezt a sorrendet meg is őrizték a befutóig és Tuss elkönyvelhette második futamgyőzelmét az Eb-n.

Az ötödik futam újra osztotta az első helyeket. A kreutz bóját elsőként az olasz Giancarlo Baj (ITA-102) vette, Vadnai Péter előtt, de mivel hajója érintette a bóját 360 fokos büntető fordulót kellett végrehajtania, így visszaesett a harmadik helyre a másik olasz egység, Brigenti (ITA-95) mögé. Az előző két futam győztese Tuss csak az utolsó előtti helyen vette a cirkáló bóját. Egy kör megtétele után az olasz Brigenti vezetett, mögötte Vadnai vitorlázott, majd Nyári a harmadik helyen. Az ötödik futam befutója igen jól sikerült a jól taktikázó Vadnai számára, hiszen az olasz Brigentit maga mögé utasítva elsőként ért célba. Sőt az olaszt még a pazarul finiselő Bartos Zoltán (HUN-127) is megelőzte ezzel megszerezve a második helyet.

A futam után Vadnai Péter (HUN-134) nyilatkozta:” Végig arra koncentráltam, hogy a leé bójánál belső helyem legyen, az első körben még sikerült az olasznak alattam elcsúsznia, de a második bójavételnél már tisztán elől voltam és ezt a helyet sikerült is a befutóig megtartanom.”

A hatodik futamnál Litkey Farkas korai rajtos volt, pedig remekül jött el, így sajnos számára tovább folytatódott a pech széria. Az első cirkáló szakasz végén egyértelműen látszott, hogy azok jártak jobban akik a pálya közepén vitorláztak, így Detre elsőként vette a kreutz bóját, másodiknak Szilvássy, harmadiknak a korai rajtos Litkey. A címvédő ikrek ezt a remek helyet már nem is engedték ki a kezükből, a következő körben növelték a mezőny és a köztük lévő távolságot így tetemes előnnyel értek célba. A második körben a cirkáló bójánál a második helyen tisztán a bójára vitorlázó Litkey elé befordult Nyári és össze is ütközött Litkeyvel. A második hátszeles szakasznál Bartos Zoltán (HUN-127) BDO ügyesen feljött és Detre mögött másodikként ért célba. A harmadik Nyári lett, akik tejesítették az ütközésért járó büntetéseket.

A hetedik futamot bár elrajtoltatták a rendezők, de a jelentősen lecsökkent szél. Ráadásul a szél iránya is komoly mértékben változott, így véget ért az első hátszeles szakasz felénél. Ezt a futamot a rendezőség másnapra halasztotta.

Nyári tetemes előnnyel vezet az összetettben, második Detre Szabolcs (HUN-133) Erste, a harmadik Németh Botond (HUN-126) az Equilorral. Holnap óriási küzdelem várható hiszen a másodiktól a hetedik helyig minimális különbség van a csapatok között.

A hazai vesztese Litkey mellett az eddig vezető olasz Brigenti is szomorú, hiszen ma a negyedik helyre csúszott vissza. Massimo De Luca, a csapat egyik tagja elmondta:”Az első két nap jól mentünk és a szél is kedvező volt számunkra, sajnos ma ebben a kis szélben nem igazán remekeltünk. Mi a Gardán az erősebb szelekhez vagyunk szokva. Természetesen bízunk benne, hogy holnap három jó futamot tudunk vitorlázni.”

Végezetül a tegnap lezajlott csocsó döntő eredményét is közöljük. A győztes az olasz Bete párosa lett, második a FantomASSO, harmadik az ASSOle mio legénysége.

Szombati eredmények

Két nap után 6 vitorlázott futam a Finn OB-n! Előző

Két nap után 6 vitorlázott futam a Finn OB-n!

Nyári Zsolt csapata nyerte a WING Asso Eb-t Következő

Nyári Zsolt csapata nyerte a WING Asso Eb-t