Siófok  8.8  •  2.2 kn       

Keszthely  6.9  •  2 kn       

Balatonfüred  8.5  •  2.4 kn       

Balatonboglár  8.8  •  1.3 kn       

Orfű  •  23 kn       

Velencei-tó  7.5  •  11.2 kn       

Tiszafüred  7.9  •  19.1 kn       

Mályi-tó  8.3  •  13.5 kn       

2024. március 29., péntek

Nyári Zsolt csapata nyerte a WING Asso Eb-t

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Nyári Zsolt kormányozta (HUN-142) Yuppie egység magabiztos vitorlázással nyerte meg a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Asso Osztály rendezésében zajló WING Asso Európa-bajnokságot.

Nyári Zsolt csapata nyerte a WING Asso Eb-t

A papírforma borult és a nagy esélyesek sajnos nem tudtak felkerülni a dobogóra. Az ezüstérem meglepetésre az osztályban újonc Németh Botond (HUN-126) irányította Equilornak, míg a bronz Tuss Miklós (HUN-93) Ou Sali csapatának jutott. A többszörös repülő hollandi világ- és Európa-bajnok Majthényi az ötödik, a  címvédő Detre fivérek a hatodik helyet szerezték meg.

A kontinensviadal utolsó napján három futamot terveztek a rendezők, de sajnos a szélviszonyok miatt csupán egy futamot tudtak vitorlázni az egységek. A kiélezett küzdelmet mutatta, hogy az első rajtot visszafújták, mert több mint a mezőny fele a rajtlövés pillanata előtt már átlépte a vonalat, így a szigorított fekete zászlós rajt következett. Itt is nagy volt a helyezkedés, de végül mindenki érvényesen elrajtolt. Az egységek 4-5 m/s-os ÉK-i szélben vitorláztak a kreutz bója felé. Elsőként vette a bóját az egyre jobb formába lendülő Németh Botond (HUN-126) kormányozta Equilor, másodikként ért oda az olasz Giancarlo Baj (ITA-102), a harmadikként pedig Szilvássy Attila (HUN-139) a Peecasso-GRID hajóval. Már első hátszél végére átrendeződött a sorrend. Tuss Miklós (HUN-93) vette elsőként a leé bóját, mögötte Majthényi Szabolcs (HUN-104) majd a harmadik helyre csúszott Németh Botond érkezett. A szél közben kicsit gyengült és délkelet felé fordult, így a második szakaszra már módosították a rendezők a cirkáló bóját. Ezt elsőként Majthényi kerülte, mögötte Németh Botond, a harmadik pedig Vadnai Péter lett. A befutóra remekül hajrázott Vadnai Péter (HUN-134) a BMW egység kormányánál és elsőként ért a célba. Második lett Tuss Miklós, harmadik Németh Botond, negyedik a Fantomasso, ötödik pedig a legjobb olasz egység a Brigenti (ITA-95) kormányozta Bete. Az összetettben vezető Nyári Zsolt csupán a nyolcadik helyre hozta be a Yuppiet, de ezzel is fölényesen nyerte a bajnoki címet.

Nyári Zsolt az újdonsült Európa-bajnok elmondta: ”Magabiztosan és egyenletes teljesítményt nyújtva vitorláztunk, jó volt a csapatösszhang. Ugyanakkor sokat számított az új vitorla és az új csapattag is. Ez az évünk eddig nem úgy sikerült, ahogy terveztük, mert csak hetedikek lettünk a Magyar Bajnokságon. Nagyon örülünk a győzelemnek, hiszen ez a sokéves Asso versenyzésünk megkoronázása volt. A BYC pedig nagyon profi módon bonyolította le a versenyt.”

WING Asso EB 3. nap Előző

WING Asso EB 3. nap

Véget ért a Finn OB Következő

Véget ért a Finn OB