Siófok  12.7  •  2.9 kn       

Keszthely  13.9  •  7 kn       

Balatonfüred  12.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.6  •  1.6 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  12.6  •  7.9 kn       

Tiszafüred  14.4  •  4.8 kn       

Mályi-tó  11.8  •  7 kn       

2024. április 19., péntek

Megszületett a hatodik! Surgicare Orvos-Gyógyszerész Kupa a BFYC-ben

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A balatoni vitorlás versenyek egyik jól elkülöníthető csoportja, a kifejezetten meghatározott célcsoport számára rendezett verseny és egyben társasági esemény, vagy más néven szakmai regatta.

Megszületett a hatodik! Surgicare Orvos-Gyógyszerész Kupa a BFYC-ben

A vitorlázás és a hivatás összefonódásának ezen kötetlen formája 13 évvel ezelőtt, a Bankár Kupa megálmodásakor jött létre hazánkban. A bankárokat követték a biztosítási szakemberek, az ügyvédek és a mérnökök. Az Építők Vitorlás Kupája és a Közmű Kupa szinte egyszerre született és lassan öt éves jubileumi versenyt rendeznek a szervezőik. A Bankár, Biztosítási, Ügyvéd, Közmű, Építők kupák által kikövezett úton megjelent a hatodik szakmai regatta az Orvos-Gyógyszerész Kupa.

Ifjabb Scholtz Imre mind a két nap elsőként ért célba
Szombaton a Pannonpharma – Miventis csapatát irányítva, míg a vasárnapi pályaversenyen a Sterimar Sailing Team kormányosaként vitte győzelemre csapatait ifj. Scholtz Imre. A Kenese – Almádi – Siófok – Kenese útvonalon kitűzött szombati túrafutamon, ellentmondást nem tűrő tempóban teljesítette a távot, az Extrem 28-as katamaránnal induló Pannonpharma – Miventis csapat. Látható volt, hogy a nyílt Kékszalagokon más időszámítás veszi kezdetét, ha a többtestűek szerephez jutnak. Vasárnap a pályaversenyen már a 11mOD kormányánál a Sterimar Sailing Teamhez csatlakozva, a Tomahawk nevű Assoval (Harkányi Gyógykórház) és a szintén fonyódi Quartas (MK 57 Team) csapatával vívott éles küzdelemben tudott nyerni.

Gyógyítani is kellett az Orvos-Gyógyszerész Kupán
A szombati rajtnál alakult ki némi csetepaté. A backboardon rajtoló hajók közül a Harkányi Gyógyfürdő Melgese kifordult a rajt után és mivel támadt némi technikai gondja a kormányhosszabbítójával, nem tudott időben leejteni a dr. Kende Mihály Eü. Szolgáltató mögé, így a hajók között létesült egy „full contact”, melyből a gyógyfürdősök kerültek ki sérülten. A partra érve orvost hívtak a beteg Melgeshez. Picula doktor bácsi talán már meg is kezdte a gyógyítást.

Tarolt a Tabu
A Pécsi Tudományegyetem csapata, dr. Kollár Lajos kormányzásával, a Tabu nevű tradicionális 40-es cirkálón vágott neki a versenynek. Dr. Kollár Lajos védnöki köszöntőjéből megtudhattuk, hogy 50 éve vitorlázik és az eredménylistára pillantva azt is megállapíthattuk, hogy mindez nem múlt el nyom nélkül. Szombaton a Tabu volt a leggyorsabb egytestű hajó és az osztályában is a dobogó legfelső fokára álltak a pécsi színekben induló professzorok. A ys I-ben ezüstérmes az MK 57 Team lett Fischer Dezső kormányzásával, míg a bronz érem a Gerontex-Novamed csapattagok nyakába került.

