Siófok  6.1  •  6.6 kn       

Keszthely  4.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.8  •  6.1 kn       

Balatonboglár  6.1  •  6.4 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  5.5  •  5.6 kn       

Tiszafüred  6.1  •  8.5 kn       

Mályi-tó  6.4  •  4.3 kn       

2024. április 25., csütörtök

ILCA EB: Érdi Mári Európa bajnok, Vadnai Jonatán ezüstérmes!

ILCA EB: Érdi Mári Európa bajnok, Vadnai Jonatán ezüstérmes!

A teljes magyar csapat fantasztikus, történelmi sikerrel zárta az athéni hetet: ebben a hajóosztályban először született Eb arany és ezüstérem.

Vadnai Benjamin (BYC) 5. lett.

A teljes magyar csapat fantasztikus, történelmi sikerrel zárta az athéni hetet: ebben a hajóosztályban először született Eb arany és ezüstérem.

Ezzel a versennyel – és ezzel az eredménnyel – lezárult Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán „testvérharca”: eldőlt, Vadnai Jonatán képviseli a magyar színeket a párizsi olimpián, bátyja, a kétszeres olimpikon Benjamin edzőként segíti a helyszínen a szereplését.

A több szél nélküli nappal tarkított héten túlnyomórészt gyenge szelekben vitorláztak a versenyzők. A női ILCA 6 osztálynak már az utolsó előtti napon megvolt a fennmaradó olimpiai kvóták kiosztásához elegendő hat futama, így számukra a február 23-i, pénteki zárónapon már csak az éremfutamot, és a "tízen kívülieknek" a zárófutamot tartották meg. Az első tíz helyen álló versenyző között Érdi Mári végig dominált, minden bóját elsőként vett, és az éremfutamot megnyerve megőrizte az utolsó előtti nap már beállított Európa-bajnoki pozícióját. Fantasztikusan egyenletesen vitorlázott egész héten: nem maradt benn hatodiknál rosszabb helye és kétszer második, kétszer harmadik lett. Versenyzése a tavalyi világbajnoki győzelem legszebb pillanataira emlékeztetett. Az ILCA 6 mezőnyben 107 versenyző indult.

Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany, és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében. Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani”- értékelt Eb-győzelme után Érdi Mária csapata tájékoztatása szerint. Márinak tehát - tavalyi világbajnoki címe után - ez az első Európa-bajnoki aranyérme, egy Eb bronzérmet már nyert 2023-ban, Andorában.

A 136 hajóból álló férfi ILCA 7 mezőny számára három futamot terveztek a pénteki zárónapra, az éremfutamot és a zárófutamot törölték a programból, mivel a férfiaknak az utolsó előtti napon még csak öt érvényes futama volt. 8-10 csomós, viszonylag egyenletes szélben zajlottak a versenyek, Vadnai Jonatán a nap első – sorrendben hatodik – futamát és a legutolsó, nyolcadik versenyt is megnyerte, ezzel a csodás hajrával szerezte meg az Európa-bajnoki ezüstöt. Ez az ő második felnőtt Európa-bajnokságon megszerzett érme: 2021-ben bronzérmes volt. Bátyja, Benjamin különösen a sorozat első futamaiban szerepelt nagyon jól, a végelszámolásban ötödik lett, ami gyönyörű teljesítmény. Sokáig kétséges volt, lesz-e a férfiaknak ma harmadik futam, a rendezőség kezdett kicsúszni az időből, végül egy gyors ráindítással megoldották a feladatot – de ami számunkra nagyon pozitív volt, az a házigazda görögöknek rosszul sült el, az utolsó futamban rosszul szereplő versenyzőjük így elvesztette a biztosnak hitt olimpiai kvótát Görögország számára. 

Érdi Mári és Vadnai Jonatán számára a két tavaszi Világkupa verseny után már a párizsi olimpia vitorlás helyszínén, Marseille-be folytatódik a felkészülés – ez az Európa-bajnokság is bizonyítja, hogy a legszebb reményekkel és jogos önbizalommal.

Eredmények: https://2024-senior.eurilca-europeans.org/results/

A verseny honlapja: https://2024-senior.eurilca-europeans.org/

Kép: Matias Capizzano

Visy László Oszi

Érdi Mária Európa-bajnok Előző

Érdi Mária Európa-bajnok

Budapest Boat Show 2024 Következő

Budapest Boat Show 2024