Siófok  9.4  •  2.2 kn       

Keszthely  7.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  1.6 kn       

Balatonboglár  9.4  •  4.1 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  7.2  •  8.2 kn       

Tiszafüred  8.1  •  19.7 kn       

Mályi-tó  7.8  •  19.7 kn       

2024. március 29., péntek

Augusztus 1 - től Optimist EB, 29er VB: Hajrá Magyarok!

Augusztus 1 - től Optimist EB, 29er VB: Hajrá Magyarok!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A dániai Sonderborg vizein hét optimistesünk, míg a spanyolországi El Balis előtt tizenegy 29er párosunk küzd a minél jobb helyezésekért.

A dániai Sonderborg vizein hét optimistesünk, míg a spanyolországi El Balis előtt tizenegy 29er párosunk küzd a minél jobb helyezésekért.

Optimist Európa-bajnokság

Egy öbölben tűzik ki hétfőtől az optimistesek pályáját, augusztus 1-5 között rendezik a futamokat, a tervek szerint öt selejtezőt és öt döntőt, összesen tízet. Nagy mezőny: 43 nemzet 257 ifjú vitorlázója nevezett.

"Sonderborg nagyon barátságos hely, hihetetlen nagy vitorlásélettel, hangulatos, szép kikötővel. Túlnyomórészt gyenge szelekben tudtunk eddig edzeni, de a versenyre, legalábbis az első napokra, tíz-tizenöt csomós északias szelet jósolnak. Van egy kis áramlás, de nem jelentős. Erre azért felkészültünk, mert idehaza ez a jelenség gyakorlatilag ismeretlen."- mondta Szalontai Bence csapatvezető edző, aki Weinber Zsófi edzővel együtt dolgozik a versenyzőkkel. Ezúttal külön rajtolnak a fiúk és a lányok, ahogy az más hajóosztályokban is szokásos, és a kontinensbajnoki címeket is külön kapják. Ezzel ellentétben az idei világbajnokságon vegyes mezőny volt, csak egy világbajnokot hirdettek, és persze volt legjobb lány díj is, de azért az mégiscsak más, mint egy női világbajnoki cím... Idehaza kemény válogatózás előzte meg a VB-EB részvételt, ez azért volt különösen érdekes, mert az Optimist osztály szabályai szerint egy versenyző egy évben csak egy világversenyen indulhat. A kialakult erősorrend első öt helyezettje vett részt június végén az idei világbajnokságon a törökországi Bodrumban, a következő hét jöhetett most ide Dániába.

Az indulók listája: Pécsi Koppány (Soproni Építők), Gulyás Bálint (Balatoni YC), Petheő Panni (BYC), Pőcze Annamária (BS Fűzfő VK), Török Csanád (BYC),Bartos Betti (BYC) és Pintér Kristóf (BYC). Minden hajót nyomkövetővel szerelnek fel, a futamok élőben követhetők a verseny weboldalán.

A verseny honlapja:https://2022europeans.optiworld.org/en/default/races/race

Élő nyomkövetés: https://2022europeans.optiworld.org/en/default/races/race-tracking

Aktuális eredménylista: később

29er világbajnokság

A spanyolországi, katalóniai El Balis Barcelonától körülbelül 40 kilométerre helyezkedik el északra, teljesen egyenes a partvonal, gyakorlatilag egy hosszú strand előtt rendezik meg majd a 29er világbajnokság futamait. 26 nemzet 245 szkiffje nevezett, köztük 11 magyar páros. Két balatoni egyesület versenyzői utaztak Katalóniába: a földvári Spartacusból Lange Richárd és Maros Gergely, Tóth Attila és Borda Levente, Komáromy Benedek és Schneider Brúnó, Jandl Rómeó és Kis-Kapin Károly, Kovács Herbert és Lange Péter; a csopaki Kereked Vitorlásklubból pedig Csekovszky Mór és Pais-Hank Olivér, Kovalik-Deák Bercel és Lacza Zaránd, Juhász Mili és Lacza Boró, Fehér Boró és Fehér Szonja, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga, Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel.

A Spartacus edzője, Szigeti Maxim adott rövid verseny előtti helyzetjelentést telefonon: "Ismerjük a helyet, többször voltunk már itt Európa-kupa versenyen. A szél szinte mindennap nagyon hasonló mintát mutat, reggel gyakorlatilag nulla, aztán fokozatosan épül föl a seabreeze, ami a felhőtakaró jellegétől, a felmelegedéstől kicsit változik minden nap, de a jellemző a 8-14 csomós szélerő. A verseny augusztus elsején, hétfőn kezdődik, innentől minden nap 3-3 futamot terveznek, a hatodik nap végére így akár 18 futam is összejöhet. Mindenképp öt selejtező futam kell ahhoz, hogy megkezdődhessenek a csoportküzdelmek. A hajók rendben vannak, megtörténtek a felmérések, a kerekedes és sparis versenyzők is top formában, jókedvűen várják a rajtot. Előre is köszönjük a szurkolást!"

A verseny honlapjahttps://29erworlds.org/

Aktuális eredménylista: később

Kép: Szalontai Bence

Visy László Oszi

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere Előző

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere

470 Master's Cup: A Sallai - Perjés páros az élről várja a folytatást Következő

470 Master's Cup: A Sallai - Perjés páros az élről várja a folytatást