Siófok  16.6  •  2 kn       

Keszthely  15.9  •  3 kn       

Balatonfüred  16.3  •  0.9 kn       

Balatonboglár  16.6  •  1.9 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  17.2  •  3.3 kn       

Tiszafüred  15.8  •  4.6 kn       

Mályi-tó  15.2  •  2.6 kn       

2023. június 09., péntek

A Balatonba fulladt egy 19 éves fiú

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatonba fulladt egy 19 éves fiú

A Balatonba fulladt egy 19 éves fiú

Hirtelen támadt fel a szél Balatonlellénél, a fiúk labdáztak, egyiküknek már nem volt ereje kijönni a vízből. Negyvennyolc embert mentettek ki a Balatonból vasárnap. Vitorlások borultak fel, továbbá gumimatracosok, vízibiciklisek és szörfösök sodródtak el.

Belefulladt egy 19 éves fiú a Balatonba vasárnap, a holttestét Balatonlelle partjára sodródva találták meg. Társát a vízirendőrök mentették meg, közölte a rendőrség az MTI-vel.

A fiúk labdáztak a vízben, amikor a viharossá váló déli szél besodorta labdájukat a tó közepe felé. Mindketten utánaúsztak, de a visszatéréshez az erősen hullámzó vízben nem maradt elég erejük. Egyikük elmerült, mielőtt megérkezett volna a segítség. Az eltűnt fiút hiába keresték, a holttestét hétfőn délelőtt sodorta partra a víz.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot vasárnap 18 esethez riasztották, és összesen 48 embert mentettek ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint. 

Nyolc vitorlás borult fel, illetve akadt fent homokpadon, két kisgéphajó pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni. Az erős, viharos szélben négy gumimatracos és két vízibiciklis is elsodródott, egy szörfös és egy úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni - áll a közleményben.

A rendőrség ezért most újra felhívja a figyelmet arra, hogy a szárazföldi viharjelző rendszert tavaly nyártól kiegészíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló. I. fokú viharjelzésnél a vízirendészet szolgálati kisgéphajóin sárga zászlóval, a II. fokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre, ezzel is biztosítva a láthatóságot.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A vízirendőrség szerint a viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek, és az alábbiakat ajánlja a Balatonnál nyaralók figyelmébe:

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

Feljelentést tett Siófok polgármestere a Csuka II. miatt Előző

Feljelentést tett Siófok polgármestere a Csuka II. miatt

Hét ember eltűnt az amerikai hadihajó balesetében Következő

Hét ember eltűnt az amerikai hadihajó balesetében