Siófok  16.6  •  17.3 kn       

Keszthely  16.9  •  13 kn       

Balatonfüred  16.3  •  13 kn       

Balatonboglár  16.4  •  14.3 kn       

Orfű  18  •  13 kn       

Velencei-tó  18.8  •  15 kn       

Tiszafüred  16.3  •  5.2 kn       

Mályi-tó  15.7  •  4.3 kn       

2024. május 28., kedd

Feljelentést tett Siófok polgármestere a Csuka II. miatt

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Feljelentést tett Siófok polgármestere a Csuka II. miatt

Feljelentést tett Siófok polgármestere a Csuka II. miatt

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere büntetőfeljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt a Csuka II. névre keresztelt hajó ügyében - közölte az önkormányzat sajtóosztálya. A hajót 2013-ban vásárolta meg az önkormányzat cége nettó 3 millió forintért, majd ugyanennyiért felújíttatta. A képviselőtestület legutóbbi ülésén hozott döntése értelmében 700 ezer forintért eladták a hajót.

Mint arról a polgármester beszámolt, négy évvel ezelőtt az önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. vásárolta meg a kimustrált halászhajót 3 millió + áfáért, vélhetően azzal a céllal, hogy majd kiállítják valahol. A Csuka II.-vel ezután 3 évig nem történt semmi, csak amortizálódott a BAHART telepén, majd tavaly nyáron újabb 3 millió forint + áfáért az önkormányzati cég megrendelte a hajó felújítását. A pénzt kifizették, majd a hajó továbbra is a telephelyen maradt.

A Balaton-parti Kft. élére új vezető került, aki arra az álláspontra jutott, hogy semmit sem lehet kezdeni ezzel a hajóval, mivel az esetleges kiállítása bárhova újabb milliókba kerülne, a további tárolása szintén. Egyébként pedig „ronda”- ezt Pintér Tamás, az önkormányzati cég ügyvezetője mondta a legutóbbi testületi ülésen, kérve a testületet, járuljon hozzá a hajó értékesítéséhez 700 ezer forintért egy keszthelyi magánszemély részére.

A 8 fővel ülésező testület, a polgármester valamint a Jobbik képviselőjének tartózkodás mellett hozzájárult az eladáshoz. Ezt követően pár nappal az új tulajdonos ki is fizette és el is vitte a hajót.

„Megértettem, hogy jelen helyzetben a legoptimálisabb megoldás valamilyen módon megszabadulni ettől a hajótól, akár veszteség árán is, mert csak újabb összegeket kellene ráfordítani. Ebből a szempontból tudomásul is veszem a testület döntését” – mondta Lengyel Róbert. A vásárlás és a felújítás kapcsán viszont valaki hibázott, és amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy az áfával együtt kifizetett 8 millió forintnyi közpénzért olyan értékhez jutott a város, amit 700 ezer forintért értékesített a cége.

A polgármester álláspontja szerint valaki vagy valakik hűtlenül kezelték a közvagyont, feleslegesnek tűnő költségekbe verték az önkormányzat cégét. Ennek megállapítását és az elkövetők felelősségre vonását kérte abban a feljelentésben, amit a héten továbbított az ügyészség felé hivatali kötelességének eleget téve.

A Csuka II. egy BHG V. típusú halászhajó, amit 1971-ben gyártottak Balatonfüreden. Csepel D 413-as motorja van, aminek névleges teljesítménye 63 kW (eredeti: 72 kW). 2004. decembertől nincs üzemelési engedélye, 2008-ban hirdették meg eladásra.

Amikor halászháló fogta ki az Észak - Koreai  tengeralattjárót Előző

Amikor halászháló fogta ki az Észak - Koreai tengeralattjárót

A Balatonba fulladt egy 19 éves fiú Következő

A Balatonba fulladt egy 19 éves fiú