Siófok  22.7  •  11.6 kn       

Keszthely  20.9  •  10 kn       

Balatonfüred  22.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  22.4  •  11.7 kn       

Orfű  22  •  4 kn       

Velencei-tó  22.5  •  10.3 kn       

Tiszafüred  21.1  •  8.1 kn       

Mályi-tó  23.3  •  6 kn       

2024. július 23., kedd

Ilyen még nem volt! Egyedülálló hajós verseny a Balatonon!

Ilyen még nem volt! Egyedülálló hajós verseny a Balatonon!

A Pannon Egyetem mérnökhallgatói évek óta számos versenyen sikeresen képviselik az egyetemet.

A nemzetközi vizeken már jól ismert hajós versenysorozatot hazánkban először Balatonalmádiban rendezik meg  2023. augusztus 22. és 27. között, melyen nemcsak a hajózás szerelmesei, hanem a régió és a fenntarthatóság iránt érdeklődök is izgalmas programok közül válogathatnak. Az egyedülálló verseny hátteréről és a programokról Kristóf Orsolya, a Pannon Egyetem PR- és marketing referense szolgált információkkal.

Pannon Egyetem mérnökhallgatói évek óta számos versenyen sikeresen képviselik az egyetemet. A csapat a megmérettetéseken eddig a szárazföldi kihívásokra koncentrált, de már 2015-ben felmerült az az ötlet, hogy napelemes hajót építsenek. Az egyetem vezetői vitték tovább az ötletet, és nem álltak meg a hajóépítés megvalósításának támogatásánál, hanem nemzetközi vizeken is tájékozódtak és a napelemes hajóversenyeken való részvételt, sőt szervezést tűzték ki célul. Így született meg az az elhatározás, hogy a Pannon Egyetem mérnökhallgatói megépítik azt a napelemes hajót, a SuntaMaria-t, amely indulni fog a nemzetközi versenyeken. Idén Magyarországon először kerül megrendezésre a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge napelemes hajóverseny, amit a Balaton közelsége és a versenyszellem inspirált, és amely Balatonalmádi Önkormányzata, a VEB2023 EKF program és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával jön létre.

A fenntarthatóság a Pannon Egyetem egyik legfontosabb zászlóshajója, mely kiválóan illeszkedik a VEB 2023 EKF hívószavai közé. Az együttműködés fontos célja a fenntarthatóságra való nevelés, a felelős környezettudatos szemléletmód, és az azonnali cselekvés megvalósításának bemutatása a jövő nemzedéknek, továbbá azt is szeretnénk bebizonyítani, hogy a különböző tudományterületek összefogásával sokkal nagyobb hatásfokú sikerek érhetőek el minden területen. A fő cél az, hogy a régió felelős intézményeinek összefogásával egy innovatív és a fenntarthatóság jegyében lezajló nemzetközi Solar Boat futamot szervezzenek meg közösen, elsőként hazánkban, a Balatonon, amely a régiót kiemelt helyre emeli nemzetközi színtéren is, és innovatív vonzerejét meghatározza a következő generációk részére.

A Pannon Egyetem egyik kollégiuma, a Nereus Hotel Balatonalmádiban található, így természetes volt, hogy Balatonalmádi Önkormányzatához fordulnak a megrendezés ötletével. Az országban a Pannon Egyetem van a legközelebb a Balatonhoz, így a régió egyetemeként nem volt kérdéses a helyszínválasztás. Balatonalmádi Város Önkormányzata a Szent Erzsébet Ligetben, a parti sétányon ad helyet a szárazföldi kísérőrendezvények számára, ahol számos programot kínálnak a szakmai résztvevők (napelem gyártás, fenntarthatóság, hajózás), a családok és nyaralók, valamint a nemzetközi egyetemista csapatok számára is. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge nemzetközi napelemes hajóverseny teljesen ingyenesen látogatható.

Számos kísérőprogram várja a rendezvényre kilátogatókat, hiszen a nyaralókat az Unilever sátrának óriás társasjátéka csábítja majd, ahol isteni jégkrémeket is kóstolhat az egész család. A Hybridcycle szervezésében fenntartható programsorozat várja az érdeklődőket, készíthetnek partidekort újrahasznosított gumimatracokból, vagy akár kerámiafestésen is részt vehetnek. Kint lesz a Kupakabana kishajó, ezért mindenkit arra bíztatnak, hogy annyi kupakot hozzon magával, amennyit csak bír! A Pannon Egyetem ismeretterjesztő kalandtúrával szórakoztatja a fenntarthatóság iránt érdeklődő vendégeket, illetve elhozza a kutatásaiban használt víztisztító berendezését, ezáltal számos érdekességet interaktív módon élhetnek át a résztvevők. A legfiatalabbakat Kahoot játék várja. A tavasszal sikeresen lebonyolított ovis és általános iskolás rajzversenyből szemet gyönyörködtető installációval készülnek az egyetemi sátorban. A VEB2023 EKF program pedig a Kékszalag és HelloVEB kiállítással települ ki, illetve a Balaton-felvidék gasztronómiai felhozatalának portékáit kínálja, Chill sátrában pedig a VEB2023 merch termékekkel és kvízzel várja a nyár utolsó napjaiban még a Balaton partjánál töltekező vendégeit.

A VERSENY TÖRTÉNETE

A legrangosabb európai verseny Monacóban található, majd ezt a helyszínt követik a hollandiai versenyek, illetve a németországi és a portugáliai szervezés. A magyar verseny struktúrája és menetrendje nagyrészt megegyezik a többi külföldi versenyével, és valószínűleg itt is számíthatnak meglepetésszámra. Alapvetően négy versenyszám létezik:

  • hatótávverseny (ahol 3 óra alatt kell a leghosszabb távot megtenni),
  • szlalomverseny,
  • gyorsasági futam
  • és championship race.

Az utóbbi egy egyenes kiesős, látványos, kombinált pályaverseny. A versenyre bármely országból jelentkezhettek a versenyzők, legtöbben Hollandiából, Lengyelországból és Németországból érkeznek idén, de természetesen két magyar csapat is képviseli majd hazánkat. 

https://solarboat.uni-pannon.hu/

ÍZELÍTŐ A PROGRAMOKBÓL:

Augusztus 24. 18.30

Szentgáli Banda és Kruppa-Jakab Vica népdalénekes műsora

Augusztus 25.  19.00

Curved Space koncert

Augusztus 26. 18.00

 Díjátadó, eredményhirdetés

Augusztus 26. 19.30. – 21.00

Kivilágított napelemes hajók felvonulása Balatonalmádi és Balatonfüred között

Időpont: 2023. augusztus 23-27.

Helyszín: Szent Erzsébet Liget, parti sétány, Balatonalmádi móló

42 egység, 8 nemzet, 210 versenyzőjével rajtolt el a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden
 Előző

42 egység, 8 nemzet, 210 versenyzőjével rajtolt el a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden


Sallai Gáborék állnak a második helyen a J24 EB harmadik versenynapja után Következő

Sallai Gáborék állnak a második helyen a J24 EB harmadik versenynapja után