Siófok  -0.8  •  6.9 kn       

Keszthely  1.9  •  0 kn       

Balatonfüred  -1.1  •  8.3 kn       

Balatonboglár  2.1  •  7.6 kn       

Orfű   •  6 kn       

Velencei-tó  2.2  •  10.2 kn       

Tiszafüred  7.1  •  12.8 kn       

Mályi-tó  4.9  •  5.9 kn       

2021. november 27., szombat

A Gyapjas testvérek jó napja

A Gyapjas testvérek jó napja

Két újabb futamot sikerült ma megrendezni a portugáliai világbajnokságon délnyugatias, meglehetősen gyenge, hat csomó körüli, néha el-elforduló szélben. Gyapjas Balázs és Zsombor sebessége – ahogy vártuk is – meggyőző volt ezek között a körülmények között.

Két újabb futamot sikerült ma megrendezni a portugáliai világbajnokságon délnyugatias, meglehetősen gyenge, hat csomó körüli, néha el-elforduló szélben. Gyapjas Balázs és Zsombor sebessége – ahogy vártuk is – meggyőző volt ezek között a körülmények között.

A délelőtti, sorrendben a hatodik futamban jó rajt után sajnos a rossz oldalon mentek fel, a 12. hely környékén értek a bójához, ezután végig a tizedik hely környékén vitorláztak, majd a befutó előtti hátszélben nekik fordult a szél, feljöttek a közvetlen élmezőnybe, végül negyedikként futottak be. Az élő közvetítésben látszott, hogy a hetedik futam rajtját is jól csípték el, a rendezőségi hajónál, ám nem sokkal ezután a versenyt lelőtték, szélforduló miatt. „ Ezt a rajtot nem sajnálom” – mondta Gyapjasék edzője, Majthényi Szabolcs – „a szél balra fordult, úgyhogy megint a pálya előnytelenebb jobboldalára szorultak volna. Sokkal inkább bosszantott, hogy az új, végül fekete zászlós rajtnál nem tudtak jól indítani, az amerikai egység lerohanta őket. Ebben az újraindított hetedik futamban a tizenkettedik hely környékén értek fel az első bójához, innentől már nem hibáztak, végül hetedikek lettek.” A két jó helyezéssel pedig feljöttek az összetett 10. helyére, ami egy ilyen világbajnoki mezőnyben, ahol az első tizenöt-húsz hajó közül bárki nyerhet, örvendetes. Csakhogy… az egyetlen olimpiai kvótáért folyó csatában megelőzi őket a portugál és a svájci páros.

A kvóta megszerzése pillanatnyilag az összetett harmadik helyén álló Costa testvéreknek sikerülhet a legnagyobb valószínűséggel, előnyük a magyar hajó előtt harmincnyolc pont – úgy, hogy már nincs több kieső… A helyi srácok egyszerűen nem tudnak hibázni, volt ugyan tegnap egy majdnem tök utolsó helyük kiesőnek, de általában merészeket húznak és bejön nekik. A versenyben hét futam után a svéd Dahlberg-Bergström páros vezet, ma a délutáni befutóban őket egyébként az osztrák Kampelmühler-Czajka kettős (ők most összetettben a tizenhetedikek) előzte meg az utolsó bójánál egy bravúros belső helyre halzolással, a kettejük futamelsőségért folytatott csatáját remekül lehetett végig követni  a szakmailag is nagyon jó élő videóközvetítésben.

A videóközvetítés technikai minősége napról-napra javul, jó tudni, hogy a közvetítés youtube linkje minden nap változik. Emiatt érdemes a világbajnokság honlapjának kezdőoldaláról indulni:  https://2021worlds.470.org/en/default/races/race

Eredmények  

Szöveg: Visy László Oszi

Csak a csodában bízhatunk Előző

Csak a csodában bízhatunk

470-es VB: Nem sikerült előrébb lépni Következő

470-es VB: Nem sikerült előrébb lépni