Siófok  16  •  8 kn       

Keszthely  14.9  •  13 kn       

Balatonfüred  15.7  •  8.4 kn       

Balatonboglár  16.1  •  9.7 kn       

Orfű  16  •  3 kn       

Velencei-tó  15.4  •  9.3 kn       

Tiszafüred  18.3  •  7.2 kn       

Mályi-tó  14.1  •  6.3 kn       

2024. február 26., hétfő

Hamarosan indul a Sió - zsilip átépítése

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hamarosan indul a Sió - zsilip átépítése

Hamarosan indul a Sió - zsilip átépítése

Május 10-én zárul az a pályáztatás, amelyben kiválasztják, ki legyen a Sió-zsilip átépítésének kivitelezője. Ha a tender sikeres lesz, hamar megkezdődik a terület előkészítése, lőszer-mentesítése, régészeti feltárása majd az építkezés. A 12 milliárd forintos beruházás új látványossága lesz a városnak, de pár éven át komoly terhet jelent majd.

A közelmúltban Siófokon megtartotta első lakossági fórumát a vízügy, tájékoztatást adva a balatoni projektekről, köztük a Sió-zsilip átépítéséről. Az uniós támogatású beruházásnak a tervek szerint 2021. július végéig kell elkészülnie. Nagy munkáról van szó, így amint lehet, elkezdik az átépítést, ami sok zajjal, és nagy nehézgépjármű-forgalommal jár majd, nem kis terhet jelentve az elkerülő út hiányában amúgy is közlekedési nehézségekkel küszködő város számára. A leendő kivitelező a vízüggyel együtt hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az önkormányzattal arról, hogy mely útvonalak használatával és milyen időkorlátokkal folyhat a bontás és az építkezés.

A bemutatott tervek szerint hajózási zsilip marad a helyén, a vízszintszabályzó zsilip mintegy 30 méterrel, a balatonkiliti duzzasztó pedig 700 méterrel lejjebb, vagyis délebbre kerül majd. Ez azt is jelenti, hogy megnő a Sió-csatorna sportolásra alkalmassá tehető belterületi folyószakasza, amelynek kiaknázásán már most érdemes gondolkozni.

A zsilip átépítése és a Sió-meder rekonstrukciója után a vízeresztő képesség a jelenlegi 60-ról 80 köbméter/másodpercre nő. A siófokiak és a turizmus számára külön öröm lesz, hogy az új zsilip látványosságnak is készül, amely a lakosság számára is megközelíthető lesz, remélhetőleg a zsilipnél lévő hajózási szigettel együtt.

Ez utóbbiról még folynak a tárgyalások az önkormányzattal és a szigetről költözni kívánó hajózási társasággal. A lakossági fórumon Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott, ez a sziget a Balaton egyik-, ha nem a legértékesebb ingatlanja. A tervek úgy készültek, hogy a jelenleg zárt területen található zsilip a jövőben átjárható és bejárható legyen. A sziget alsó fele a vízügyé, amit megnyit a gyalogos és biciklis forgalom előtt, de a sziget többi része felett nincs fennhatósága – hangzott el a fórumon.

A Warrior nyerte Antigua to Bermuda Race - t Előző

A Warrior nyerte Antigua to Bermuda Race - t

151 Miglia Race – Toscana legjava Következő

151 Miglia Race – Toscana legjava