Siófok  18.4  •  2.8 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  18.7  •  3 kn       

Balatonboglár  15.1  •  2.3 kn       

Orfű  19  •  4 kn       

Velencei-tó  18.7  •  5.4 kn       

Tiszafüred  18.4  •  6.2 kn       

Mályi-tó  17.9  •  5 kn       

2023. szeptember 27., szerda

DN jégvitorlás Világbajnokság: Hamrák Péter ezüstérmes!

DN jégvitorlás Világbajnokság: Hamrák Péter ezüstérmes!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Legutóbb igencsak látványos esése kapcsán írtunk Hamrák Péterről (Spartacus VE), most viszont a magyar jégvitorlázás eddigi legfényesebb érméről beszélgettünk vele whatsappon.

A legjobb magyar jégvitorlázó húsz éves pályafutása legjobb eredményét érte el a Svédországban kezdődött és Norvégiában befejeződött világversenyen.

Legutóbb igencsak látványos esése kapcsán írtunk Hamrák Péterről (Spartacus VE), most viszont a magyar jégvitorlázás eddigi legfényesebb érméről beszélgettünk vele whatsappon.

Február 24-én ért véget a vb, és másnap már kezdődik az Európa-bajnokság ugyanitt. Kétévente ez a szokás, amikor nem Amerikában van a világbajnokság, térben és időben összekötik a két eseményt. 104 induló volt ezúttal, sokan a COVID, vagy éppen az oltatlanságuk miatt mondták le a részvételt...”

Erősen indítottál, rögtön egy futamgyőzelemmel…

Ez életem első A csoportos futamgyőzelme volt világversenyen. A húsz éves munka, amelyben az edzéseken túl a felszerelések fejlesztése is benne van, most érett be igazán. Az első nap még a svédországi Hjaelmarenben kezdtünk. Érdekesek voltak a körülmények: a jég néhány nappal a verseny előtt picit megolvadt, majd esett rá két centi hó, és jött egy kemény fagy. Aztán még néhány centi laza friss hó ráesett az egészre. Megnéztem: a közvetlenül a jégre fagyott hó olyan durva és kemény volt, mint a smirgli. Ehhez választottam egy rövidebb és nagyobb görbületű korcsolyát. Ezzel nagyon jó sebességem volt, nem volt túl erős a szél, nem volt hátrány a rövidebb korcsolya. Aztán itt elromlottak a viszonyok, felkerekedtünk és átautóztunk 360 kilométerre, a norvégiai Storsoyenbe. Egy befagyott tó van itt, három centi hó volt a svédországinál kicsit buckásabb, egyenetlenebb jégen. Dombok vannak körbe, forgolódó, lórúgásos volt a szél, fújt néha 20 csomóval is. A világbajnokságot a lengyel Robert Graczyk nyerte, nagy harcban voltunk végig. A bronzérmes a svéd Oskar Svensson lett.”

Hány készlet korcsolyát viszel magaddal egy ilyen versenyre?

14 féle különböző formájú és élezésű korcsolyával készülök, és legalább kétféle árbóccal. Óriási szerepe van a sikerben az aktuális felszerelés kiválasztásának, a változó időjárási-, és jégviszonyoknak megfelelően kell dönteni a legjobb kombináció mellett. Túlzás nélkül: ehhez kell a húsz év tapasztalata. A 2013-as Európa-bajnoki bronzérem és sok tízen belüli világbajnoki helyezés után idén jól kijött a lépés. ”

Eredmények: https://idniyra.eu/raceresults/

Kép: Pataki Anna

Visy László Oszi

Mindkét Magyar 420 - as az arany csoportban végzett San Remo - ban Előző

Mindkét Magyar 420 - as az arany csoportban végzett San Remo - ban

Izgalmas évkezdés 49 - er FX - ben Következő

Izgalmas évkezdés 49 - er FX - ben