Siófok  19.9  •  17.7 kn       

Keszthely  20.1  •  14 kn       

Balatonfüred  19.6  •  17.6 kn       

Balatonboglár  19.9  •  17.2 kn       

Orfű  20  •  14 kn       

Velencei-tó  20.2  •  16.7 kn       

Tiszafüred  18.9  •  9.9 kn       

Mályi-tó  14.6  •  11 kn       

2024. március 29., péntek

Hat Magyar Optimistes az arany csoportban Palamósban!

Hat Magyar Optimistes az arany csoportban Palamósban!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Nehéz időjárási körülmények közt 520 optimistes küzdött szombatig öt csoportban, vasárnaptól pedig a döntő futamokra kerül sor a 32. Palamós Optimist Trophy regattán.

Héder Benedek Barna (Spartacus VE) hatodikként jutott be a legjobbak közé mai, szombati két futamgyőzelme után. Nehéz időjárási körülmények közt 520 optimistes küzdött szombatig öt csoportban, vasárnaptól pedig a döntő futamokra kerül sor a 32. Palamós Optimist Trophy regattán.

A 110 hajós arany csoportban folytatja a versenyt a még a pillanatnyilag a 45. helyen álló Lackó Sára (BYC), ő egyébként a lányok sorrendjében a 7. helyen áll, 49. Bite Pál Előd (BYC 1912), 76. Koch Péter (FVE), 85. Bartos Betti (BYC), és a 89. Zarándy Martin (SVE).

A többiek is becsülettel küzdenek a kemény körülmények között, szombaton például 11 fok, eső, és nyolc csomóstól 22 csomós sebességig fújó, a part közeli pályán nagyon forgolódó szél tette próbára a versenyzőket.

Nem volt könnyű a nagyon változatos szélviszonyok közepette öt selejtezőcsoportban úgy rendezni a futamokat, hogy a végére mindenkinek egyforma futamszáma legyen. Az első nap, csütörtökön mindössze egy csoportnak sikerült versenyt rendezni a leálló szélben. Pénteken 25-30 csomós viharos délnyugatiban indult a nap, kis halasztás után sikerült bepótolni a tegnap elmaradt futamokat, majd a szél teljesen átfordult északira, és a leálló szélben, késő délután ismét sikerült egy csoport kivételével mindenkinek újabb versenyt tartani. A szombati nap a már emlegetett kemény körülmények között különösen a fehér csoportba tartozóknak volt nehéz, nekik négy futamot kellett teljesíteni, a többieknek „csak” hármat.

Jól teljesít a rendezőség, a meglehetősen zűrzavaros időjárási helyzetből kihozták a maximumot, ami az 520 fős mezőnyben nem kis teljesítmény. Héder Bendzsi minden dicséretet megérdemel, mai két futamgyőzelmével és egy negyedik helyével ott van a legjobbak között. Nagyon jól érezte ezt a balatoni északi-partihoz hasonló ide-oda forgó szelet. A sebessége nagyon jó az élmezőnyhöz képest is, most fizet igazán a sok téli edzés” – értékelt a Spartacus Optimist csapatának vezető edzője, Gyapjas Zsombor. „Holnap, a vasárnapi zárónapon három döntő futamot terveznek, én az időjárás előrejelzést elnézve kicsit pesszimistább vagyok, éppen a délelőtt közepére várnak egy nagy szélfordulót, ami mindig bizonytalansággal, szél leállással jár – meglátjuk. Jó jel, hogy a legjobb magyarok belelendültek a versenyzésbe, kiismerték a körülményeket, ha lesz futam, lesz alkalom a javításra is.”

Eredmények:https://www.palamosoptimisttrophy.org/en/default/races/race-resultsall

Képek: Afred Farre

visyla

Palamósra figyel az Optimistes világ Előző

Palamósra figyel az Optimistes világ

Véget ért a 32. Palamós Optimist Trophy Következő

Véget ért a 32. Palamós Optimist Trophy