A ys II-ben az állandósulni látszó küzdelem ismét a Dolce Vita (www.drdiag.hu) javára dőlt el az Imi Je-vel szemben. A verseny másik védnöke dr. Kupcsulik Péter, ebben az osztályban indított csapatával a Semmelweis Egyetem színeiben állt fel a dobogó harmadik fokára. A ys III-ban indulók biztosra mehettek, mivel az öt nevezőből csak négy érkezett meg a versenyre és abból is csak kettő futott be. Mind a két nap a dr. Kende Mihály Eü. Szolgáltató győzött a Lupoval, míg a második a BSH Medical csapata lett a Rapa Iti-vel.

Fonyódi Kormoránoké volt a vasárnap
A kormoránok kibérelték a dobogót vasárnap. A ys I-ben mind a három díjazott a fonyódi madarak közül került ki, sorrendben Bolero, Tomahawk és Quartas. A ys II-ben a szokásos Dolce Vita – Imi Jé megvívhatatlan csata alakult ki, de vasárnap már a Mackó is brummogott, így ők kapták a bronzérmeket. A Lupo – Rapa Iti csata megingathatatlan eredményt hozott, első a Farkas László kormányozta dr. Kende Mihály Eü. Team, második a Baranyai Sándor irányította BSH Medical.

Mackó Classic
A 35 év felettiek old timer betétregattája a Mackó Classic talán már pénteken eldőlt, amikor a viharos időben megérkezett a Port Lacajból dr. Martin János és a Tatus nevű híres 25-ös jolle. A 25-össel apa és lánya érkeztek – az időjárást elnézve – nem akármilyen vitorlázótudománnyal felvértezve. Az első Mackó Classicon hat old timer hajó vett részt melyek közül öt gyönyörű fahajó volt. A versenyt a Tatus nyerte, megelőzve a Cardiovascularis Centrum színeiben versenyző Amygdala csapatát és a Johannát.

Ötösre vizsgázott az álmok kikötője
Ötösre vizsgázott a Balatonfői Yacht Club, az álmok kikötője. Első nagy versenyét rendező kikötő maximálisan felkészült a rendezvényre, mind a kikötőmesteri szolgálat, mind a vendéglátás maradéktalanul kiszolgálta a jelentkező igényeket. A kikötő optimális helyszíne volt a kiegészítő programoknak, így látványos optimist versenyt és modellhajó versenyeket láthattak a nézők. Az érdeklődők megcsodálhatták a hely „specialitásait” a WIA elektromos hajókat és a Hanse vitorlásokat. Akik a parti közlekedést részesítik előnyben, ők sem maradtak látnivaló nélkül, a Volvo Autó Hungária három csodálatos autója elégítette ki látványéhségüket. A szomjoltásra is volt lehetőség az eszéki sörgyár standján, a kiválló Osjecko Pivo söröket fogyaszthatták a látogatók.

Nyomkövetés és filmvetítés
A verseny mind két napján a Snewisport jóvoltából a partról követhették nyomon a hajók mozgását az érdeklődők. A GPS nyomkövetés kivetítőn közvetítette a verseny aktuális állását, a résztvevők pillanatnyi helyzetét. Szombaton este a BFYC konferenciatermében vetítették Pánics György 1986-ban készült Vitorlázás című remekművét, természetesen telt ház előtt.

Biztosra vehető a folytatás, hiszen a verseny főtámogatója öt éves szerződést kötött a szervezőkkel, és most már azt is elmondhatjuk, hogy a rendezvény is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Megszületett a Balaton hatodik szakmai regattája.

A verseny hivatalos oldala: http://www.orvosgyogyszereszkupa.hu/

A versenyről készült képek legkésőbb 2009.06.15-én éjféltől megtekinthetők a verseny hivatalos weboldalán.

Szabó Eszter

Elszánt női csapat a Balaton zászlóshajóján Előző

Elszánt női csapat a Balaton zászlóshajóján

A világbajnok győzelmével zárult az Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokság Következő

A világbajnok győzelmével zárult az Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokság