Siófok  25.5  •  4.3 kn       

Keszthely  22.9  •  2 kn       

Balatonfüred  25.2  •  0.9 kn       

Balatonboglár  25.5  •  3.3 kn       

Orfű  24  •  3 kn       

Velencei-tó  27.1  •  5.4 kn       

Tiszafüred  23.1  •  6.6 kn       

Mályi-tó  23.3  •  4.3 kn       

2024. július 16., kedd

Nemzetközi 49erFX edzőtábor a Spartacusban

Nemzetközi 49erFX edzőtábor a Spartacusban

Meglehetősen szokatlan, hogy egy utánpótlás korból éppen kinőtt szkiffes páros elhatározza, hogy kilenc napos nemzetközi edzőtábort szervez, és zökkenőmentesen meg is valósítja azt.

Meglehetősen szokatlan, hogy egy utánpótlás korból éppen kinőtt szkiffes páros elhatározza, hogy kilenc napos nemzetközi edzőtábort szervez, és zökkenőmentesen meg is valósítja azt. Pedig ez történik ezekben a napokban, július 12-ig, a balatonföldvári Spartacusban. Tóth Attila és Borda Levente (Spartacus VE) tavaly nagyon sikeres évet zárt a 29er hajóosztályban. Az Európa-bajnokságon, Stockholm mellett hatodikok lettek, a világbajnokságon, Weymouthban kilencedikek. Mindkét helyen több száz hajós volt a mezőny. Mivel a céljuk az olimpiai részvétel 49er hajóosztályban, az első lépést már tavaly megtették: átültek az olimpiai szkiff kezelhetőbb, kisebb rigges változatába, a 49erFX-be.

Azt is érezték, hogy a hajóosztályváltás nem könnyű dolog. Lehet külföldön is színvonalas ellenfelekkel, jó edzőkkel edzeni – de miért ne lehetne itthon? Így kezdődött…

Földváron fúj a délnyugati. Ez az a szél, ami talán délután a legszebb. A klubból Badacsony felé nézve ezüstösen csillog a Balaton, és mintha hajszárítóból fújnák az egyenletes szelet. A hullámokon apró szitakötők a futamozó szkiffek. Az egyik a part felé tart, éppen a Tóth-Borda páros az.

„Elszállt a focksottunk, kiálltunk. Ez már a mai harmadik futam, a többiek is mindjárt jönnek ki” – mondja Borda Levente. Gyors szerelés, aztán leülünk az almafröccsök mellé. Igazából az érdekel, honnan jött a földvári nemzetközi edzőtábor ötlete.

„A spanyol edzővel, Elias Aretz-cel Mallorcán találkoztunk, segített nekünk hajót bérelni. Ahogy megismert minket, felvetette, hogy szívesen edzene minket. Ebből egy egy hetes edzőtábor lett, aminek meg is lett a hatása. Elias a világbajnoki negyedik helyezett La Armada spanyol SSL Gold Cup csapat tagja volt, korábban kormányosként 420-asban világbajnoki ezüstérmet nyert, és jelenleg a ranglista második spanyol 49er legénysége. Olimpiára tehát nem megy, a kormányosa éppen az ifjúsági Amerika kupán versenyez, így éppen ráért. A jó edző mellé jó edzőpartnert is szerettünk volna magunknak, sikerült meggyőznünk jó barátainkat, az ír Ben O'shaughnessy – Ethan Spain tavalyi Európa-bajnok párost, akik ugyanúgy, mint mi, éppen FX-re majd 49er-re váltanak, hogy jöjjenek Magyarországra.

Segítettünk nekik hajót bérelni. Itthon pedig még három, hasonló utat járó párost szerveztünk be, ők Fekete Hanna és Korbuly Sarolta (VGYE-BYC), Maros Gergely és Egervári Marcell (SVE), Kovalik-Deák Bercel és Schneider Brúnó (SVE). Öt hajó optimális a vízen, így is két csoportra bontva gyakorolunk, vannak akiknek több gyakorlata van már ebben a hajóosztályban, és vannak akik csak nemrég ültek át" – mondja Tóth Attila.

