Siófok  21.1  •  3.3 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.7 kn       

Orfű  20  •  3 kn       

Velencei-tó  21.9  •  4.9 kn       

Tiszafüred  22.8  •  2.5 kn       

Mályi-tó  24  •  3.2 kn       

2024. július 21., vasárnap

Török győzelem született a jubileumi Csoki Kupán

Török győzelem született a jubileumi Csoki Kupán

Hat ország 98 versenyzője szállt vízre Földvár előtt, a versenyt nemzetközi edzőtábor előzte meg.

A gyenge szélben futott Optimist versenyen a serdülő korú versenyzők domináltak, az összetett első három helyét elhozták, a legjobb magyar az ötödik helyen végzett. Hat ország 98 versenyzője szállt vízre Földvár előtt, a versenyt nemzetközi edzőtábor előzte meg. 

Idén jubilált a Spartacus VE által rendezett nemzetközi Optimist verseny: tizenötödik alkalommal futottak ki a legkisebb utánpótlás hajók a Balatonföldvár előtti vízterületre. A Csoki Kupa az egyik legszínvonalasabb közép európai Optimist regattává fejlődött az eltelt évek során, idén hat nemzet 98 versenyzője nevezett. 

Újdonság volt a korábbi évekhez képest, hogy a június 7-9 között megrendezett verseny előtt négynapos Choco Cup pre-clinicet rendezett a Spartacus a szlovén Maurizio Bencic és a kiváló hazai edző, Takácsy Lilla irányításával. Az edzés lehetőségével 21 versenyző élt: arab emirátusokbeli, szlovén, spanyol, szlovák és természetesen magyar versenyzők vettek részt a napi átlagosan négy órás vízi edzéseken és a parti elméleti előadásokon. 

A verseny elnevezése azokra az édesipari cégekre utal, amelyek kezdetektől támogatják a regattát. Ennek a kapcsolatnak köszönhető a földvári verseny egyik egyedülálló és nagyon népszerű különlegessége, a csoki hajó, amelyről a futamok között némi kalória-utánpótláshoz juthatnak a versenyzők. 

A verseny jellemzően gyenge szeles volt, nagyrészt 5-8 csomós, északkeleti szél fújt. 

Szombaton szép napos idő várta a versenyzőket, a második napon a sokszor változó szélirány komoly kihívásokkal tűzdelte meg a rendezők feladatait, de sikerült végül a három nap alatt összesen 6 korrekt futamot rendezni. Az első nap végén Vágó Mátyás vezette a tabellát, aki aztán az összetett hatodik helyén zárt. 

Az összetett verseny első három helyén külföldi versenyzők végeztek, sorrendben a török Emir Tombuloglu, az ukrán Ahnieshka Madonich és a spanyol színekben versenyző Alexandra Youji WangLiu. Mindhárman serdülő korúak, így a fiatalabbak versenyében ugyanez a végeredmény alakult ki. Az összetettben a legjobb magyar versenyző Verebély Nadin Zsófia lett, aki az ötödik pozíciót szerezte meg, és a lányok között a harmadik helyen végzett. 

Az élmezőny: 

  1.  Emir Tombuloglu TUR (fiú, serdülő) 
  2.  Ahnieshka Madonich UKR (lány, serdülő) 
  3.  Alexandra Youji WangLiu ESP (lány, serdülő)
  4.  Can Erden TUR (fiú, ifjúsági)
  5.  Verebély Nadin Zsófia HUN SVE (lány, ifjúsági)
  6.  Vágó Mátyás HUN SVE (fiú, ifjúsági)
  7. Téglás Donát HUN AVKE (fiú, ifjúsági) 

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

csl

A Tóth - Borda páros 49erFX Junior EB ezüstérmes! Előző

A Tóth - Borda páros 49erFX Junior EB ezüstérmes!

Weöres Szabolcs a Vendée Globe indulói között!!! Következő

Weöres Szabolcs a Vendée Globe indulói között!!!