Siófok  17.2  •  16.9 kn       

Keszthely  16.9  •  11 kn       

Balatonfüred  16.9  •  12.2 kn       

Balatonboglár  17.1  •  16.8 kn       

Orfű  19  •  12 kn       

Velencei-tó  19.2  •  14.2 kn       

Tiszafüred  17.2  •  5.6 kn       

Mályi-tó  16.4  •  4.4 kn       

2024. május 28., kedd

Félidőben a 29er EB Saltsjöbaden - ben

Félidőben a 29er EB Saltsjöbaden - ben

Kilenc kvalifikációs futam után holnap már a csoportküzdelmekkel folytatódik a 29er Európa-bajnokság Stockholm mellett, a Svéd Királyi Yacht Club rendezésében.

Kilenc kvalifikációs futam után holnap már a csoportküzdelmekkel folytatódik a 29er Európa-bajnokság Stockholm mellett, a Svéd Királyi Yacht Club rendezésében. Négy magyar egység került a 44 hajós arany csoportba, a legjobbak közé. Összesen 173 páros versenyez az augusztus 19-i zárónapig.

A magyarok – ha továbbra is tart a lendület – sikerrel pályázhatnak a legeredményesebb nemzet címre, hiszen az első kilenc futam után imponáló hazai szempontból az összetett lista.

Az ötödik helyen a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András páros (Kereked) áll, ők U17 kategóriában elsők. Kilencedik a Tóth Attila – Borda Levente kettős (Spartacus), 15. Csekovszky Mór és Pais-Hank Olivér (Spartacus). Női kategóriában a svéd Fredriksson nővérek mögött második helyen áll Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked), az abszolút lista 19. helyén.

Összetettben 53. Juhász Emília és Lacza Boróka (Kereked), 113. Lange Péter és Lange Richárd (Spartacus), 147. Feith Máté és Szaplonczay Balázs (CVEK) – a kvalifikációs futamok után. Még augusztus 19-ig kilenc futam van hátra, lehet bőven javítani.

„Forgolódó és csíkos a szél, a nap végén füstöl az agyam” – vágott bele a körülmények értékelésébe Takácsy Levente, a Spartacus vezető edzője és a földvári 29er csapat mestere. „Az egész vízterület itt a szigetek között olyan mint egy tó, nincs hullám, nincs áramlás, a szél nem túl erős, de ráadásul nincs benne rendszer. Ha Weymouth, a világbajnokság a sebességről szólt, itt elsősorban okosan kell vitorlázni. És az utolsó méterekig sem szabad feladni, hiszen még a befutó előtt közvetlenül is változhat minden. Az nyer, aki felnéz és folyamatosan figyeli a tendenciákat, vagy észreveszi éppen azt, hogy nincsenek tendenciák…”

Úgy látszik a svéd rendezők tisztában voltak a változó szél sajátosságaival, mert idén először robotbójákat állítottak üzembe. Ezek fixen tartják magukat egy adott koordinátán, ha pályát kell módosítani, egyszerűen át kell programozni őket távirányítással egy másik helyre. Gyorsabb a rendezés, várakozás nélkül pöröghetnek a futamok.

Eredmények: http://filedn.com/lp10qwAOmmwFb3gmBWF0wyf/29er/Euro2023/29erEuro2023.htm

Képek: Sailing Pics

Visy László Oszi

Érdi Mári és Vadnai Jonatán is kvótát érő helyen áll a VB - n Előző

Érdi Mári és Vadnai Jonatán is kvótát érő helyen áll a VB - n

Érdi Mári negyedik napja vezete World Sailing VB - n! Következő

Érdi Mári negyedik napja vezete World Sailing VB - n!