Hogyan sikerült megteremteni az edzőtábor anyagi feltételeit?

"Először is hatalmas köszönet a 9er osztályszövetségnek, kifizették a költségek felét. A maradék edzői díjat, egyéb apróbb-nagyobb költségeket pedig a résztvevők összedobják. Mivel a Spari busz éppen versenyen van, kaptunk buszt a Szövetségtől, hogy a külföldieket a repülőtérről elhozhassuk. Az itthoni szervezésnek óriási előnye, hogy ugyanazt a színvonalat meg tudjuk valósítani kevesebb pénzből, hiszen a járulékos kiadások – például az ellátás, a szállás – jóval olcsóbbak, mint külföldön. A széllel pedig eddig nagy szerencsénk volt, szombaton például az erős, a tó hossztengelyében fújó délnyugatiban, nagy hullámok mellett hihetetlen jót edzettünk, az írek alig akartak bejönni a vízről délután" – meséli Borda Levente.

És hogyan zajlik az edzés, mik a súlypontok?

"A legelején mindenki elmondta, miben szeretne fejlődni. Hamar kiderültek a két csoport közti különbségek: mi, az írek és Kovalik Berciék most az első napokban főleg a rajtokat, a rajt előtti manővereket, a dupla fordulókat gyakoroltuk, a többiek a hajóvezetést, hajókezelést, a fordulóikat tökéletesítették. Elias nagyon segítőkész, megoszt minden infót, tapasztalatot, rengeteget tud a szkiffezésről. Nagyon jól építi fel az edzéseket, a két csoport némi időeltolással megy vízre, így mindenkivel tud külön foglalkozni. Maximum 3-4 órát vagyunk vízen egy nap, de ez nagyon sűrű és koncentrált edzésmunka. Van persze kondiedzés és elméleti együttlét is, ott például a vízen készült videókat elemezzük ki. Az nagyon jó, hogy nem hajt túl minket, van idő pihenni is, ha egy kilenc napos edzőtábor elején kifáradnánk, nem tudnánk fejlődni. A mi célunk – és az ír fiúké is – hogy minél hamarabb átüljünk az olimpiai szkiffbe, most ezt mi idén októberre tervezzük, már készül az új hajónk" – teszi hozzá Tóth Attila.

Az edző: Elias Aretz ESP

Időközben kijött a vízről "Éliás", ahogy a srácok hívják a spanyol edzőt. Sportos, barnára sült, csupa mosoly fiatalember. Saját klubja a Real Club Náutico de Palma, Mallorca szigetén. Kérdés nélkül a Sparit kezdi dicsérni: a családias, vendégszerető hangulatot, és főképp azt, hogy itt minden a versenysportról, az utánpótlás nevelésről szól. Optimistesektől a hollandisokig, sztárosokig mindenki szerelt és vízre ment éppen ezen a hétvégén. És hogy mi az edzőtábor fő célja? A 49erFX segítségével felkészülni az olimpiai 49er osztályra. Az FX, a kisebb rigg miatt, megbocsájtóbb. Elnéz olyan hibákat, amelyeket a 49er nem. Ezen kell megszerezni az általános tudást a továbblépéshez.

Kép: Szabados Zsuzsanna, Visy László Oszi

Visy László Oszi

A Cserkovszky - Zarándy páros az arany csoportban végzett a 29er Európa bajnokságon Előző

A Cserkovszky - Zarándy páros az arany csoportban végzett a 29er Európa bajnokságon

Kovács Bendegúz - Kovács Boldizsár (BYC 1912) testvérpár U15 Európabajnok Következő

Kovács Bendegúz - Kovács Boldizsár (BYC 1912) testvérpár U15 Európabajnok