Siófok  18.9  •  5.2 kn       

Keszthely  17.9  •  7 kn       

Balatonfüred  18.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  18.7  •  5.7 kn       

Orfű  16  •  8 kn       

Velencei-tó  19.2  •  5.6 kn       

Tiszafüred  17.8  •  7.4 kn       

Mályi-tó  16.8  •  5.9 kn       

2024. június 13., csütörtök

Magyar fejlesztés forradalmasítja a vízi közlekedést

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Magyar fejlesztés forradalmasítja a vízi közlekedést

Magyar fejlesztés forradalmasítja a vízi közlekedést

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje, a Narke.  A nemzetközi szinten egyedülálló innováció hamarosan készen áll arra, hogy meghódítsa a világ vizeit és megváltoztassa mindazt, amit a jet-skizésről eddig gondoltunk. Az electrojet nem jet-ski, hanem egy új vízi jármű kategória, amely elektromos meghajtása és környezetbarát technológiája révén teremti meg a szabadság élményét. 

Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az electrojet.

A korszakalkotó fejlesztést már a kezdetektől fogva a környezettudatosság és a szakmai kihívások leküzdése vezérelte. A fejlesztők nem egy átalakított hibrid megoldást akartak létrehozni, hanem egy teljesen új műfajt, amelynek minden részlete - a letisztult formatervezéstől kezdve az alapanyag-felhasználáson át a környezettudatos elektromos meghajtásig - e célnak lett alárendelve. A csapat alapítói között tapasztalt elektromos hajótervező, hajóépítő-mérnök, illetve a stabil gazdasági hátteret biztosító menedzsment egyaránt megtalálható.

A karbonszálas test egy saját fejlesztésű, vízhűtéses, háromfázisú aszinkronmotort, valamint egy Li-ion akkumulátor telepet rejt, amelyek által 55 km/h gyorsaságra is képes. A Narke nemcsak az alapvető technológiai hátterében különbözik a hagyományos jet-ski-ktől, hanem hangjával és megjelenésével is egy új éra képviselője. Az electrojet rendkívül halk és formatervezése is a kifinomultságra, letisztultságra helyezi a hangsúlyt.

A precíz mérnöki munka és a hosszú évek fejlesztése meghozta a gyümölcsét. Az electrojet megálmodói a vízijárművek új kategóriáját alkották meg, a luxusgépek egy olyan formáját, amivel a jövőben már a világ összes vízén, köztük a Balatonon is közlekedni lehet. Elektromos meghajtásából adódóan megóvja a természetvédelmi oltalom alatt álló vizek élővilágát, így bárhol szelheti a hullámokat. A magyar tenger a fejlesztés és a bemutatkozás színhelye, így a turizmus szempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy az innováció a Balaton mellől indul útjára. 

További információ:

A Helly Hansen Ægir H2Flow kabátja elnyerte a German Design Award 2018 díjat Előző

A Helly Hansen Ægir H2Flow kabátja elnyerte a German Design Award 2018 díjat

„A kihívásokért élünk” Következő

„A kihívásokért élünk”