Siófok  17.2  •  2.4 kn       

Keszthely  14.9  •  0 kn       

Balatonfüred  16.9  •  2.6 kn       

Balatonboglár  17.2  •  2.2 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  17.3  •  2.8 kn       

Tiszafüred  16.4  •  2.9 kn       

Mályi-tó  16.1  •  2.4 kn       

2023. június 09., péntek

Holovits Huba: Az üzleti érdek nem írhatja felül a közérdeket

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Holovits Huba: Az üzleti érdek nem írhatja felül a közérdeket

Holovits Huba: Az üzleti érdek nem írhatja felül a közérdeket

Viharos lakossági fórumon tárgyalták ki a földváriak a kikötőbe tervezett fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a városvezetés szerint végre egy színvonalas nyári városközpontja alakulna ki Balatonföldvárnak.

A szerda esti lakossági fórum leginkább várt témájának már úgy futottak neki a résztvevők, hogy az elmúlt hetekben a sajtót és a közösségi médiát is megjárta a hír, hogy parkolót építenek a földvári szabadstrand helyére. Mindez onnan indult, hogy a Balaton fejlesztési program részeként a Balatoni Hajózási Zrt. több mintegy más félmilliárd forint értékben fejlesztené vitorláskikötőit. Köztük a földvárit, ami egyébként nem csak a tópart legnagyobb kikötője, de a legszebbnek tartott is. Ahhoz, hogy a hajózási cég új épületekkel is bővíthesse a kikötőt, parkolókra van szükség, amiket részben városi területen tudnak kialakítani.

Ez a városi terület a kikötő szomszédságában fekszik és bár nem minősített szabadstrand, de helyiek és a turisták is strandként használták. Ebből a zöldfelületből szakítana ki egy nagyjából 500 négyzetméteres részt az önkormányzat és adná át azt a Bahartnak 20 évre használatba, hogy ott a társaság 25 parkolót alakíthasson ki.

– Hazugság volt az, hogy a szabadstrandnak nevezett terület megszűnik és parkoló lesz a helyén – ezt Holovits Huba polgármester többször is elmondta a közönségnek. A fórumozóknak a városvezető arról is beszámolt, hogy a fél lakóteleknyi területért cserébe a város tulajdonba kapja a kikötő bejárata előtti négyszer ekkora részt. A tervek szerint Földvárnak ez a leginkább frekventált pontja is impozáns küllemet kap két éven belül: közparkot, szökőkutat, játszóteret és illemhelyet terveznek ide. Ahogy Holovits Huba a fórumon fogalmazott: 120 éves elképzelését valósíthatja meg ezzel a város, amelynek így kialakul a nyári városközpontja is.

A kikötő területének felvirágoztatása azonban azzal jár, hogy a keleti oldalon található vendéglátóhelyeket és üzleteket el kell bontani, hiszen azok nem illenek a városképbe, a 21. századi Földvár látképébe. Mindez azonban feszültséggel jár, hiszen az üzletek tulajdonosai más véleményen vannak. A polgármester meglátása szerint érthető az egyéni üzleti érdekek védelme, ez azonban nem kerekedhetnek a közérdek fölé.

Holovits Huba arról is beszélt, hogy értékbecslést követően megkezdődhetnek a tárgyalások a tulajdonosokkal, hogy azok mit kaphatnak a lebontásra ítélt épületekért cserébe. Az is elhangzott, hogy üzletek, vendéglátóegységek nélkül nem marad a kikötő, hiszen a Bahart terveiben szereplő, küllemében leginkább az ismert Csigaházra emlékeztető új kikötői épületekben és a 2019-re megújuló kaszinóban is lesznek üzlethelyiségek.

Holovits Huba azt gyanítja, hogy a kikötő melletti egységek tulajdonosai azért „háborúznak” vele, mert az üzletekhez tartozó földterület használati jogát – több mint egy évtizede – 99 évre szóló szerződések keretében minimális áron, éves szinten 100-170 forintos négyzetméteren szerezték meg a Bahart akkori vezetésétől.

