Siófok  6.1  •  7.4 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  •  6.7 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  4.7  •  5.9 kn       

Tiszafüred  •  9.6 kn       

Mályi-tó  5.9  •  5.1 kn       

2024. április 25., csütörtök

Azzurra győzelemmel indult az idei TP52 – es szezon Dél Afrikában

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Azzurra győzelemmel indult az idei TP52 – es szezon Dél Afrikában

Azzurra győzelemmel indult az idei TP52 – es szezon Dél Afrikában

Az 52 Superseries – ben idén hat verseny szerepel a programban. Az év első két versenye, köztük a Világbajnokság is Dél Afrikában kerül megrendezésre. A sorozat fennállása óta először hagyta el az öreg kontinenst. Az első két verseny után a hajók visszajönnek Európába és két olasz verseny Scarlino és Porto Cervo & TP52 20th Anniversary Invitational Regatta következik majd. Ezután a sorozat még két spanyol helyszínre, Valencia – ba és Puerto Porttals – ba látogat majd.

Az első versenyt Cape Town – ban rendezték, ahol a csapatoknak volt még pár napjuk edzeni a verseny előtt. A csapatok bázisa a V&A Waterfront volt, hasonlóan, mint a korábbi Volvo Ocean Race – en. Az idei első versenyre összesen tíz csapat nevezett.

Az első napon a szokásoknak megfelelően két futamot rendeztek. Ez a nap a hazai csapaté a Phoenix 11 – é volt. Az első futamot 12 – 14 kts – es szélben rendezték. A rajtot a legjobban a Phoneix 11 kapta el majd a bal oldalt választva ők értek fel a legjobban az első pályajelhez. Innen már végig vezetve nyerték meg az első futamot. Második lett a Bronenosec harmadik a Sled. A második futamban kicsit erősödött a szél 16 kts – ig. Ebben a futamban a Quantum rajtolt a legjobban de a bal oldal most nem fizetett annyira. A kreutz végén az Alegre vezetett amit a befutóig meg is tudott tartani. Másodiknak érkezett az Azzurra harmadik pedig a Phoenix 11 lett aki ezzel az összetetben két ponttal vezetett. Két futam után az Azzurra volt a második, és egy ponttal lemaradva a Sled a harmadik.

A második napon újabb két futam került megrendezésre. A pályát ezen a napon a strand elé tették, ahol először csak 3 – 4 kts fújt, ami végül 12 kts – re erősödött. A harmadik rajtot a Provezza kapta el a legjobban, de az első jelhez ismét a hazai csapat ért fel elsőnek. Az első kreutz hozott még izgalmakat, ugyanis az Alegre és a Sled ütközött ami után mind a két hajó visszalépett a futamtól, sőt a Sled a negyedik futamban sem tudott elindulni. A futamot végül a Phoenix 11 nyerte, második lett az Azzurra és harmadik a Provezza. A negyedik rajttól a Bronenosec jött el a legjobban és innen már nem hibázva nyerték meg a futamot. Az Azzurra ismét begyűjtött egy második helyet és a Platoon jött be harmadiknak. Összetettben az Azzurra átvette a vezetést, két ponttal lemaradva a Phoenix 11 volt a második és a két átlagpontjával a Sled maradt a harmadik.

A harmadik nap köddel és halasztással indult, majd végül két remek futamot sikerült rendezni 10 kts – es szélben. Az ötödik futam rajtja a Quantum – nak sikerült a legjobban és innen végig vezetve megnyerték idei első futamukat. Másodiknak a korábbi Világbajnok Platoon érkezett harmadik pedig az Alegre érkezett. A hatodik futamban az első kreutz végén az Alegre vezetett, de a Platoon remek hátszelet vitorlázott amivel az élre került és innen már meg tudta tartani az első helyét. Az Azzurra jött be másodiknak és ezzel továbbra is vezette az összetett versenyt. A Phoenix 11 nem vitorlázott túl jól ezen a napon (8,7) de ezzel együtt is meg tudta tartani második helyét, illetve a futamgyőzelmével a Quantum Racing jött fel a harmadik helyre.

A negyedik napra megjött az igért szél és 20 – 25 kts – ben végül egy futamot rendeztek. A futamot a Bronenosec nyerte, második lett a Quantum és a másik hazai csapat a Phoenix 12 jött be harmadiknak. Összetettben továbbra is az Azzurra vezetett hét ponttal, a második Phoenix 11 – nek és a Quantumnak pedig 31 – 31 pontja volt. Az utolsó napon szél hiányában nem sikerült már több futamot rendezni így a negyedik napi eredmény maradt a végeredmény is.

A verseny honlapja:

www.52superseries.com

Föld körüli expedíció az óceánok tisztaságáért Magyarokkal Előző

Föld körüli expedíció az óceánok tisztaságáért Magyarokkal

Veszélybe kerülhet Gyapjasék olimpiai kvótaversenye Következő

Veszélybe kerülhet Gyapjasék olimpiai kvótaversenye