Siófok  -1.8  •  6.1 kn       

Keszthely  0.9  •  0 kn       

Balatonfüred  -2.1  •  6.9 kn       

Balatonboglár  1.1  •  6.7 kn       

Orfű   •  5 kn       

Velencei-tó  2.2  •  8.5 kn       

Tiszafüred  7.1  •  12.1 kn       

Mályi-tó   •  6.8 kn       

2021. november 27., szombat

Lanzarote Winter Series: erős széllel búcsúzott a verseny

Lanzarote Winter Series: erős széllel búcsúzott a verseny

Már napok óta tudtuk, de most vált hivatalossá: nem szerzett olimpiai kvótát Nacra 17 katamarán osztályban a Virág Flóra- Molnár Dávid páros.

A búcsú mégsem lett túlzottan szomorú: ma az utolsó, tizenhatodik futamban, kifejezetten nehéz körülmények között hatodikok lettek. „A mai futam leginkább a túlélésről szólt. 16-20 csomós szélben, másfél méteres hullámok között a cirkálószakaszokban minél nagyobb sebességgel kell rohanni, a hátszelekben pedig nem szabad felborulni. Szeretjük az erős szelet, nagyon jól ment a hajó” – telefonálta Virág Flóra. A magyar páros az összetettben végül a 18. helyet szerezte meg, ami az olimpiai álom végét is jelenti. Kézenfekvő a kérdés: hogyan tovább? „Pakolunk, szombaton este egy komppal elindulunk a Kanári szigetekről hazafelé. Négy napig tart majd az út, remélem szerencsésen alakul minden. De tudom, a kérdés nem igazán a holnapi terveinkre vonatkozott. Nem tudom, hogyan alakul a további pályafutásunk. A mostani európai kvótaosztó verseny előtt két és fél hónapot edzéssel töltöttünk, jó edzőpartnerekkel, színvonalas helyszíneken. Az anyagi tartalékaink kimerültek. Ezúton is szeretnénk megköszönni elsősorban a családjainknak és klubunknak, a Balatoni Yacht Club 1912-nek a támogatást. Most úgy érzem, egy nagy pihenőre van szükségünk. Aztán újra leülünk majd összerakni a következő időszak pénzügyi tervét, sajnos, ami legjobban hiányzik, az egy jó edző, és az edzők napidíjai nagyon magasak. A mostani versenyen rengeteget tanultunk, ha innen nézem a történetet, megérte itt lenni. Az viszont kiderült, bár nagyon sokat dolgoztunk, ez ebben az olimpiai mezőnyben kevés. A sikeres csapatok mögött álló anyagi erő, edzői, pszichológusi, technikai háttér jóval magasabb színvonalú a miénknél.”

A katamaránosok mai éremfutama a szél leállása miatt elmaradt, így 16 futam alapján hirdettek végeredményt. A spanyol-katalán Pacheco-Trittel páros nyert, az itt megszerezhető egyetlen európai olimpiai kvóta pedig az abszolút 5. helyen végzett finn Kurtbay-Jarvinen kettősé lett.  

Eredmények

Szöveg: Visy László Oszi
Fotók: Sailing Energy/Lanzarote International Regata

Lanzarote Winter Series: a finnek lassan készülhetnek Tokióra Előző

Lanzarote Winter Series: a finnek lassan készülhetnek Tokióra

Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba Következő

Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba