Siófok  11.1  •  4.6 kn       

Keszthely  7.9  •  0 kn       

Balatonfüred  10.2  •  2.6 kn       

Balatonboglár  10.5  •  5 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  10.3  •  2.6 kn       

Tiszafüred  11.1  •  2.7 kn       

Mályi-tó  12.5  •  1.1 kn       

2024. október 07., hétfő

Szoros küzdelmek az Unicredit Youth America’s Cup első napján

Szoros küzdelmek az Unicredit Youth America’s Cup első napján

Az A csoportban a 37. America’s Cup védő és kihívó csapatainak fiataljai versenyeztek.

Néha a jó dolgokra várni kell. Így volt ez ma Barcelonában is, az Unicredit Youth America’s Cup első napján. Először délután nem volt elég szél, vagyis 7,5 kts, majd a kora esti órákra megérkezett a Délkeleti 14 - 16 kts - el ami ráadásul a hullámokat is felkorbácsolta több mint egy méteres magasságra. A fiatalok, ezen körülmények között két izgalmas futamot tudtak vitorlázni.

Az A csoportban a 37. America’s Cup védő és kihívó csapatainak fiataljai versenyeztek. Az első futam nem sokkal 18.00 után kezdődött. Mindenki bátran bevállalta a J1 - t  ami néha kicsit soknak is bizonyult a futam alatt, de ezt a settet a legjobban a Luna Rossa Prada Pirelli fiataljai tudták megvitorlázni. Marco Gradoni és Gianluigi Ugolini kormányzásával végig vezették és végül meg is nyerték az első futamot. Sokáig nagy csata volt a második helyért az American Magic és az Emirates Team New Zealand fiatal csapata között, de végül Harry Melges és Kyle Navin kormányzásával az American Magic húzta be a második helyet az ETNZ előtt.

Harry Melges, a NYYC American Magic kormányosa így nyilatkozott a futam után: „A körülmények elég trükkösnek bizonyultak ma délután, nagyon nagy hullámok voltak, a flotta minden tagja szenvedett a J1 - el  amely szettet igen nehéz volt jól kezelni. Szinte minden hajó túlélési módban vitorlázott.

A második futamra a versenyrendezőség előírta a J3 használatát így itt már mindenki ezt használta. A francia és a svájci hajó a második futamban nem tudott indulni technikai problémák miatt. A második rajtot a kiwik kapták el a legjobban és az első hátszélig az élen is álltak, amikor is csobbantak a foil - ról, ami elég volt a Luna Rossa - nak és az American Magic - nek is hogy körbevitorlázzák a kiwiket. A szél a hátszélszakaszon 18 kts - re erősödött, amit követően a versenyrendezőség rövidített. Az utolsó hátszélszakaszban a legnagyobb sebesség 40 kts volt, amit az amerikaiak vitorláztak és végül ők örülhettek a futamgyőzelemnek. Másodiknak az olaszok érkeztek, harmadiknak pedig az igen gyengén rajtoló britek akik felküzdötték magukat.

Két futam után pontazonossággal a NYYC American Magic és a Luna Rossa Prada Pirelli áll az élen. Harmadik helyen az Athena Pathway (GBR) és az Emirates Team New Zealand is pontazonossággal várja a folytatást.

Az UniCredit Youth America's Cup igen izgalmasan indult, remek szélben. Holnap 10.30 - kor folytatás, négy futammal, kettő a Group A - ból és kettő a Group B - ből…  

Életben maradtak a svájci és amerikai remények a Louis Vuitton Cup elődöntőiben Előző

Életben maradtak a svájci és amerikai remények a Louis Vuitton Cup elődöntőiben

Az INEOS Britannia után a Luna Rossa Prada Pirelli a másik döntős a Louis Vuitton Cup - on Következő

Az INEOS Britannia után a Luna Rossa Prada Pirelli a másik döntős a Louis Vuitton Cup - on