Siófok  20  •  1.6 kn       

Keszthely  16.9  •  2 kn       

Balatonfüred  19.6  •  2 kn       

Balatonboglár  20  •  3.6 kn       

Orfű  16  •  3 kn       

Velencei-tó  19.1  •  2.4 kn       

Tiszafüred  18.9  •  1.5 kn       

Mályi-tó  20.4  •  0.4 kn       

2024. július 27., szombat

Érdi Mári és Vadnai Jonatán is kvótát érő helyen áll a VB - n

Érdi Mári és Vadnai Jonatán is kvótát érő helyen áll a VB - n

Mindhárom laseresünk az arany csoportban! Az ILCA 6 osztálynak ma nem rendeztek futamot, Érdi Mári továbbra is vezet az összetettben!

Vadnai Jonatán (BYC) megnyerte a mai első, sorrendben harmadik futamot. Mindhárom laseresünk az arany csoportban! Az ILCA 6 osztálynak ma nem rendeztek futamot, Érdi Mári továbbra is vezet az összetettben!

Az ILCA vitorlázók harmadik versenynapján, kedden a férfi ILCA 7 mezőnynek három, a női ILCA 6 vitorlázóknak két futamot terveztek. Az időjárás keresztülhúzta az előzetes elképzeléseket. A nyugatias szél, ahogy a meteorológusok ígérték, legyengült és bizonytalanná vált, így a férfiaknak csak két futamot sikerült megrendezni, azt is a programhoz képest nagy késéssel, 10 óra helyett csak 12 után kerülhetett sor az első rajtra.

A harmadik futamban Vadnai Jonatán (BYC) megvillantotta klasszisát, gyakorlatilag leiskolázta a mezőnyt, egy jó lúvrajt után minden bóját elsőként került. A nyomkövetésen az látszott, hogy a rajt után jobbra indított, majd egy hosszú jobbcsapásos takkal haladt a mezőnnyel, és a 10-12 csomós szélben nagyon jó sebességgel gyalogolta le az ellenfeleket. A bójakerülés után a bőszél hagyományosan az ő terepe, remekül tartotta a helyét. A francia Bernaz volt a legnagyobb ellenfele, még a befutó előtti bójavételnél is testközelben voltak. Jonatán bójakerülése sikerült jobban, a rövid félszeles befutószakaszon már nem lehetett elvenni tőle a győzelmet, sőt növelte is az előnyét. A körülbelül 7 csomós szélben ugyanannyi volt a hajója sebessége is. A negyedik futamban Joni – nyolc másik „sorstársával” egyetemben - összeszedett egy fekete zászlós kizárást, azaz a szigorított rajtnál korán indított. Ezt a pontszámot – mint eddigi legrosszabbját – már kiejthette, az azonban nem öröm, hogy a későbbiekben már nem hibázhat. A négy eddig megrendezett futam alapján Vadnai Jonatán az összetett 16. helyén áll, a nemzetek sorrendjében 11. Mivel az első tizenhat nemzet szerez indulási jogot a 2024-es párizsi olimpiára, ez a hely most kvótát ér. Bátyja, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjamin mai 17. és 23. helyével pillanatnyilag 54.

A délutánra teljesen bizonytalanná váló szélben a női ILCA 6 mezőnynek ma nem sikerült a tervezett két futamot megtartani, Érdi Mári tehát továbbra is a mezőny élén várja a folytatást – amely már a csoportokban zajlik holnaptól. Mindhárom laseresünk, Érdi Mári, Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin is arany csoportos.

A férfi szörfösök között, nyolc futam után, Sánta Bence 57., Bors Máté 62. a 93 fős mezőnyben. A női szörfösök mezőnyében, öt futam után, Szentiványi Sára 85. a 88 induló közül.

A világbajnokság honlapja: https://thehague2023.sailing.org/

Youtube videó tudósítások: https://www.youtube.com/@WorldSailingTV

Nyomkövetés (olimpiai osztályok): https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715

Kép: Sailing Energy/korábbi felvétel

Visy László Oszi

Érdi Mári a második nap után is vezet a VB - n Hágában Előző

Érdi Mári a második nap után is vezet a VB - n Hágában

Félidőben a 29er EB Saltsjöbaden - ben Következő

Félidőben a 29er EB Saltsjöbaden - ben