Siófok  4.4  •  8.4 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.1  •  7.8 kn       

Balatonboglár  4.1  •  8.7 kn       

Orfű  •  12 kn       

Velencei-tó  2.6  •  9.9 kn       

Tiszafüred  3.4  •  2.1 kn       

Mályi-tó  4.5  •  1.3 kn       

2024. április 19., péntek

Nagyhajós SOS-Gyermekfalu bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Forró hangulatban zajlott a július 30-án megrendezésre került - a vitorlástársadalom példanélküli összefogásának köszönhető - balatonfüredi nagyhajós SOS-gyermekfalu bajnokság.

Nagyhajós SOS-Gyermekfalu bajnokság

Szinte az összes, mintegy 200 SOS-gyermekfaluban felnövő gyermek és fiatal élhette át a vitorlázás örömét ezen az igazi nyárias napon.

A versenypálya a Balatonfüred előtti vízterület volt a Tihanyi apátság alatt. A gyerekek a versenyen a Balaton legszebb hajóin, a Tramontánán, Siroccón, Nemere II-n, Tabun a legnevesebb vitorlázók irányításával, vehettek részt, mint Litkey Farkas, Fináczy György, Cittel Lajos és Láng Róbert.  A főszervező, Bakóczy Kálmán (Tecon SE), vezetésével 33 balatoni vitorlás hajó igazi küzdelmét élhették át a gyerekek.

Megizzasztotta a versenyzőket a kezdeti szélcsend. Nagyon lagymatag, dél-keleti szélben kezdődött a pályaverseny, de a bójafordulót követően megélénkült a szél, és igazi vitorlázást tett lehetővé, óriási élménnyel gazdagítva ezzel a gyerekeket. Ráadásul a befutónál már észak-nyugati irányból fújt, így még némi taktikázásra is sor került. A versenyt az abszolút értékelésben a Sponsor wanted nyerte meg.

„Holnap is jövünk?” - kérdezte pont az a kőszegi kislány, akit a legjobban kellett győzködni, hogy ne féljen, bátran másszon ki a fedélzetre is. Megállás nélkül csevegett Dzsenifer a hajón, ahol a legénység összehangolt munkájára, figyelemre van szükség, mire a vitorlás körökben megszokott nevelési módszer szerint megfürdették a kis hölgyet. Nem kellett több, a hajó egész legénysége, köztük az Irigy Hónaljmirigy két tagja is megmártóztak a hűs habokban. A Mázlis nevű vitorláson utazóknak nem volt szerencséjük. A szomszédos kikötőben voltak kénytelenek lehorgonyozni, miután utolsóként futottak be. Ennek ellenére, mivel hajóosztályukban egyedüliként indultak, első helyezést értek el. Mázlijuk volt.

Dobogóra állhatott és éremmel a nyakában térhetett haza büszkén az összes gyermek. A Battonyáról, Kecskemétről, Kőszegről, Séből, Lajosmizséről és Szegedről – érkezett versenyzők az eredményhirdetés után köszöntötték fel jótékonysági nagykövetük, Barabás Évi műsorvezetőt is, aki idén hivatalosan ötödik éve tölti be tisztét, és akiben a vitorlázás ötlete először megfogalmazódott.  

A példanélküli esemény a nagyhajós bajnokság résztvevői valamint az Uniqa Biztosító Zrt., a Coca-Cola Magyarország Testébresztő programja, a Concorde Csoport, a Korn/Ferry International, a Mosoly Alapítvány, a Centrál-Faktor és a Tecon SE támogatásával valósul meg.

420 előverseny és 470 OB 1. nap Előző

420 előverseny és 470 OB 1. nap

Megkezdődött a Pata Boats FINN JUNIOR VB Következő

Megkezdődött a Pata Boats FINN JUNIOR VB