Siófok  9.4  •  6.3 kn       

Keszthely  7.9  •  11 kn       

Balatonfüred  9.1  •  6.1 kn       

Balatonboglár  8.9  •  7.1 kn       

Orfű  •  9 kn       

Velencei-tó  10  •  4.7 kn       

Tiszafüred  10.2  •  9.9 kn       

Mályi-tó  9.5  •  8.7 kn       

2024. április 23., kedd

29er VB, El Balis: A Kis-Szölgyémi, Juhász páros korosztályos Világbajnok!

29er VB, El Balis: A Kis-Szölgyémi, Juhász páros korosztályos Világbajnok!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A másik aranycsoportos egységünk, a Tóth Attila - Borda Levente páros (Spartacus) abszolútban 26. lett

Fehér Boróka és Fehér Szonja U17 lány világbajnoki bronzérmes. A Kereked VK párosainak történelmi sikere.

Nehéz volt a döntés, mi kerüljön a főcímbe: Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel abszolút világbajnoki 10. helye ugyancsak páratlan eredmény a 26 nemzet 245 hajóját számláló mezőnyben. A másik aranycsoportos egységünk, a Tóth Attila - Borda Levente páros (Spartacus) abszolútban 26. lett. Nyolc selejtező és nyolc döntő futam alapján hirdettek végeredményt. Maradt izgalom az augusztus hatodikai, szombati zárónapra is, a világbajnoki helyezések sorsa gyakorlatilag az utolsó futamban dőlt el, az aranyérmes argentin Videla - Funes de Rioja kettős végül csak egyetlen ponttal előzte meg az ezüstérmes olasz Demurtas-Santi párost, a bronzérem a francia Revil - Devaux párosnak jutott. A katalóniai El Balis partjainál minden nap menetrendszerűen megjött a 215 fokról fújó termikus szél, az összes kiírt futamot sikerült megrendezni.

A Fehér Boróka és Fehér Szonja korosztályos lány világbajnoki bronzérme is jól jelzi azt a több éves, szisztematikus munkát, ami Csopakon folyik, egészen az optimistes évektől épül fel a rendszer. A két világbajnoki helyezett csapat edzőjét, Dénes "Déni" Gábort El Balisban hívtam fel telefonon:

"Februárban már jártunk itt, Európa-kupa fordulón, kiismertük a széljárást. A döntő futamok alatt ez a jellegzetes szél átlagosan csak 8 csomóval fújt, ez számunkra nagyon előnyös volt, Somáék 15 évesek, egy éve vitorláznak szkiffben, és a testsúlyuk még elmarad az ebben a hajóosztályban optimális erős szeles súlytól. Ebben a szélben nagyon jó volt a sebességük, szépen, okosan vitorláztak. Hét éve vagyok mindkét fiú edzője, Optimistben kezdtük a közös munkát, és azért is váltottam hajóosztályt, mert szeretném őket továbbra is segíteni. Ideálisan kiegészítik egymást a hajóban. Soma optimistesként is rengeteg versenyen járt, korához képest nagy tapasztalattal rendelkezik. Fejben nagyon erős, higgadt, és ha rosszabbul mennek a dolgok, nagyon hamar fel tud állni, ugyanolyan koncentráltan küzd tovább. Samu ugyancsak erős optimistes volt, az ő erőssége a hajóban a koordináció, a kötélmunkák, szeret bütykölni, amellett jól lát a pályán, kiváló versenyzőtárs. Jó velük együtt dolgozni, és azt is jó látni, hogy évek óta milyen jó barátok, ez is a siker egyik titka."

Népes magyar csapat, összesen tizenegy 29er szkiff vett részt a világbajnokságon, öt hajó a Spartacusból, 6 egység a Kerekedből indult. A fiatalabbak számára elsősorban a tanulás volt a cél, hiszen a nagy mezőnyben való rajtolást, az ilyen mezőnytaktikát, a tömeges bójavételeket csak ilyen kiélezett körülmények között lehet megtanulni.

Teljes eredménylista

Kép: Laura Carrau

visyla

470 Master's Cup: Itt a végeredmény! Előző

470 Master's Cup: Itt a végeredmény!

Trükkös szélben kezdődött a 420-as világbajnokság Alsóörsön – magyar meglepetéssel! Következő

Trükkös szélben kezdődött a 420-as világbajnokság Alsóörsön – magyar meglepetéssel!