Siófok  31.1  •  6.6 kn       

Keszthely  29.9  •  7 kn       

Balatonfüred  30.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  31.1  •  6.2 kn       

Orfű  34  •  2 kn       

Velencei-tó  35.7  •  10.3 kn       

Tiszafüred  36.3  •  7.9 kn       

Mályi-tó  32.9  •  1.4 kn       

2024. július 14., vasárnap

Megépítették Noé bárkájának élethű mását

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy holland milliomos megépítette Noé bárkájának tökéletes mását. Johan Huibers a Bibliában szereplő leírás alapján építette a hajót

Megépítették Noé bárkájának élethű mását

még arra is figyelt, hogy Bibliában használt ősi könyök mértékegységet használja (egy könyök 44,5 centiméter).

 

A hajó a napokban nyílt meg a közönségnek, a holland Dordrecht város kikötőjében található, a Merwede folyó partján. Hossza háromszáz könyök (137 méter), szélessége ötven könyök (21 méter), magassága harminc könyök (14 méter).

 

A hajó Biblia múzeumként működik majd, életnagyságú állatszobrokat és élő madarakat tett bele. „Valami olyasmit szerettünk volna építeni, ami segít elmagyarázni a Bibliát”, magyarázta Hiubers.

Huibersnek nem ez az első bárkája, az első változatot 2004-ben építette és turistákat szállított vele a város csatornáin. A mostani, jóval nagyobb bárkát 2008-ban kezdte el építeni. Terve még 1992-ben fogalmazódott meg benne, egy éjszaka azt álmodta, hogy az Északi-tenger elönti Hollandia tengerszint alatt fekvő részeit. „Következő nap vettem egy könyvet Noé bárkájáról, majd azt mondtam a gyerekeimnek, hogy ezt fogjuk megépíteni”.

 

Hiubert el akart hajózni a londoni olimpiára is, hogy ott terjessze az igét, de a hatóságok nem engedélyezték a bárka kihajózását, mert nem találták azt biztonságosnak.

Nem ez az első eset, hogy valaki Noé bárkáját építi meg, nemrég egy kínai férfi döntött úgy , hogy így próbálja meg túlélni a világvégét. A hajó eddig 1 millió jüanba (35 millió forintba) került. 21,2 méter hosszú, 15,5 méter széles és 5,6 méter magas. Vízkiszorítása 140 tonna körül van. Lu elismeri, hogy nincs túl sok látnivaló a hajón, de bízik benne, hogy a világvége túléléséhez elég lesz.

Tengeribeteg volt a kitűnő admirális Előző

Tengeribeteg volt a kitűnő admirális

Lefoglalták Steve Jobs szuperjachtját, mert nem fizettek érte Következő

Lefoglalták Steve Jobs szuperjachtját, mert nem fizettek érte