– Ön itt olyan direkt módon betámadott minket, mintha ez a négy üzlet akasztaná meg Földvár világraszóló fejlesztéseit – kelt ki magából az üzlettulajdonosok nevében Kárpáti Péter, aki szerint a fórum kizárólag azt a célt szolgálta, hogy a polgármester hangulatot keltsen. Holovits Hubamindezt visszautasítva arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami főépítész minden egyes írásos véleményt megkap, azaz egyetlen meglátás sem lesz elrejtve. Többször hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a törvényeket betartva jár el a fejlesztésekkel kapcsolatban.

A lakossági fórumon az üzletek tulajdonosai mellett leginkább a környezetvédők hallatták a hangjukat, akik a földvári zöldterületek miatt aggódva kértek szót. A Nők a Balatonért Egyesület nevében az ismert környezetvédőnek számító geofizikus Hajósy Adrienne a Balaton-törvény rendelkezéseire hívta fel a figyelmet és óva intette az önkormányzatot attól, hogy maguk ellen uszítsák a hazai környezetvédelmi jogászokat.

Földváriáda – jegyzet

Nekünk Balatonföldvár a legfontosabb – hirdette öles betűkkel a kivetítő, s ebből lehetett következtetni arra is, hogy miért is tellett meg szerdán este a Bajor Gizi közösségi ház nagyterme. Persze aminek csak egy oka van, az meg sem történik…

A mintegy három és félórásra sikeredett rendezvényen sok minden szóba került. Elsőként a nyári szezon, amely igencsak húzósra sikeredett még a tavalyi kiemelkedő teljesítményhez képest is. Azon lehetne elmélkedni, hogy vajon a számok hazudnak-e, de jobb híján fogadjuk el: e sokat hivatkozott egzaktumok mégis fölébe magasodnak az olykor cirádásra sikeredő, igencsak szubjektív véleményeknek. Holovits Huba polgármester összefogottan, de mégis kellő részletességgel ecsetelte a helyzetet, hogy azt a nem helybéliek – köztük a szép számban megjelenő újságírók és médiamunkások is megértsék. Jó oka volt rá, hogy ezt tegye. Ugyanis a fórumot már napokkal ezelőtt megelőzte a híre, melynek során a nem baj, ha nem igaz, de jól hangzik – típusú témafeldolgozások és vélemények is napvilágra kerültek. Az, hogy a mintegy 2300 lakosú városnak hogyan is sikerült 1,2 milliárd forintos fejlesztési forrásokhoz jutnia, szinte szóba sem került. Úgy tetszett, a városvezetők nem is vágynak semmiféle vállveregetésre, de arra viszont – joggal – igen, hogy mégis a márka, Balatonföldvár legyen a legfontosabb. Elkötelezett aggódás, információhiány és nyílt üzleti érdek fogalmazódott olykor indulatos véleménnyé. A tét nem csekély: ez elkövetkezendő években az összehangolt fejlesztés-sorozattal 120 éves földvári álom valósulhat meg, létrejön az oly régen vágyott nyári városközpont, tovább épül, szépül a csodás kikötő 21. századi korszerű kiszolgáló feltételekkel és megújul a kaszinó. S néhány régebbi üzlet is új helyre kerülhet… Lehet persze azon fanyalogni, hogy a hajósok, vitorlázók „mindent visznek”, de a Balaton elképzelhetetlen volt és lesz vitorlások nélkül, akiknek a jelenléte rendre progresszív fejlődéshez vezetett, s nem csak azért mert ők egy tányér babgulyáshoz nem kérnek két kanalat!

Lengyel János

Tihanynál hosszabb ideje vízben levő holttestet találtak szerdán Előző

Tihanynál hosszabb ideje vízben levő holttestet találtak szerdán

Öt hónapig hánykolódott két nő és két kutya a Csendes-óceánon Következő

Öt hónapig hánykolódott két nő és két kutya a Csendes-óceánon