Siófok  20.5  •  0.9 kn       

Keszthely  16.9  •  0 kn       

Balatonfüred  20.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  21.1  •  2.1 kn       

Orfű  18  •  4 kn       

Velencei-tó  17.8  •  1.8 kn       

Tiszafüred  17.2  •  1.9 kn       

Mályi-tó  16.6  •  1.5 kn       

2024. június 18., kedd

Tengeribeteg volt a kitűnő admirális

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Megvakult az egyik szemére egy francia kikötő ostrománál, elvesztette jobb karját egy másik csatában, egy most felfedezett levél szerint még tengeribetegségtől is szenvedett

Tengeribeteg volt a kitűnő admirális

Az 1804-ben keltezett levél Camden grófjának, az akkori hadügyi miniszternek szól, beszámol arról, hogy az earl unokaöccse elhagyta a haditengerészetet erős tengeribetegsége miatt, ám benne Nelson is megvallja, hogy ő maga is szenvedett ettől, miután 12 éves korában kadétnak állt.

"Beteg vagyok mindahányszor erős a szél, és egyedül csak hivatásom iránti végtelen szeretetem tart meg engem egy óránál hosszabb ideig a tengeren" - írta zászlóshajójáról, a HMS Victoryról.

Nem ez volt az első alkalom, hogy e gyengeségéről beszámolt. Már 1776-ban egy maláriás roham után ledöntötte lábáról a tengeribetegség, mint írta "szörnyen lehangolttá" tette. 1793-ban a HMS Agamemnon fedélzetén mind Nelsont, mind mostohafiát tengeribetegség miatt jegyezték fel a hajónaplóba.

Nelson 1804-re a britek földközi-tengeri flottájának, az akkor létező legnagyobb tengeri haderőnek a parancsnokává emelkedett. A britek tengerészikonja azonban még 30 évnyi szolgálat után sem mentesült a rosszullétektől.

Szenvedéseinek leírása azonban mást is sugall, mint ami első látásra nyilvánvaló - állítják történészek.

"Nelson tengeribetegségére mint a hazafiasság, a kötelesség és az áldozathozatal eszközeire tekintett. Jelentősége abban rejlik, hogy míg Camden earljének unokaöccse nem bizonyult állhatatosnak, addig ő továbbra is vállalja a szenvedéseket a hazájáért" - mondta James Davey, a Nemzeti Tengerészeti Múzeum kurátora.

Hozzátette, ez fellebbenti a fátylat a személyiségéről is: "Hazafias, de nem annyira szerény, hogy ezt ne mutassa ki".

1805 októberében, majdnem egy évvel a Camdennek küldött levele után Nelsonnal egy mesterlövész végzett a trafalgari ütközet során, a francia és spanyol egyesült flotta elleni győzelem kapujában az admirális meghalt tisztjeinek karjában.

Hogy a Camden-unokaöccsel mi történt, az homályba vész. Miután rövid szolgálata idején hozzájárult egy ellátmányt szállító hajó elvesztéséhez, a haditengerészet már aligha hiányolta. Nelson levele azonban rejtve maradt a Camden család archívumában egészen közelmúltbéli újra-felfedezéséig.

A levél jelenleg megtekinthető a kenti Tunbridge Wells Múzeumban a helyi nemesi családok értékeit bemutató kiállítás részeként.

Zátonyra futott a játékhajó az Atlanti-óceánon Előző

Zátonyra futott a játékhajó az Atlanti-óceánon

Megépítették Noé bárkájának élethű mását Következő

Megépítették Noé bárkájának élethű mását