Siófok  7.3  •  3.8 kn       

Keszthely  5.9  •  5 kn       

Balatonfüred  6.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.1  •  3.6 kn       

Orfű  •  5 kn       

Velencei-tó  6.6  •  5.9 kn       

Tiszafüred  7.1  •  11.3 kn       

Mályi-tó  •  13.7 kn       

2024. március 29., péntek

Finn EB: Németh Domonkos nyert, a magyar flotta jól szerepelt és a Fair Play is előkerült

Finn EB: Németh Domonkos nyert, a magyar flotta jól szerepelt és a Fair Play is előkerült

A francia Laurent Hay lett a második, az olasz Alessandro Marega pedig a harmadik.

Németh Domonkos nyolc futamgyőzelmével első helyen zárta a csoapki finnes Eb-t. A francia Laurent Hay lett a második, az olasz Alessandro Marega pedig a harmadik. A magyarok közül Haidekker Elemér a negyedik, a fair play díjas Pallay Tibor pedig a tizedik helyen zárt. A top 25-be 12 magyar vitorlázó került be. 

Csütörtökön két gyenge szeles futammal fejeződött be a finn dinghy hajóosztály Porcelero SE által megrendezett nyílt és junior Európa-bajnoksága, amelyhez a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sport Ügynökség Zrt. is támogatást nyújtott. A csak közepesen titkolt várakozásoknak megfelelően a kétszeres junior világbajnok, felnőtt világbajnoki ezüstérmes Németh Domonkos győzelmével zárult a kontinensbajnokság. A sportoló a felnőtt bajnoki cím mellé természetesen a junior bajnoki címet is megnyerte.

Tíz futam változó körülmények között

Az Európa-bajnokságon mind a tíz tervezett futamot sikerült megrendezni, a Balaton változatos képét mutatta a 70 fős mezőnynek. Szinte minden napon más szélben versenyeztek a finnesek, volt keleti, északkeleti, délnyugati szél is. Emellett viharos, erős és gyenge szélre szintén volt példa, ahogy esős és napsütéses időre is. .

A verseny annak ellenére végig, az utolsó futamig nyitott volt, hogy Németh Domonkos a tíz futam közül nyolcat megnyert, ám francia ellenfele mindvégig tartotta vele a lépést és a magyar vitorlázó nem tudott olyan előnyre szert tenni, hogy az utolsó menet ne legyen izgalmas. A csütörtöki zárónapon a gyenge – 6-8,2 csomós - északnyugati (320-325 fok) szélben Németh megnyerte a kilencedik futamot, ám Laurent Haÿ a harmadik helyen futott be, életben tartva esélyeit a végső győzelemre. Az utolsó  menetben - az Eb tizedik futamában - kissé erősödő, enyhén északiasodó, 330-345 fokról érkező szélben az első cirkálószakasz végén Németh bár nem vezetett, de az ötödik helyen fordult, míg a francia a harmadikon, így biztosnak tűnt a magyar győzelem. Egy körrel később azonban Haÿ stabil előnnyel vezetve érkezett a szél felőli pályajelhez, a Németh Domonkos viszont a nyolcadik helyen került. A befutóban a francia megtartotta vezető helyét és nyert, Németh pedig még két helyet veszített, de a tizedik helyezése is elég volt ahhoz, hogy megnyerje az osztály Európa-bajnokságát.

A dobogóra Németh Domonkos és az ezüstérmes francia Hay mögött a bronzérmes olasz Alessandro Marega állhatott fel, az egész verseny során a második és harmadik pozíció között liftező portugál Felipe Silva végül nem fejezte be az utolsó futamot, így az ötödik helyen zárt összetettben. Az első tízben három magyar vitorlázó végzett, Németh elsősége mellett Haidekker Elemér a negyedik,  Pallay Tibor pedig a tizedik helyen fejezte be a bajnokságot, Uóbbi versenyző fair play díjban részesült, mert az egyik versenyzőtársának segítséget nyújtott a szerdan versenynapon. A dél-afrikai színekben induló, de évtizedek óta Magyarországon élő és versenyző Ian Ainslie a hatodik pozícióban fejezte be a csopaki Eb-t. Az első tíz és húsz között öt további magyar vitorlázó ért be: a korábbi masters Európa-bajnok Lukáts Ákos (12.), a szöuli (1988) olimpikon Székely Antal (13.), Kántor Zsigmond (17.), Németh Örs (18.) és Zimmermann Botond (20.). 

A juniorok dobogóján csak magyar versenyzők álltak. Németh Domonkos ebben a korosztályban is nyert, a második helyen az érettségiző keszthelyi Svastits Attila (az összetett lista 22. helyezettje) és Szűcs Ábel (23.) előtt.

A teljes eredménylistát itt lehet nézni.

Finn dinghy Európa-bajnokság összesített végeredménye

Fotók: Robert Deaves

Finn EB: Szélsőséges körülmények között növelte előnyét Németh Domonkos Előző

Finn EB: Szélsőséges körülmények között növelte előnyét Németh Domonkos

Vadnai Jonatán 3. lett az idei ILCA VB előversenyén Következő

Vadnai Jonatán 3. lett az idei ILCA VB előversenyén