Siófok  9.3  •  5.9 kn       

Keszthely  7.7  •  3.8 kn       

Balatonfüred  •  4.7 kn       

Balatonboglár  9.1  •  5.7 kn       

Orfű  8.5  •  2.5 kn       

Velencei-tó  8.7  •  4.5 kn       

Tiszafüred  12.5  •  5.2 kn       

Mályi-tó  11.2  •  2.1 kn       

2024. október 07., hétfő

ILCA Európa-kupa verseny: Héder arany, Varga bronz!

ILCA Európa-kupa verseny: Héder arany, Varga bronz!

Héder Benedek az ILCA 6 fiú osztályban győzött, Varga András ILCA 4 fiú osztályban harmadik lett.

Napsütéses, gyenge szeles versenyt rendeztek az osztrákok az ILCA Európa-kupasorozat ausztriai regattáján. Héder Benedek (Spartacus VE) az ILCA 6 fiú osztályban győzött, Varga András (Balatonfüredi YC) ILCA 4 fiú osztályban harmadik lett.

A magyar csapat vezetője a BYC edzője, Csomai József volt. Ő írt részletes beszámolót a versenyről.

Szeptember első hétvégéjén ILCA csapatunk egy kisebb csoportja (Kókai Laura, Rödvinge-Daubner Tícia, Héder Benedek, Varga Gábor) vett részt a két évente Ausztriában megrendezett ILCA Európa Kupa versenyen.

ILCA 7 osztályban 33 induló hét országból, míg az ILCA 6 osztályban 50 induló 13 országból érkezett.

Az Attersee híres arról, hogy nem igazán fúj sok szél, emiatt fenntartással kezelik az itt tartandó versenyeket. Erre most rácáfolt az időjárás. Megérkezésünk napján tényleg gyenge szélben próbálkoztunk egy kicsit vízen lenni. Ezzel szemben a következő nap igazi kihívásokat tartogatott. 3 és 23 csomó között ingadozott a szél ereje. Az irány észak-keletről átfordult dél-nyugatira.

A versenyre aztán stabilizálódott a szél. 4-10 csomós észak, észak-keleti szélben mentek le a futamok mindhárom napon. Az elsőn kettő a másodikon három, míg az utolsó napon egy futamot sikerült megrendezni, így hat futammal és kellemes csalódással zárult ez a verseny.

Varga Gábor az ILCA 7-es mezőnyben remek rajtjaival vétette észre magát. Az ötödik futamban ez olyan jól sikerült, hogy rajt-cél győzelmet ünnepelhetett! Összetettben a 17. helyen végzett, U21-ben pedig az utolsó pillanatig a dobogóért küzdött!

Héder Benedek az első négy futamot nagyon koncentrált, összeszedett vitorlázással nyerte. Ezután egy buta hiba és az utolsó futamra is maradt izgalom. Az utolsó futamban ismét bizonyította, hogy nehéz körülmények között sem remeg meg a keze. Hat futam után hozva a papírformát. Összetettben és az U19-es korosztályban is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Tíciának a rajtokkal gyűlt meg a gondja ezen a versenyen. Itt komoly hátrányt szedett össze, amit utána csak nagy nehézségek árán tudott ledolgozni. Folyamatosan jött fel a mezőnyben, de ez többnyire a mezőny közepére volt elegendő. Remekül vezeti és kezeli a hajóját, ezt jó rajttal a mezőny elején is csinálhatná, mert ott is megállná a helyét!

Laura pont az ellenkezője. Az ő rajtajin csak ámultunk. Jó helyen és remek időzítéssel rajtolt. Neki ezután akadtak gondjai. Még nem olyan magabiztos a hajókezelése, és ha valami elvonja a figyelmét (a többi hajó kontrolálása) sokat veszít a saját tempójából. Ezen kell sokat dolgoznia/dolgoznunk az elkövetkező időszakban!

Gyönyörű környezetben, kedves emberek között, egy „régi” értékeket felvonultató klub rendezett egy remek versenyt!

 Eredmények

Németh Doma ezüstérmes lett a Finn Gold Cup-on! Előző

Németh Doma ezüstérmes lett a Finn Gold Cup-on!

Brit és olasz győzelmek a Louis Vuitton Kupa elődöntőiben Következő

Brit és olasz győzelmek a Louis Vuitton Kupa elődöntőiben